SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Furcsa gyerekszokások - tiltsuk vagy hagyjuk?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2020-12-18
A gyerekek a világ legnagyobb felfedezői. Kiskoruktól fogva folyamatosan tanulnak, nézik, hogy mit csinálnak a felnőttek, és elsajátítják a jó és a kevésbé jó szokásokat. Vannak kifejezetten olyan pótcselekvések, amik se nekik, se a környezetükben élőknek nem tesznek jót. Mit lehet tenni ezekkel?
Furcsa gyerekszokások - tiltsuk vagy hagyjuk?

1. reakció: a felismerés

Számtalan káros szokásuk van a felnőtteknek is, amelyek esetleg gyerekkorból maradtak meg. Ilyen például a körömrágás, a hajevés, az orrtúrás és a kézropogtatás. Számtalan olyan pótcselekvés, ami a külső szemlélők számára nem éppen bizalomgerjesztő, az elkövetője pedig legtöbbször észre sem veszi, hogy csinálja. Szerencsére ezeket a szokásokat még csírájukban el lehet fojtani, hogy a későbbi életünk során ne okozzanak problémát.
 

2. reakció: a megfigyelés

Ha bármilyen furcsa szokást veszel észre a kisgyermekeden, először csak figyeld meg. Lehet, hogy életében először és utoljára csinálja, így nem szabad rögtön közbelépned. Kisgyermekkorban felfedezik a testüket és a körülöttük lévő világot, így nem biztos, hogy egy óvatlan mozdulatból szokásrendszer alakul ki náluk.
 

3. reakció: az elterelés

Másodszorra vagy harmadszorra azonban már érdemes foglalkozni a dologgal. Először csak próbáld meg elterelni a figyelmét. Adj neki egy játékot a kezébe, kezdjetek el énekelni és tapsolni, vagy kérd meg, hogy segítsen neked. Ezzel kizökkented a fennálló állapotból, és valószínűleg el is felejti, hogy mit csinált pár perccel később. Ha rövid időn belül újra jelentkezik a probléma, akkor erényesen, de kedvesen magyarázd el neki, hogy ezt nem szabad csinálni, mert gusztustalan, mert egészségtelen, mert káros. Bármi indokot felhozhatsz, ami szerinted megállja a helyét, és elrettenti attól a gyermekedet, hogy újra megpróbálkozzon vele.
 

Mi a helyzet súlyos esetben?

Vannak olyan esetek, amik már kóros szokásnak bizonyulnak, és nem csak egy-egy köröm lerágásáról szólnak. Ha a kisgyermeked hánytatja magát, esetleg folyamatosan harapdál, vagy minden indok nélkül ütöget, véresre vakarja valamelyik testrészét, vagy ürüléket/sarat/homokot eszik, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor előfordulhat valamilyen vitaminhiány, korábbi, feldolgozatlan trauma, vagy önbizalomhiány, amin Te nem biztos, hogy tudsz segíteni.

Nem szabad hagyni, hogy egy-egy rossz mozdulat káros szokássá váljon, figyelj oda Te is gyermeked minden mozzanatára!

Indexkép: Jakub Kriz/unsplash.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja