SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az óvodaválasztás általános szempontjai

Családinet [cikkei] - 2014-04-08
Évről évre elérkezik tavasszal az óvodai beiratkozások időpontja, amikor sok szülő életében először találkozik az intézményválasztás kérdésével. Az első gyermekes édesanya még azt sem tudja milyen szempontokat kéne figyelembe vennie miközben arról kell döntsön kikre bízza ezután alig három éves szeme fényét.
Az óvodaválasztás általános szempontjai

A jó megközelíthetőség

Előfordul, hogy nem csak egy óvodát, sokkal inkább egy bizonyos óvodát választanánk gyermekünknek, amely sajnos nincs lakóhelyünk közelében. Nem árt alaposan, részletekbe menőkig átgondolnunk, vajon bírni fogja-e gyermekünk az 1 órás oda-, 1 órás visszautat, ha nem a lakóhelyünk körzetébe tartozó oviba járatjuk. Át tudjuk-e úgy szervezni a napirendjét, hogy este korán lefekhessen? Az előbbiek fontosak, hiszen a hajnali kelés bizony megviseli a gyerekeket. És vajon mi magunk tudjuk-e hosszú távon vállalni a sok-sok utazással, kényelmetlenséggel járó tortúrát? Érdemes ezeket a szempontokat alaposan átgondolni a döntésnél.

Milyenek az óvónénik?

Ha van fontos szempont az óvodaválasztásnál, akkor az óvónő személye az. A legrosszabb helyet is mesebeli tündérkertté tudja varázsolni egy jó óvó néni – és fordítva. A nyílt napokon általában minden óvónő kedves a szülőkkel, válaszol a kérdésekre, szeretne jó benyomást tenni. Sokkal többet elárul az óvónők és gyerekek viszonyáról, hogy például hogyan beszélnek a csoportban a gyerekekkel, türelmesek-e velük, végighallgatják-e őket. Figyeljük meg, hogy a csemeték bátran fordulnak-e kéréseikkel, kérdéseikkel a pedagógusok és a dajka felé.

Mekkora a csoportlétszám?

Egy állami óvodában általában 3-6 óvodai csoport működik. Alacsonyabb létszám esetén több figyelem jut egy gyermekre, ez mindenképp előnyös.

Milyen a csoportösszetétel?

A homogén csoportban eredményesebb a fejlesztés, hiszen nagyrészt azonos életkorú gyermekekkel foglalkozhat a pedagógus. A vegyes életkorú gyermekek csoportjában a szociális érzékenység, az egymásra való odafigyelés kap nagyobb hangsúlyt.

Milyen a csoport, valamint az óvoda felszereltsége, az udvara?

Noha tetszetős egy gazdagabb felszereltségű intézmény, ez még nem garancia arra, hogy színvonalasabb fejlesztés is folyik ott, ha a pedagógusban nincs meg a kellő motiváltság. Az udvaron esetleg szemrevételezhetjük, hogy mekkora lehetőség van a szabad mozgásra, füvesített-e, kellően biztonságosak-e a kinti játékok.

Milyen gyakorlat szerint végzik a beszoktatást?

Vannak olyan intézmények, ahol örömmel veszik a szülő aktív jelenlétét a fokozatos, szorongás-mentes óvodai beszoktatás érdekében, mások inkább a „mélyvizet” részesítik előnyben, ahol az első perctől ott kell hagyni a gyermeket. Ez utóbbi gyakran sok sírással, lelki megrázkódtatással jár együtt, mely egy érzékenyebb lelkű gyermek számára rendkívül megterhelő lehet. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében erről is érdeklődhetünk előre a kiszemelt óvodában.

Van-e tapasztalatuk speciális igényű gyermekekkel

Sokan nem gondolnak erre a szempontra, de sajnos nagyon sok család életét nehezítette már meg egy váratlanul jelentkező ételallergia, vagy cukorbetegség. Nem mindegy, hogy erre hogy reagál az adott intézmény, hogyan állnak egy diabéteszes gyermekhez, vagy egy liszt- esetleg tejmentes diétához, vagy mogyoróallergiához; most találkoznak vele először, vagy jár ilyen gyermek az intézménybe, tudják-e mi a teendő sürgős esetekben.

Ha érdekelnek az alternatív oktatási lehetőségek, olvasd el erről szóló írásunkat. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja