SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekpóráz használata - követendő vagy megvetendő?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-14
Adott egy anyuka egy örökmozgó totyogóval. A gyermek kíváncsisága nem ismer határokat. Egy nagy autó, egy cuki cica, egy érdekes hang, egy finomságokat áruló bolt, csupa olyan dolog, ami egy szempillantás alatt elvarázsolja. Még kicsi, még nem érti, hogy miért is ne rohanhatna rögtön oda és miért is ne nézhetné meg azonnal. Még akkor is, ha egy forgalmas út túloldalán van.
Gyerekpóráz használata - követendő vagy megvetendő?

Kisgyermekes szülők jól tudják, hogy mire gondolok.  Persze mindig vannak olyanok, akik úgy vélekednek, hogy az ő gyermekük nem olyan. Azt gondolják, hogy a szülő dolga, hogy figyeljen a gyermekre, fogni kell a kezét és akkor nem lesz baj.

De lehet.

Lehet, mert vannak olyan gyermekek, akik egy pillanat alatt kirántják magukat szüleik kezéből és ott már nincs mit tenni.

Erre a problémára kínál megoldást a gyerekpóráz. Hogy jó megoldás-e, azt mindenkinek magának kell eldönteni. Sajnos még a mai világban is sokan megvetően néznek az olyan anyukákra, akik bevállalják és felteszik ezt a nem mindennapi eszközt. Pedig életet menthet.

Érvek a gyerekpóráz mellett

A Mirror című online magazin hasábjain jelent meg nemrég egy cikk, melyben egy édesanya osztotta meg a tapasztalatait a gyerekpórázról. Elmondása szerint a környékükön megnőtt a gyermekrablások száma és úgy érezte, hogy ez az eszköz biztonságot nyújt a számukra. A magazin több édesanyát is megkérdezett, akik közül sokan osztották az édesanya véleményét.

A gyerekpóráz mellett szól például az, hogy a gyermek nem tud egy forgalmas útszakaszon kirohanni az útra, nem tud észrevétlenül eltűnni egy zsúfolt helyen vagy egy szabadtéri rendezvényen. Hatalmas segítség lehet azoknak az édesanyáknak, akik nem egy gyermeket kísérnek egyedül, esetleg várandósak és nem tudnak olyan gyorsan reagálni a totyogók mozgásaira. A hallás- vagy látássérült gyermekek esetében is jó szolgálatot tehet, hiszen ők is nagyobb biztonságban vannak a póráz használatával.

A cikkben megszólaló édesanyák kiemelték, hogy a póráz sokkal nagyobb biztonságot ad a gyermek számára is. Felfedezheti a körülötte lévő dolgokat, nem kell szorosan a szülők kezét fogni, nem kell egy babakocsiba beszíjazva üldögélni és mégis biztonságban vannak.

Érvek a gyerekpóráz ellen

Mint minden esetben, itt is vannak, akik elzárkóznak a gyerekpóráz használatától. A Mirror hasábjain néhány anya úgy vélekedett, hogy az ő gyermeke nem kutya, így soha nem tenne rá pórázt. Szerintük meg kellene tanítani a gyermekeket felelősségteljesen közlekedni és akkor nem lenne szükség ilyen eszközökre.

Vannak olyan édesanyák, akik úgy gondolják, hogy a hám elkényelmesíti a szülőket, mert kevésbé kell figyelniük a gyerekükre. Szerintük az ilyen gyerekek sokkal később tanulják meg, hogy melyek a veszélyes helyzetek, illetve hogy hol vannak azok a határok, amikor felelősséget kell vállalniuk önmagukért.

Nehéz igazságot tenni. Azt gondolom, hogy a megoldás valahol az arany középúton van. Vannak helyzetek, amikor jó döntés a póráz, de biztosan vannak olyanok is, amikor túlzás.
Bármelyik táborba is tartozol, a lényeg, hogy dönts úgy, ahogy a legjobbnak érzed. Ha úgy ítéled meg, hogy a te gyermeked nagyobb biztonságban van, ha gyermekpórázt visel, akkor azzal közlekedjetek. Önmagatok érdekeit nézd, és ne hallgass azokra, akik a póráz miatt rosszalló megjegyzéseket tesznek rád.

Kép: Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja