SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

13 kalandos hazai kisvasút, amit imádni fognak a kicsik

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-06
Nem vonzza a gyereket a túrázás és az erdei séta gondolata? Egy vadregényes kisvasutazásra biztosan nem fog nemet mondani - pattanjatok fel valamelyik hazai, hangulatos erdei vonatra, s így talán megszerettetheted vele a természetet is. Mutatunk 13 szuper, hangulatos magyarországi kisvasutat.
13 kalandos hazai kisvasút, amit imádni fognak a kicsik

Magyarországi kisvasutak

Hazánkban számos - jelenleg 25 - romantikus, vadregényes, kalandos kisvasútvonal található: választhatunk buja növényzet közt gázoló erdei vonatot, vagy épp a puszta közepén, gyönyörű tavak közt nyugodtan zakatolót is - ki hol érzi magát a legjobban. Összegyűjtöttünk most ezek közül néhányat, amit érdemes megnézni a gyerekekkel.

Figyelem! Mielőtt útra kelnétek, mindenképp tájékozódjatok a megadott elérhetőségeken, előfordulhatnak ugyanis átmeneti bezárások, pályafelújítási munkálatok, stb. 


1. Széchenyi-Hegyi Gyermekvasút

Budapest különlegessége a Gyermekvasút: a budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasúton ugyanis iskolás gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. 
A kisvasút a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig közlekedik, a megállók pedig a környék legszebb kirándulóhelyei, kilátói és erdei játszóterei közelében fekszenek.

Látványosságok a Gyermekvasút környékén:

  • Interaktív kiállítás
  • Budakeszi Vadaspark
  • Csillebérci Kalandpálya
  • Erzsébet-kilátó
  • Fogaskerekű Vasút
  • Gyermekvasutas Múzeum
  • Normafa-lejtő
  • Zugligeti Libegő
  • A budaszentlőrinci pálos kolostor romjai
  • A kis-hárs-hegyi kilátó
  • Bátori-barlang
  • Fazekas-hegy
  • Kaán Károly-kilátó
  • Makkosmária
  • Nagyrét
  • Széchenyi-emlékmű és -kilátó
  • Széchenyi-hegyi adótorony
  • Tót asszony sírja
  • Tündér-szikla
  • Úti Madonna kápolna

Játszóterek a Gyermekvasút közelében:

A Gyermekvasút több állomása közelében erdei játszótér vagy sportpálya várja a kisebb és nagyobb gyerekeket.

  • Játszóterek a Széchenyi-hegyen
  • Anna-réti játszótér
  • Játszótér a Szépjuhászné turistapihenőnél

A Széchenyi-Hegyi Gyermekvasút útvonala: Hűvösvölgy - Hárshegy - Szépjuhászné - Jánoshegy - Virágvölgy - Csillebérc - Normafa - Széchenyihegy

Menetrend: Kisvasút menetrend

Jegyárak: Kisvasút Díjszabás


2. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Az ország egyik legszebb, legromantikusabb kisvasútvonala a lillafüredi pálya: meredek hegyoldalon, hatalmas fák között, alagúton át, s néhol gyönyörű kilátás mellett, vadregényes tájakon zakatol a kis vonat. További különlegessége - és a kicsik kedvence -, hogy a jegyvizsgáló ellenőr a kocsik külső peremén utazik, majd az ablakokon át kéri a jegyeket.

Látnivalók a közelben: A Garadna-völgyben megnézhetjük a lillafüredi pisztrángtelepet, hegyi patakokban és a Margitforrásban gyönyörködhetünk, sétautakon és tanösvényeken túrázhatunk. Lillafüreden látható Magyarország legnagyobb esésű - 20 méter magas - vízesése, a Palotaszálló, Függőkert, valamint három barlang (Anna-mésztufabarlang, István-barlang és Szeleta-barlang).

A szuvenírboltoknak hála nem térhetünk haza lillafüredi hűtőmágnes nélkül, s ha megéheznénk, válogathatunk a büfék, lángososok, fagyizók és kürtős kalács árusok kínálata között.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút útvonala: Lillafüred, Garadna, Majláth

Menetrend: Lillafüredi Állami Erdei Vasút menetrendje

További információ: Lillafüredi Állami Erdei Vasút  

A kisvasút előreláthatólag 2022. március végéig nem üzemel!


3. Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A szilvásváradi járat a nemzetközi hírű bükki Szalajka-völgyben robog, a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút. A völgy a Bükki Nemzeti Park legszebb és legkedveltebb kirándulóhelye, melyet számos látnivaló tesz még érdekesebbé: itt találjuk a Fátyol-vízesést, a Szikla-forrást, láthatunk pisztrángos tavakat és gyönyörű tanösvényeken indulhatunk útnak, de akár felgyalogolhatunk az istállóskői ősemberbarlanghoz is. A Vadaskertben, az Szabadtéri Erdei Múzeumban, a Szabadtéri erdei iskolában (mely valójában egy olyan mesés erdei játszótér, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a kicsik a környék élővilágával) további érdekességeket láthatunk.

A békebeli kisvasút végállomása egy hatalmas zöldellő terület, a Gloriette-tisztás - innen indul a látványosságokhoz vezető utak többsége is.
 


A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút útvonala: Szilvásvárad fatelep - Szalajka halastó - Szalajka Fátyol-vízesés

Menetrend: Szilvásváradi Állami Erdei Vasút menetrend 

Jegyárak:  Szilvásváradi Állami Erdei Vasút díjszabása

További információ: EGERERDŐ Erdészeti Zrt.


4. Királyréti Erdei Vasút

A Királyréti Erdei Vasút a Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad, a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye. A kisvasút vonalán gőzmozdonyos nosztalgiajárat is közlekedik, a királyréti állomás mellett pedig hajtánypálya és kerti mini vasút várja a látogatókat.

A kerti vasút egy különálló pályán közlekedik, hossza közel 650 méter, s egy 4-5 perces utazásra viszi el a kicsiket és nagyokat.
 

A Királyréti Erdei Vasút útvonala: Kismaros - Morgó - Börzsönyliget - Hártó-kút - Szokolya-Mányoki - Szokolya-Riezner - Paphegy - Királyrét

További információ: Királyréti Erdei Vasút 


5. Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A gőzüzemű múzeumvasút Nagycenk és Fertőboz között közlekedik, vonala 3600 m hosszú, s a szolgálatot itt is gyermekvasutasok látják el, ahogy a budapesti Gyermekvasúton. A Széchenyi Múzeumvasút hangulatos szerelvényeivel visszaadja a régmúlt idők utazásainak hangulatát, romantikáját. A Skanzenben felfedezhetjük az országban korábban közlekedő mozdonyokat, vasúti kocsikat, és kipróbálhatjuk a vonathintát, valamint a gőzös-mókuskereket is. Sőt: akár még mozdonyvezetőnek is beállhatunk, s vezethetjük Andrást, a gőzöst - a mozdonyvezetésről pedig egy oklevelet is hazavihetünk.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút útvonala: Fertőboz - Fertőboz-Múzeumvasút - Nádtelep - Barátság - Kastély (Nagycenk)

Menetrend: Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút menetrend 

További információ: Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút


6. Gemenci Állami Erdei Vasút

A Gemenci erdő Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, s itt döcög romantikus környezetben a gemenci kisvasút is. Nyári hétvégeken nem csak dízel mozdonyok, hanem gőzvontatású nosztalgiavonat is járja az árteret, télen pedig zárt, fűtött kocsik várják az utasokat.

További programlehetőségek, látnivalók:

  • Ökoturisztikai Központ
  • Sétahajózás
  • Lovas fogatozás
  • Kerékpározás
  • Erdei játszóterek
  • Tanösvények
  • Vadaspark
  • Gyalog- és kenutúra, melyekhez szakvezetés is kérhető.

A Gemenci Állami Erdei Vasút útvonala: A Gemenci Állami Erdei Vasút szerelvényei  jelenleg Pörböly és Malomtelelő között közlekednek szombaton, vasárnap és ünnepnapokon.

Naponta három alkalommal gőzmozdony vontatású nosztalgiavonat indul Pörbölyről 10:00, 12:00 és 14:00 órakor, ha a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. Ezekre a járatokra nosztalgia pótjegyet is kell vásárolni a menetjegy mellé.

Menetrend: Gemenci Állami Erdei Vasút menetrendje

További információ: Gemenc Zrt.


7. Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése.

2000-ben a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai állították helyre a korábban kizárólag erdészeti célú, és árvizek által súlyosan megrongált kisvasutat - és ma az Egyesület tagjai működtetik a nyári félév hétvégi napjain.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút útvonala: Kemence - Godóvár

Menetrend: Kemencei Erdei Múzeumvasút menetrendje


8. Mecseki Kisvasút

A Mecseki Kisvasút a Mecseki Kultúrpark állatkertje és vidámparkja között közlekedik a parkerdőben, 570 m hosszú vonalon. Pécs csodálatos, hangulatos városát mindenkinek érdemes legalább egyszer felkeresnie, s ha már arra járunk gyerekeinkkel, ne hagyjuk ki a kisvasutat sem! A társadalmi munkában épült Mecseki Kisvasutat a pécsi gyerekek nagy örömére 1962. augusztus 20-án adták át, s azóta folyamatosan üzemel. Május elsejétől szeptember első vasárnapjáig minden nap 10:00-18:00 között zakatol a Mecsek lankái között. Az év többi részében hétvégéken és ünnepnapokon üzemel, az aktualitásokról érdemes tájékozódni az elérhetőségeken.

Menetrend: Mecseki Kisvasút menetrendje

Útvonal: az Állatkert és Dömörkapu között közlekedik 20-25 percenként.

Megközelítés: Pécsi főpályaudvarról 34, 35 buszokkal

További információ: Mecseki Kisvasút


9. Hortobágy-halastavi kisvasút

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut, így páratlan élményben lehet részünk, ha felülünk a Hortobágy-halastavi kisvasútra.

A Hortobágy Nemzeti Park különlegességei közé tartozik az egyedülállóan gazdag madárvilág:  az elmúlt 35 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé vált.

A felújított kisvasúton utazva kényelmesen elérhetjük a halastórendszer távolabbi részeit is, s gyönyörködjenek az egyedülálló tájban, valamint a belső tavak gazdag madárvilágában, végül ellátogathatunk a Járműparkba is.

Megközelítés: Hortobágyi-halastó, Autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva; vasúton a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re.

Menetrend: Hortobágy-halastavi kisvasút menetrendje


10. Balatonfenyvesi kisvasút

Magyarország utolsó megmaradt gazdasági vasútvonalát többször fenyegette a bezárás veszélye, de végül megmenekült a bezárástól. A személyszállítást 2012. szeptember 1-je óta a MÁV-START végzi. A hangulatos kis kocsik a nyári hétvégéken szinte folyamatosan telt házzal közlekednek, így érdemes időben odaérni, s ha nem akartok kirándulni a környéken, javasoljuk a menettérti jegy váltását, a végállomás ugyanis egy kukoricásba vezet, ahol nincs a közelben további programlehetőség. A kicsiknek - és természetesen a nagyoknak is - azonban maga az utazás is nagy élmény lehet!

A Balatonfenyvesi kisvasút útvonala: Balatonfenyves GV - Imremajor - Pálmajor - Somogyszentpál felső     - Somogyszentpál

Menetrend: Balatonfenyvesi kisvasút menetrend 

Jegyárak: Balatonfenyvesi kisvasút díjszabás

További információ: Balatonfenyvesi kisvasút


11. Szob-Nagybörzsönyi (Transzbörzsönyi) kisvasút

A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretnénk utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatunk. A kisvasutazást érdemes más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze több napos itt tartózkodásra csábít.

A menetrendi vonatok a tavaszi szezonkezdettől az ősz végi szezonzárásig csak hétvégén közlekednek (kivétel a nyári időszak, amikor pénteken is van forgalom). A hétvége egyéb időpontjaira vagy a hét más napjaira különvonat(ok) rendelhető(k). Figyelem: a különböző szakaszok eltérő üzemeltetői miatt célszerű megtervezni, hogy melyik vonalrészen kívánunk utazni vagy különvonatot rendelni, vagy akár egyéb menetrendi felvilágosítást kérni, mert nem mindegyik üzemeltető rendelkezik az összes információval a másik vonalszakaszról.

Menetrend: Szob-Nagybörzsöny menetrend

Jegyárak: Díjszabás

 

12. Vál-völgyi Kisvasút

Csendes, nyugodt környezet és különleges programok: ez várja a Vál-völgyi kisvasút látogatóit. A vonal mindhárom megállóján érdemes körülnézni: a Puskás Akadémia megállóhelyen megtekinthetjük a magyar focitörténelem aranykorát és Puskás Ferenc relikviáit, a Felcsúti vasútállomáson a térség egyik legszebb állomásának épületéből kialakított vendégházban pihenhetünk meg, az utolsó állomáson pedig az Alcsúti Arborétum vár ránk varázslatos angol kerttel, kastéllyal, több száz éves fákkal, különleges növényekkel és állatokkal.

Kedvcsinálóként virtuális körutazást is tehetünk a környéken.

Menetrend és árak: Vál-völgyi kisvasút információk



13. A legkisebb kisvasutak

Ha igazán mini kisvasúton szeretnétek utazni, látogassatok el a Vasúttörténeti Parkba, ahol pici kerti vasutazáson is részt vehettek (a pénztárnál a belépőjegy mellett külön jegyet kell vásárolni hozzá). Itt akár igazi mini gőzmozdonnyal is utazhattok!

Hasonló minivasút vár a Széchenyi-Hegyi Gyermekvasútnál is, a hűvösvölgyi végállomás mellett - utóbbi azonban csak gyerekeket szállít. 


Mielőtt elindulnátok, mindenképpen tájékozódjatok az adott kisvasút elérhetőségein, előfordulhat ugyanis, hogy nem várt esemény miatt nem közlekedik, változás történt, vagy csoportok számára előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelenleg 25 kisvasút létezik hazánkban, ezek listáját itt találod: www.kisvasut.hu.

Kellemes kisvasutazást!

Indexkép: Váradi Zsolt / Wikimedia

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja