SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Objektíven a gyermekek viselkedéséről, avagy a videotréning módszer bemutatása

Családcentrum Alapítvány [cikkei] - 2014-04-29
Gyakran tapasztaljuk pl.: az óvodában vagy az iskolában "panaszkodnak" a gyermekünkre, hogy szemtelenül viselkedik, nem fogad szót, bántja a többieket, stb. holott otthon vagy a játszótéren soha nem tapasztalunk ehhez hasonlót. Vajon, hogy lehet ez? Mi történhet ilyenkor? Ezekre a kérdésekre ad objektív választ a videotréning módszer, mely egy rövid, intenzív, segítő-fejlesztő eljárás.
Objektíven a gyermekek viselkedéséről, avagy a videotréning módszer bemutatása

A videotréning módszerével a magyar szakemberek 1994-ben ismerkedtek meg. 1998-ban alakult meg a Magyar Videotréning Egyesület, ami azóta is fellegvára a videotréning módszer alkalmazásának, melynek középpontjában a kommunikáció és az ezzel kapcsolatos megnyilvánulás, kölcsönhatás áll, mégpedig olyan szóbeli és nem szóbeli kommunikációs készségek fejlesztése által, mely a pozitív kölcsönös viszony kialakulását segíti elő.

A videotréning során a kliens lehetőségeit, erősségeit keressük, elfogadva és megértve azt, ahogy az adott helyzetekhez alkalmazkodni képes. Mindig azt feltételezzük, hogy a felnőttek minden élethelyzetben a lehetőségeikhez és az adott körülményekhez képest a legjobbat teszik a gyermekek és a fiatalok számára. Fejlesztő és egyben terápiás hatással bírhat, amikor a felvett rövid videórészletek közül a jól sikerült pillanatok megállításra kerülnek, és ismételt visszanézése a kívánt viselkedés rögzüléséhez vezethet. A videót többször is meg lehet állítani, vissza lehet tekerni, sokadszorra is meg lehet ugyanazt nézni, ugyanis csak így lehet mélyebben megérteni az egyes kommunikációs folyamatokat, és azok jelentőségét, elősegítve ezzel a hatékony segítségnyújtást pl.: a szülők és a gyermekeik számára.

A kliensekkel először mindig megbeszélés tárgyát képezi a felvételek használatára vonatkozó szabályok betartása. Az együttműködés kezdetekor a kliensek és a videotréner mindig írásban állapodnak meg a videófelvételek felhasználásának lehetőségeiről, majd ezt követően indulhat a közös munka. Az előre megbeszélt időpontban a videotréner találkozik a családdal, s a család kérésének megfelelő „problémahelyzetet” videókamera által rögzíti. Ezután a videotréner elvégzi a felvett filmrészletek elemzését és felkészül a kliensekkel való beszélgetésre a következő héten - ez a videotréning leglényegesebb eleme. Így a kliensek felismerhetnek olyan dolgokat, amelyeket korábban nem tudtak, és ez hozzásegítheti őket ahhoz, hogy mindennapjaikban változtatni tudjanak. A módszer legfontosabb része, amikor a videotréner beszél a kliensekkel a jó kommunikáció alapelveiről a kiválasztott felvételek segítségével. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem az a feladata, hogy megértse a kliens gyermekeihez való viszonyát, és hogy a szülőket új viselkedésre tanítsa, habár a kiválasztott részek közös visszanézése és a kommunikációs elemek megfigyelése az eszköz. Csak úgy lesz a videotréner és a kliensek közötti együttműködés hasznos, ha a videotréner segít tudatosítani a kommunikációs elemek jelentőségét, amikor a kliensekkel közösen beszélnek arról, ami a felvett videófelvételeken látható, hallható, amit azzal kapcsolatban éreznek. Ezeken túl a felvételek segíthetnek jobban megismerni, megérteni a gyermek fejlettségi szintjét, magatartását, viselkedését, személyiségét, szándékait, ugyanakkor ezek a konzultációk egyaránt hasznosak lehetnek a kliensek saját szempontjából is, melyek mind kiindulópontjai lehetnek a közös beszélgetéseknek: a gyermekek helyzetéről, a szülők életéről, a szűkebb és a tágabb környezettel kapcsolatos kérdésekről stb.

Somogyi Tímea - szakvizsgázott okleveles gyógypedagógus, logopédus tanár és terapeuta, családkonzulens, mediátor, videotréner

Mit tehetünk, ha kiderül, gyermekünk különböző helyzetekben más-más módon viselkedik?
Lehet, hogy míg otthon szófogadó, kissé visszahúzódó, addig az óvodában vagy az iskolában agresszív és provokálja csoporttársait.
De ezt ki hiszi el egyértelmű bizonyíték nélkül? Ebben a helyzetben is segítségünkre lehet a videotréning.

Fotó: PublicDomainPictures - pixabay

Családcentrum Alapítvány


Családcentrum Alapítvány
Több, családokat érintő szakterület

Elérhetőségek:
Cím: Családcentrum Alapítvány
1148, Budapest, Kaffka Margit utca 1/C
Telefon: 06-30/851-39-49
Honlap: http://www.csaladcentrum.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja