SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pénzügyi sikerek egyetlen titka

Himer Csilla [cikkei] - 2011-06-27
Valamilyen oknál fogva úgy alakult, hogy már vagy két hete üldöz egy bizonyos téma, és minden lehetséges fórumon, de legalábbis a saját blogjaimon, e köré szerveződnek az írásaim. Ha már így esett, akkor most azt is kivesézem, mi köze ennek a valaminek a pénzügyi sikerekhez, a felnőttkori anyagi jóléthez - no és a lelki egészséghez.
A pénzügyi sikerek egyetlen titka

Van egy blogom, a www.jatekosneveles.blogspot.com, ahol eléggé elvetemült módon és meglehetős vehemenciával győzködök mindenkit, aki csak hagyja magát, hogy a játéknak milyen nagy szerepe van nem csak a fejlesztésben (erről már mindenki tud, a csapból is ez folyik), hanem a nevelésben is. (Ebből a felismerésből született különben a pénzügyi nevelés területén a www.eznemjatek.com is, amely most nem mellesleg sok okból kifolyólag erőteljes változások előtt áll, és nem is lennék képes ezt végigcsinálni a most kitárgyalandó tulajdonság nélkül.) A játékos nevelés blogon írtam ugyanis vagy jó két hete egy postot a gyerekkori önbizalom fontosságáról, ill. egy héttel később arról, hogy milyen játékokkal lehet a gyerek önbizalmát erősíteni, megtartani (sokszor már ez is elég). A cikkeket Manhertz Józsi (www.manhertz.com) egyik hírlevele ihlette, amelyet éppen a gyerekek önbizalmának letöréséről írt – megjegyzem, nagyon jó cikk, erősen ajánlott minden szülőnek elolvasni. (http://manhertz.com/egyensuly/aftertraining/Veszelyben-a-gyerekek-onbizalma-Maddi-Jane.php) Józsi azt ajánlja, hogy Te mint szülő Magad is erősítsd a saját önbizalmadat, mert akkor leszel képes a gyerekednek is ebben segíteni.

Jogos.

onbizalomAmiért most megint elővettem a témát, az az, hogy elkezdtem összeszedegetni, milyen készségek, képességek kellenek hozzá, hogy valakinek ki legyen csiszolva a pénzügyi gondolkodása, intelligenciája, tudatossága. Jó hosszú lett a lista: kezdve a kreativitástól, a logikai gondolkodáson át, a kockázatvállalási képességen keresztül a döntéshozatali képességig megfordult itt sok minden. Amikor készen lettem(?) a listával, és végignéztem rajta, rá kellett jönnöm, hogy egy valami kimaradt róla, pedig enélkül az összes többi sem ér kakukkfüttyöt sem: az önbizalom.

Hiszen hogyan lenne képes a gyerek kreatívnak lenni, ha nem bízik abban, hogy a saját ötletei elég jók? Hogyan tudna logikusan gondolkodni, ha nem bízik abban, hogy van abban logika, amit ő gondol, mert valaki úgyis beleköt, lehurrogja, rálegyint? Hogyan lenne képes egészséges mértékű kockázatot vállalni, ha nem tudná, hol vannak saját képességének határai, és honnantól kell szakértő segítséget kérnie? Egyáltalán merne segítséget kérni, ha nincs önbizalma? Hogyan lenne épes így önálló döntéseket hozni? Sorolhatnám még bármelyik másik készséget, vagy képességet, a koncentrációs képességet, vagy akár a célra tartás, célkitűzés képességét. Mindegyiknek az alapja az önbizalom.


Mi kell ahhoz, hogy a gyereknek legyen önbizalma?

  1. Először is az, hogy Neked is legyen önbizalmad. Máskülönben nehezen tudnád elfogadni, hogy a gyerek esetleg bizonyos dolgokról másképpen gondolkodik, más a véleménye, mint Neked.
     
  2. Kell az is, hogy legyen Benned egészséges vitaszellem. Tehát az eltérő nézetekkel képes legyél vitázni, és nem lenézően lesajnálni őket.
     
  3. Szükséges persze az is, amit már unalomig ismerhetsz, hogy bátorítsd, erősítsd, adj neki pozitív visszacsatolásokat, dicsérd meg, hiszen Te és a párod vagytok számára a világnak az a szilárd alapja, amelyiktől stabil az ő élete.
     
  4. És még egy dolog nagyon fontos a gyerek önbizalmához: ez a küszöb-faktor, ahogy Ranschburg Jenő után szabadon nevezem. Ő úgy mondta, hogy segítsd át a gyereket a küszöbön. Vagyis adj neki teret, lehetőséget, hogy kipróbálja magát, tapasztalatokat szerezzen – kimozduljon a komfortzónájából. Ha mindezt Veled teszi, az egyrészt családi programnak sem lesz utolsó, másrészt mindig ott leszel neki Te a közelében, hogy ha esetleg kudarc éri a próbálkozás során, akkor is legyen egy biztonságot adó bázisa, ahová visszatérhet.
     
  5. Ebből viszont következik még valami: ne hagyd, hogy ezt a kudarcot kudarcként élje meg! A nevelésnek, a fejlődésnek része a hibázás. Annyira, hogy gyakorlatilag abból tanulunk. Mindannyian. Hogyan nem lesz a hibából kudarc, hanem önbizalomerősítés? Úgy, hogy ha segítesz a gyereknek, hogy tanuljon belőle, hogy levonja belőle a tanulságot. A tapasztalat ugyanis erőt ad ahhoz, hogy máskor ne szaladjon bele megint ugyanabba a hibába. Ez tudás.

Ha végignézel a kis öt pontos listámon, akkor Neked is le kell vonnod egy nagyon fontos tanulságot: ahhoz, hogy a gyereknek önbizalma legyen, elsősorban Te kellesz.

Te és a Te saját önbizalmad.

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja