SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így nevelj nevetve!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
Miről álmodunk, amíg várjuk a gyermekünket? Arról, hogy majd nagyokat nevetünk, játszunk és boldogan éljük a mindennapjainkat! Ehelyett a valóság sokszor teljesen más. Vagy mégsem?
Így nevelj nevetve!

A különböző női magazinokban általában úgy ábrázolják a kisgyerekes családokat, hogy mindenki mosolyog. A gyerekek önfeledten játszanak, vidáman szaladgálnak. Idilli kép. Talán túlságosan is.

Sok újdonsült anyukát elkeserít, hogy a valóság néha távol áll ettől az idilli képtől. A babák bizony sokszor sírnak, próbálgatják a határaikat, ellenkeznek, követelőznek, hisztiznek. Ezek is a gyereknevelés velejárói, csak kevesebb szó esik róluk.
 

Mégis hogyan használhatod a nevetést, mint nevelési módszert?

Minden kisgyerek imád nevetni, kacagni, játszani. Azt is szeretik, ha az anyukájuk és az apukájuk velük együtt nevet. Csak a szülők sokszor elfelejtenek nevetni a hétköznapi terhek miatt. A sok aggódás, a sok házimunka, a sok feszültség ingerültté teheti a felnőtteket. Ez pedig átragad a gyermekekre is.

Hozd vissza a mindennapjaitokba a nevetést és meglátod, hogy számos helyzetet sokkal könnyebben kezelhetsz! Melyek ezek?
 

1.Amikor ellenkezik!

Ki ne ismerné azokat a helyzeteket, amikor indulnátok valahova és készülni kell.  A gyerekek nem szeretnek öltözködni, főleg akkor, amikor éppen valamilyen fontos játékban vannak elmerülve.

Tegyél egy kis csavart a dologba és ahelyett, hogy felrobbannál, amiért nem figyel rád, kezdj el egy játékot. Válaszd ki a kedvenc plüss játékát és beszélgess hozzá hangosan, hogy a gyermek is hallja. Mondd el neki, hogy milyen jó móka lesz séta közben kincseket gyűjteni vagy madarakat etetni (valami olyan legyen, amit a gyermeked is szeret csinálni).  Kezdd el felöltöztetni a játékot és tégy úgy, mintha elindulnátok. Kizárt, hogy a gyermeked ne rohanna utánad, mert a jóból ő sem szeretne kimaradni.
 

2. Amikor valamiről el szeretnéd terelni a figyelmét!

Nem akar cipőt húzni, nem akar kanállal enni, nem akar sapkát venni, nem akar fogat mosni és még sorolhatnánk hosszan azokat a dolgokat, amiket a gyerekek nap mint nap nem akarnak. Ahelyett, hogy felidegesíted magad és elkezdesz veszekedni vele, állj másképp a dologhoz. Általában nem célravezető az, ha ő mondja a magáét és válaszul te is a magadét. Ne az döntsön, hogy ki az erősebb vagy ki bírja tovább idegekkel.

Nem akar fogat mosni? Játszd el neki, hogy te vagy a fogmanó, aki megeszi a fogait, mert nem mosta meg vacsora után. Kezd el kergetni, próbáld meg elkapni, és ha sikerül, akkor dögönyözd meg alaposan. Egy jóízű kacagás hamar elfeledteti vele a dünnyögést.  

Ezt a játékot bármilyen más ellenkezés során is bevetheted. A haragjuk általában nem tart tovább pár percnél, így hamar elfelejtik a játék után, hogy korábban dühösek voltak.
 

3. Amikor megijedt valamitől!

Kicsi korban sok ismeretlen dologgal találkozik egy baba. A hirtelen megszólaló, hangos háztartási gépek, vagy a különböző dallomokon zenélő játékok könnyen megijeszthetik a gyerekeket. Vannak, akik annyira megijednek első alkalommal, hogy szinte már attól rosszul lesznek, ha meglátják a gépet. Még akkor is, ha nincs is bekapcsolva.

Ugyancsak ijesztő lehet számukra például a vihar, a dörgés és a villámlás.

Próbáld meg ezeket a helyzeteket viccesen kezelni. Fontos, hogy te se mutass ijedtséget, mert akkor minden próbálkozásod értelmetlen lesz, hiszen a kicsi megérzi rajtad a feszültséget.

Figyelj oda, hogyan reagáltok az egyes zajokra. Játsszátok el, hogy milyen viccesen indul el a porszívó. Kapcsold be és ki. Nevess egy nagyot, ha elindul és csodálkozz, ha megáll. Egy idő után a kicsi is kíváncsisággal fogja szemlélni a játékodat és ő is ki akarja majd próbálni. Nevess akkor is, amikor ő kapcsolja be. Meglátod, hogy ez a játék nagyon fog tetszeni a babának és egy rövid idő múlva már egyáltalán nem fog félni a porszívó hangjától.

Próbáld megtalálni, minden ilyen helyzetnek a vicces oldalát. Neked és neki is könnyebb lesz, sokkal szórakoztatóbban telnek majd a napjaitok és sokkal közelebb kerülsz ahhoz a képhez, amit a babavárás időszakában a női magazinokban láttál.

Kép forrása: Tatiana Twinslol fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja