SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérföldkövek a gyereknevelésben, amit minden szülőnek meg kellene ünnepelni, de mégsem teszik

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
Az első átaludt éjszaka, az első mosoly, az első lépések, az első szavak. Ezek olyan mérföldkövek, amiket minden családban számon tartanak. Mi a helyzet a többi fontos eseménnyel?
Mérföldkövek a gyereknevelésben, amit minden szülőnek meg kellene ünnepelni, de mégsem teszik

A nagy mérföldkövek általában csak a gyerekekről szólnak. Pedig a gyereknevelés szorosan összekapcsolódik a szülőkkel, a szülői lét fejlődési szakaszaival is.

Belegondoltál már abba, hogy milyen nagy mérföldköveket éltél meg kisgyermeked mellett?

Ha elsőre nem tudsz mit felelni erre a kérdésre, akkor olvasd végig a következő pontokat és egyből tudni fogod, hogy miről van szó!
 

1.Nyugodtan olvasni utazás közben

Milyen a hosszú utazás egy kisgyerekekkel? Természetes függ a gyermek temperamentumától, de általában úgy telik, hogy neked kell szórakoztatni őt, hogy végre ne sírjon, ne türelmetlenkedjen, és ne kelljen 5 percenként megállni pisilni. 

Belegondoltál már, milyen nagy dolog, mikor eljön az idő, hogy az utazás alatt a gyermek elfoglalja magát, könyvet nézeget, mesét hallgat, netán együtt játszik a testvérével? Te pedig nyugodtan tudsz beszélgetni a pároddal, el tudsz olvasni egy magazint, netán bele tudsz kezdeni egy könyvbe?

Ugye? Ne vedd természetesnek ezt az állapotot, hiszen ez egy szülő életében nagy dolog!
 

2. Végre túljutni a „kopp-kopp, ki kopog” típusú játékokon

Olyan cuki, amikor egy kisgyerek eljátsza, hogy kopog, neked pedig válaszolni kell. Vagy amikor elbújik a két keze mögött, te pedig csodálkozva felkiáltasz, hogy hova lett. Ezek aranyos játékok, de csak egy ideig. Amikor egy utazás közben huszadszor kell kopognod, akkor lehet, hogy előbb-utóbb belefáradsz.

De szerencsére ennek a kornak is vége szakad egyszer, és eljön az idő, hogy a gyerekek valóban érteni fogják a vicceket. Egymást ugratjátok, csipkelődő megjegyzéseket tesztek utalva arra, hogy láttátok, hogy ki ette meg a csokit. Na ez már a következő szint. És milyen üdítő tud lenni ez az új helyzet.
 

3. Úgy elindulni otthonról, hogy nem cipelsz egy komplett büfét

Amíg kicsi a gyermek, addig szinte lehetetlen elindulni innivaló és nasi nélkül. Soha nem tudhatod, hogy mikor tör rá csillapíthatatlan farkaséhség. Az a típusú, amikor úgy érzi, hogy itt a világ vége, és biztosan nem bírja ki a hazáig tartó 10 perces utat.

Viszont eljön az a kor, amikor már azt tudod neki mondani, hogy: „Éhes vagy? Rendben, akkor indulunk haza!” És ő készül, indul és tudja, hogy otthon várja az ebéd vagy uzsonna. Te pedig elégedetten nyugtázod, hogy milyen könnyű is az életed azóta, hogy nem kell három táskával a játszótérre indulni.
 

4. Megtanul önállóan hintázni

Kevés szülőt látni a játszótéren, aki élvezi lökdösni a hintát. Eleinte még talán izgalmas lehet, ahogy kacag a baba, száll a kis haja, de egy idő után már fárasztó, hogy nem tudsz egyetlen szót sem váltani az ismerősöddel, mert azonnal jön a következő felkiáltás: „Anyuuu, lökd a hintáááát!”

Ehhez képest kész felüdülés, amikor megtanulja önállóan lökni magát. Meglepődsz majd, hogy mennyi szabad idő hullik az öledbe ennek a néhány mozdulatnak az elsajátításával. Lehetőséged nyílik felnőttekkel beszélgetni (persze, ha az ő gyereke is megtanul már hintázni), leülni egy csak figyelni, ahogy hintázik, vagy esetleg olvasni pár sort.

Ezek olyan fejlődési szakaszok, amik mindenképpen felérnek a gyermek első szavával vagy első lépésével. Azzal a különbséggel, hogy ezek a szülői létedben jelentenek létfontosságú mérföldköveket. Ne legyints tehát, hanem inkább ünnepeld meg, és jegyezd fel a naptárba. Ne felejts del értékelni a gyermek többi fontos eseményével együtt.

Kép forrása: Tatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja