SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

'napot! és 'szlát! - az illedelmes köszönés emlékére

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-11-23
Manapság minden platformon, minden intézményben, az összes cégnél a hivatalosan csengő, leggyorsabb, legkevesebb gondolkodást igénylő formulák divatosak és sürgető az igény arra, hogy ezt a gyerekek is megtanulják. De biztosan jó az nekünk, ha gyermekeink már egészen kis korban a személytelen, távolságtartó közeledést tanulják embertársaik felé?
'napot! és 'szlát! - az illedelmes köszönés emlékére

Napjainkban nem kifejezetten divat az illemtan, melyben benne foglaltatnak a különféle köszönések is. Jó napot! – halljuk az elsősöktől, Viszontlátásra! – kiabálják az óvodások, Helló! – ordítják kórusban válaszul társai. Mivé lett a kedveskedő Csókolom, az udvarias Tiszteletem, és hová tűnt a Sziasztok?

Akik nem tanulják meg, nem tanítják meg gyermekeiknek az illemszabályokat, ezzel kapcsolatosan, komoly érvekkel állnak elő:

  • „Ezek csak idejétmúlt, ezernyolcszázas évekből itt ragadt, unalmas szokások.”
  • „A suliban is így kell majd köszönni.”
  • „Így gyorsabb, egy szóban, nem kell egy napig szavalni a köszönést.”
  • „Csókolomozni sértő és udvariatlan, hiszen az csak az öregek kiváltsága.”
  • „Persze aztán majd kicsúfolják, hogy nem elég menő, haladni kell a korral”

Valójában inkább, a rohanó világban sajnáljuk az időt végig gondolni, kivel állunk szemben…

Amikor bementünk valahová, találkoztunk valakivel, a szüleink világában még megálltunk fejben egy pillanatra. Az illető szemébe néztünk, felmértük milyen korú lehet, ismerjük-e, milyen vele a kapcsolatunk és ennek megfelelően választottuk ki az odaillő üdvözlést. „Csókolom óvó nénik, szervusztok gyerekek!” - mondtuk ki végül az óvodába érkezve. Erre ma már nincs idő.

A magázó, „tömbösítő”, univerzális köszönések először a gimnáziumokba, onnan az általános iskolákba, végül mostanra az óvodába is betolultak (van már óvoda, ahol távozáskor „Csókolom óvó nénik” helyett a „Viszontlátásra” az elvárt formula). A köszönés egyre rövidül, Jónapot!, Viszlát! formában pedig már nem udvarias csengésű, inkább pongyola, személytelen, távolságtartó és hideg, de mindenek előtt tiszteletlen.
Minél korábban kezdik ezt a tucatköszönést gyakorolni a gyerekek, annál inkább kopik majd belőle az illem, az egymásra figyelés. Rutinná válik és tizenéves korra (amikor a tisztelet szót amúgy sem tudják még csak lebetűzni sem az egész világ ellen lázadó kamaszok) már csak egy modortalan, goromba, nyegle tinédzser áll előttünk, aki miatt nem győzünk pirulni, mikor az üzletbe belépve csak foghegyről odamotyogja, hogy „’Napot!” rosszabb esetben annyit, hogy „Helló”, hiszen ez a formula lassan mindenhol átveszi az uralmat és már-már udvariasnak számít. Rohan a világ, nincs idő, és ehhez még a telefonból se kell felpillantani. A vége pedig, hogy a boltban nem is köszön a csemete, minek, ha úgysem akar kérdezni semmit…

Nem állítom, hogy egy háromévesnek illedelmes, apró főhajtással kellene azt mondania: „kezét csókolom Hölgyem!” és a szóban forgó gesztussal kísérnie is azt, ha beszaladunk a kisközértbe. Ez valóban már-már röhejes, századelőtti jelenség lenne. De amikor egy óvodás azt mondja „Csókolom”, egy fiatal nőnek, azzal nem megsérteni akarja, nem azt üzeni, hogy drágább szemránckrémet kellene vennie. Ez annak a jele, hogy a kisgyermek jól nevelt, figyel, és észrevette, hogy nem egy gyerekpajtása áll előtte, akit simán lesziázhat, hanem egy felnőtt embernek kell köszönnie. Biztos, hogy olyan rossz ez?

Mélységesen felháborított, amikor megtudtam, hogy az unokaöcsémnek az óvodában (beszoktatós, kiscsoportos háromévesről beszélünk) távozáskor a „Viszontlátásra!” formulát tanítják az óvó nénik. Miután az édesanyja beleölt jó másfél évet, hogy megtanítsa: a köszönés nem egy szó amit odaköpünk, hanem üdvözlés és tiszteletadás is, ha megnézzük kivel állunk szemben: gyereknek szia, felnőttnek csókolom. Persze idővel ez lényegesen több szelvényre bomlik majd -hiszen bácsiknak nyilván nem csókolunk kezet- de azt már a legkisebbeknek is meg kell(ene) tanítani, hogy bizony különbséget teszünk az emberek között, megtiszteljük azzal, hogy a személyének megfelelő módon köszönünk.

Ahelyett, hogy odavágják: Jó napot! Viszlát! – már ha odavágják egyáltalán -, gyermekeinknek meg kellene tanulniuk, hogy szánjanak időt embertársaikra. Mérjék fel a velük szemben állót, és adják meg a kellő tiszteletet azzal, hogy a szemükbe nézve korhoz, nemhez illő köszönést alkalmaznak… rohanó világ ide vagy oda.
 

Köszönés-illemtan, címszavakban


Sorrend:

  • Férfi a nőnek
  • Fiatal az idősebbnek
  • Beosztott a vezetőnek, alacsonyabb pozíciójú a magasabbnak
  • Belépő a helyiségben lévőknek
  • Távozó az ottmaradóknak
     

Szóhasználat:

Csókolom, Kezét csókolom: Gyerekek és férfiak, minden felnőtt nőnek
Tiszteletem: Gyerekek minden felnőtt férfinak, férfiak a náluk idősebbnek

Szervusz, szia és ezek változatai: Bizalmas, baráti kapcsolat esetén, illetve gyerekek egymás közt

Üdvözletem, üdvözlöm: Hivatalos formula, idegenként az első alkalommal, telefonon, e-mailben, illetve bizonytalan a korkülönbség esetén használhatjuk

Napszaknak megfelelő (pl. Jó napot kívánok!): Hivatalos, udvarias és személytelen forma, arra az esetre, ha ismeretlenek közé lépünk be, vagy nagyobb, vegyes összetételű csoportnak köszönünk. Mindig tegyük hozzá, hogy „kívánok”, anélkül pongyola, odavetett, tiszteletlen hangzása van. Érdekesség, hogy a régi világban a rövid, „Jó napot!” forma arra is szolgált, hogy egy kellemetlen beszélgetést hirtelen és élesen lezárjunk, és partnerünket otthagyjuk, illetve távozásra bírjuk – negatív érzete mindmáig megmaradt, ezért nem ajánlatos rövidíteni.

Viszontlátásra, Viszlát: Hivatalos, személytelen elköszönés, ha nincs semmilyen érzelmi kapcsolatunk a másik féllel. Rövidebb formája kevésbé szabatos, ezért válogassuk meg, milyen helyzetben használjuk.

A mielőbbi viszontlátásra, további kellemes olvasást kívánok mindenkinek!

Fotó: Kidaha / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja