SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért lesznek balkezesek manapság a gyerekek?

Szabó Csilla [cikkei] - 2013-01-29
Mi okozza, hogy sokkal nagyobb számban vannak a balkezesek manapság?
A cikket vitaindítónak szánom.
Már itt jelzem, hogy a kezességnek, illetve a szem és a kéz dominanciájának kialakulását, megszilárdulását elsősorban az írástanulás szempontjából tartom fontosnak. Kiemelve, hogy szerepe főleg a szigorú iskolai írástanítás miatt jelentős.
Azt is fontos tudni, hogy balról jobbra haladó írásunk alapvetően a jobbkezes írásnak kedvez, mert így nem takarjuk el a leírt szöveget.
Miért lesznek balkezesek manapság a gyerekek?

Mi okozza, hogy sokkal nagyobb számban lesznek balkezesek a gyerekek manapság?

2010. márciusban egy tanköteles korú kisfiúnál figyeltem fel arra, hogy nem keresztezi a manipulációt igénylő tevékenységeknél az előtte lévő teret.

Így fél évvel az iskolakezdés előtt kellett őt intenzív mozgásfejlesztés, intenzív keresztmozgás-fejlesztés és háromszor kontrollált dominancia teszt elvégzése után "ÁTSZOKTATNI" a ténylegesen domináns kezére, amit a gyermek a hétköznapokban nem mutatott meg.

Nagy szerencse volt, hogy a gyermek - nyilván okos szülei jóvoltából - intenzíven sportolt. Így a terápiáját nem kellett az alapoktól indítani. Ha ez nem így van, akkor nem is lehetett volna a folyamatot ilyen késői időben végigvinni.

Ha nem fedezem fel, ez a kisfiú valószínűleg végig kínlódta volna az iskolai éveket, és valószínűsítem, hogy előbb utóbb magatartás problémák is jelentkeztek volna nála.

Nem szeretném misztifikálni a dolgot, de azért a kisfiú példája nem egyedi eset. Legyünk tehát nyitottak és nyújtsunk változatos mintát főleg az egymással szemben végzett tevékenységeknél!
 

Hogyan lehet felismerni ezt az elakadást?

A gyermek például nem keresztezi a maga előtti teret. Nem nyúl át az ellenkező oldalra, nem manipulál ott ellenkező kezével, erre a szülők, de a gyerekkel foglalkozó pedagógusok is felfigyelhetnek.

Hozzá tartozik a dologhoz, hogy általános ügyetlenség, a mozgásfejlődés általános elmaradása és kóros reflexek is meghúzódhatnak a dominancia kialakulásának, megerősödésének elmaradása mögött! Figyeljünk hát jobban rájuk!


Miért lesznek balkezesek manapság a gyerekek?

Több, egymást követő eset apropóján gondolkodtam el ezen a problémán.

  • A domináns jobbkezes anyukák a gyerek jobb kezét fogják, hiszen a másik, domináns kezük másra kell, például ajtózárat nyitni. Mi marad a gyerek számára? A balkéz, ez marad szabadon, ezt tudja használni.
  • A szemben evésnél, munkálkodásnál a gyermek tükörben utánozza a szülőt, vagyis megint csak a balkezét használja.
  • Olyan erősen meggyökeresedett már a szülőkben, hogy ártalmas a presszió, az átszoktatás, hogy kétkezessé sem válik sokszor a gyerek, mielőtt saját dominanciáját megválaszthatná.
  • Az ujjszopás is megzavarja a fejlődést, elfedheti a valódi dominanciát. Akár csak egy törött kéz vagy kar.
     

Mit javasolok:
 

  • Váltott kézzel vezetni a gyermeket - amíg szükséges - aztán elengedni a kezét.
  • Szemben való tevékenységeknél a szülő bátran használja a nem domináns kezét, hiszen a tükörben utánzó gyermek számára így változatos kézhasználati mintát tud adni.
  • Bizonytalan eseteknél mozgásvizsgálat javasolt a mozgásfejlődés elmaradásának feltárására, a domináns kéz megállapítására.
  • Végül hangsúlyozni szeretném, hogy nem a balkezes írás ellen született ez a cikk. Ha a mozgásfejlődés, a dominancia megválasztása problémamentesen zajlik, akkor nincs okunk feltételezni, hogy a gyermek spontán választása nem megfelelő.

Viszont minden olyan eset különös figyelmet igényel, ahol valamilyen elmaradás tapasztalható. Legyen az mozgás-, beszéd- vagy értelmi elmaradás.

fotó: http://piqs.de
Indexkép: Vassilis / Flickr.com

Szabó Csilla


Szabó Csilla
Szakvizsgázott gyógypedagógus, mozgásterapeuta

Idegrendszer fejlesztő mozgásterápia óvodásoknak, kisiskolásoknak: kedd, szerda, péntek 17-19 h. között a XXII. kerületben.

Elérhetőségeim:
Jelentkezni lehet:
Telefon: 06-30/325-38-88
E-mail: szcsilla66@gmail.com
Facebook:
  • http://www.facebook.com/csilla.szabo.980

  • http://www.facebook.com/mozgasterapia?fref=ts

  • http://www.facebook.com/pages/CsiMoTa-Fejleszt%C5%91-Napk%C3%B6zi/210578542412380?fref=ts
  • Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
    A szerkesztő ajánlja