SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nehezen viseli a kudarcot? Így tanítsd meg veszíteni!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-22
Teljesen kiborul, ha veszít a játékban, mindent a földhöz vág, hisztizik. De hatalmas kudarcként éli meg azt is, ha valamit nagyon szeretne egyedül megcsinálni, de az nem sikerül. Például bekötni a cipőfűzőjét. Ha már Neked is terhes az állandó kiborulás, akkor olvasd el, hogyan tudsz segíteni neki abban, hogy jobban kezelje a veszteséget! Szalai Katalin klinikai szakpszichológus tanácsai következnek.
Nehezen viseli a kudarcot? Így tanítsd meg veszíteni!

Gondoljunk csak bele, milyen érzés nekünk felnőtteknek, amikor nem vesznek fel minket álmaink munkahelyére, vagy megbukunk a KRESZ vizsgán. Gyakran kerülünk versenyhelyzetbe az életben, és ez alól a gyerekek sem kivételek. Persze mi nem problémázunk azon, hogy ki nyert a társasjátékban, Nekik azonban ez felér egy akkora tragédiával, mint hogy nem minket választottak az állásra.

Sikerorientált világ

Olyan világban élünk, ahol mindenki nagyon sikeresnek tűnik. Szalai Katalin klinikai szakpszichológus felhívja a figyelmet arra, hogy a közösségi média tele van olyan fotókkal és bejegyzésekkel, amelyek mind azt tükrözik rólunk, hogy tökéletes az életünk. Ez pedig óriási nyomást gyakorol a gyerekeinkre is.

"Természetellenesen gyönyörűnek, gondtalan, tengernyi idővel rendelkező sikeres anyáknak tűnünk. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a gyerekünknek is rendkívül ügyesnek és sikeresnek kell lennie.” – mondja a szakértő. Hozzáteszi, hogy az ilyen szülők gyereke nehezebben válik érett személyiséggé, vagyis nehezebben tanulja meg kezelni a kudarcot is.

Mikor tanulunk meg veszíteni?

A pszichológus azt mondja, hogy 6 év alatti gyerekek még nem tudnak veszíteni. 6 éves kor körül alakul ki a gyerekeknél egyfajta belső igény a szabálykövetésre. "Általában nagycsoportos korukban kezdenek el arra árulkodni, hogy a másik csal: ez egy jó jel, azt jelenti, hogy el tudja fogadni, hogy vannak szabályok, és azt is, hogy nem győzhet mindig ő.

Annak a fájdalmát, ha igazságosan veszít, azt elviseli, de azt már nem, hogy a másik csalással nyerjen, amikor ő nyerhetett volna.

 

A pszichológus tanácsai

 

1. Ha 6 év alatti, akkor nyugodtan csalj a gyerek javára!

A pszichológus szerint egyáltalán nem probléma ha kisebb gyereknél csalunk, hogy ő nyerhessen. A játék számára öröm kell, hogy legyen, ezért a gyerek úgy fog tenni, mintha nem venné észre a csalást és örül majd a győzelemnek.

 

2. Együttműködő játékok versengők helyett

Ha nagyon nehezen viseli a veszteséget és rendszeresen sír vagy csapkod ilyenkor, akkor érdemes átmenetileg olyan játékokat játszani, amelyekben nem kell versenyezni a másikkal.

 

3. Játék után beszéljétek át az érzéseiteket!

Beszélgessetek sokat arról, hogy hogy zajlott a játék, a játék mely pontján milyen érzések kavarogtak benne. A negatív érzéseket próbáljuk meg feloldani. Sokat segíthet az is, ha olyan mesét mondunk, amiben hasonló szituációba kerül a főszereplő.

4. A játék a lényeg!

Próbáld meg elmagyarázni, hogy nem az számít, hogy ki nyert és ki veszített, hanem az, hogy milyen vidám időtöltés volt ez a játék.

 

5. Nekünk sem sikerül mindig

Beszéljünk neki arról, hogy milyen kudarcokon mentünk már keresztül és hogy nekünk sem sikerült mindig minden. Főleg nem elsőre. Ha például azért borul ki, mert nem tudja egyedül bekötni a cipőfűzőjét, akkor mondjuk el, hogy se anyának, se apának, se a testvérének nem sikerült elsőre. Biztosítsuk őt arról, hogy segítünk neki és arról is, hogyha nagyobb lesz, akkor sikerülni fog neki egyedül is.

6. Dicsérd meg a próbálkozásait!

Ha még nem tudja bekötni a cipőfűzőjét, de szépen halad és már legalább be tudja fűzni, vagy a csomó néha már sikerül, akkor dicsérd meg, hogy milyen ügyesen fejlődött ebben.

 

7. Sokat kell gyakorolni!

A cipőfűző példánál maradva, ha már nagyobb, 4-5 év körüli a gyerek, akkor mondjuk meg Neki, hogy ahhoz hogy ez sikerüljön, sokat kell gyakorolni. Akár játékosan is megteheti ezt, például egy plüssmacira húzza a cipőjét és azon próbálja bekötni a cipőfűzőt.

 

Ezért nem tudnak veszíteni a gyerekek

"A gyerekre az örömelv jellemző, vagyis minden vágyát ki szeretné elégíteni, mégpedig a győzelemre való vágyát is, azonnal és korlátlanul. Vagyis azzal sem elégszik meg, ha csak minden második játszmában nyer.”- mondja a szakértő.

Hozzátette, hogy a felnőttre ugyanakkor a realitáselv jellemző. Egy felnőtt képes bizonyos vágyakról lemondani, képes más vágyaikat elhalasztani, és képes beérni kevesebbel is.

Ha egy 6 év alatti gyerek nem tud veszíteni, az Szalai Katalin szerint természetes. Az, hogy hogy reagál erre, az már egy viselkedéses kérdés. Abban kell tehát segíteni a gyereknek, hogyha veszít, vagy valamilyen kudarc éri, akkor ne boruljon ki egyből.

 

Olvasd el hamarosan megjelenő többi cikkünket is így tanítsd meg témában!

Így tanítsd meg orrot fújni – játékos feladatok és videó

Így tanítsd őszinteségre: a gyermeki hazugságok hátterében a szülő viselkedése is állhat

Így tanítsd meg önállóan öltözködni!

„Császár-gyerek” kontra „kedves gyerek” avagy miért is kell jól viselkedni? Így tanítsd meg az illemre! 

Tele van kék-zöld foltokkal? Így tanítsd meg elesni!

 

Képek forrása: 

Pixabay, Oleg Magni, Engin Akyurt fotója a Pexels oldaláról

mary904, Myriams-Fotos és sobima képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja