SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tízemeletnyi magasból ugrott ki a hétéves fiú egy rajzfilm miatt

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-04-24
A kínai kisfiú egy rajzfilm jelenetét próbálta utánozni, melyben a főhős egy esernyőt használ ejtőernyő gyanánt. Az eset nem egyedülálló az országban, ez a mostani Suzhou városban, Jiangsu tartományban történt.
Tízemeletnyi magasból ugrott ki a hétéves fiú egy rajzfilm miatt

A kisfiú – akit egyelőre nem neveztek meg – az ablakon vetette ki magát, abban bízva, hogy a rajzfilmbéli jelenethez hasonlóan az esernyő, amit a kezében tart, megállítja majd a zuhanást és szépen leereszkedhet vele a földre. A kisfiú túlélte az esést, s bár komoly sérüléseket szenvedett, orvosa szerint csodával határos módon nincs életveszélyben.  

Az egyik szemtanú nyilatkozata szerint a kis „szuperhős” annak köszönheti életét, hogy esés közben megakadt a ház előtt a levegőben futó kábelekben, ami jócskán lelassította őt közvetlenül a becsapódás előtt. A kizuhant fiú körüli sürgést-forgást videóra vette egy szemtanú, a felvételen jól látszik, hogy mozdulatlan fia láttán az édesanyja összeesett mellette. A képanyag egy pillanatra az épületet is mutatja.

Mivel hasonló balesetek máskor is megestek már az országban, felmerült annak a lehetősége, hogy a rajzfilmekhez – a nyugati országokhoz hasonlóan – társuljanak korhatár-jelzések. A téma heves vitákat váltott ki.

Már nem először merül fel a világban, hogy a gyerekek számára ártalmas a televízióban látott erőszak, vagy a képtelen események sora. Természetesen a mesekönyvek lapjain is találkozhatnak valószerűtlen történésekkel, azokat azonban csak annyira látják reálisnak, amennyire azt képzeletük engedi.
A sok mesét olvasó/hallgató gyermekekben kialakul az úgynevezett „mesei kettős tudat”: vagyis annak ellenére, hogy az adott helyzetben ugyanúgy izgulnak és feszülten koncentrálnak, mint egy valós szituációban, ezzel együtt jelen van a tudat, hogy a mese nem valóságos. A rajzfilmek esetében már nem vehető annyira biztosra, hogy a gyermek mit vél igazinak és mit nem, hiszen a mozgó, hangot kiadó képek semmit nem bíznak a fantáziára, a kettős tudat vagy megjelenik, vagy nem.

Ezért is érdemes megfontolni, mit engedünk egyedül nézni gyermekünknek. A mesék helyes értelmezéséhez mindenképpen közös, könyvből való meséléssel segíthetjük hozzá. A mozgóképek, rajzfilmek kapcsán pedig teremtsünk alkalmat a beszélgetésre, hogy tisztázni tudjuk a gyermek fejében, mi valóságos és mi nem.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja