SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hazai YouTube influencerek - kiket figyelnek a mai kamaszok?

Faragóné Kovács Patrícia [cikkei] - 2018-02-08
Feltehetően minden kamaszgyerekes szülőt foglalkoztat a gondolat, hogy mi köti le a tizenhat éves csöppséget abban, hogy másokat néz, ahogy végigvisznek egy Until Dawn pályát, vagy karddal döfködnek a Minecraftban?
Hazai YouTube influencerek - kiket figyelnek a mai kamaszok?

De tényleg! Mi ebben a jó?

És különben is: ki a frász az a Dancsó Péter? Pamkutya tényleg egy kutya? És az a hosszú hajú fazon mit dumál az öngyilkosságról halálfejes maszkban?

Régen volt az anyu, az apu, a nagyiék, a barátok, a haverok, az osztálytársak, az iskolatársak, néha a Pali bácsi, az irodalomtanár. Ők ma is megvannak, csak kicsit bővült a kör. A technika fejlődésével betört az életünkbe a számítógép, az internet, és olyan furcsa kifejezések, mint a PlayStation, az Xbox, a gameplay, vagy a YouTube-os vloggerek. Utóbbiak elég alapos befolyással bírnak tinédzserkorú gyermekeinkre.

Magam is gyakorló szülő lévén fontosnak tartom, hogy kicsit képben legyünk, kik és miért munkálkodnak a YouTube csatornákon, hogy lekössék kamaszaink idejét és figyelmét. Ami persze néha nem rossz!

Lássuk, kik ma a legismertebb és legnézettebb YouTube influencerek!


A legnézettebb hazai Youtuberek
 

Videómánia:

A Videómánia csatorna szellemi atyja egy Dancsó Péter nevezetű fiatalember, aki „civilben” fotográfus, operatőr, vágó, amatőrfilmes és televíziós műsorvezető. Nagyon sok paródiát tölt fel a csatornára, de néhány vlogot is lehet találni nála.
Stílusát a szarkasztikus látásmód határozza meg. Magyar videósok közül neki van a legtöbb feliratkozója: 769.000. 245.300.000 megtekintéssel büszkélkedhet. Egy biztos, nem kell félnünk, ha kamaszunk őt nézi.
 

Pamkutya:

A Pamkutya csatornát két srác viszi, az építész végzettségű Béla, és öccse, Pista, aki tavaly diplomázott a Színház-és Filmművészeti Egyetem Televíziós Műsorkészítő szakán. A duó névadója a videóik zömében szereplő keverék puli, Pamacs, röviden Pam. A videók nagy része általában egy külföldi zeneszám paródiája, más videóklippel és magyar szöveggel.
Magyar videósok közül ők állnak a második helyen, ha a feliratkozók számát nézzük, és csak egy kicsivel vannak lemaradva a Videómánia csatornától. 767.000 feliratkozójuk és 200.000.000 megtekintésük van. 2010 augusztusa óta űzik az ipart. Kellemes, vicces, szórakoztató termékek kerülnek ki a stúdiójukból.
 

TheVR:

Virtuális valóság & VR gaming. A TheVR csatornát két fiatalember viszi a vállán, Jani és Pisti. Mindenféle videókkal foglalkoznak: gameplay, vlog, számítógép összerakás, bemutatás, mindenféle új termék bemutatása. Általában izgalmas, hosszabb játékokkal játszanak. Kamaszok körében kedvenc sorozat tőlük az Until Dawn nevezetű játék, de nagyon kedvelt volt még a The Evil Within is. A fiúk szellemesek, viccesek - tőlük sem tanulnak rosszat fiaink. 565.000 feliratkozóval rendelkeznek, és 200.000.000 megtekintés van a csatornájukon.
 

TheVR Tech:

A TheVR formációnak létezik egy másik csatornája is, ahova technikai tartalmakat töltenek fel: számítógép összerakást, új termékek bemutatását, stb. Ezt a csatornát azoknak tudnám ajánlani, akiket érdekelnek az új elektronikai cikkek, vagy akár valami újdonságot akarnak venni, és szeretnének róla kicsit informálódni. Ezen a csatornán 240.000 feliratkozójuk van, eddig 23 millióan tekintették meg őket.
 

luckeY:

Fábián Miklós FIFÁ-s és Minecraftos videóival vált ismertté, később kezdett el más tartalmakat is gyártani. Mostanra már mindenféle játékkal foglalkozik, és vlogokat is készít, amire külön csatornát indított. FIFA, Minecraft, Walking Dead sorozatai terjedtek el leginkább, de a többi tartalmat is sokan nézik. 545.000 feliratkozóval bír, és 143.746.000 megtekintés van a csatornáján. Webshoppal is rendelkezik, ahol luckeY logós termékeket lehet megvásárolni.
 

Unfield:

Polgári nevén Csenki Patrik nagyon sokféle dologgal foglalkozik, de főként szórakoztató videókat készít: vlogokat, focis és kosaras videókat – ezekben egy másik ismert videós, Szalay Isti is közreműködik, míg egy külön csatornára gameplay videókat tölt fel. A 21 éves fiatalember zenével is foglalkozik, saját dalokat vesz fel. A videói végén szinte mindig úgy köszön el, hogy "Na pisztácia, sziasztok!" 511.000 feliratkozója és 110.300.000 megtekintése van a csatornáján.
 

HollywoodNewsAgency:

A csatornát a szintén felsőfokú végzettséggel rendelkező, 30 esztendős Szirmai Gergely videoblogger és filmkritikus működteti. Hetente készít kritikát a frissen megjelent filmekről, és kitalált egy kérdezz-felelek sorozatot is, amelyben a nézők kérdéseire válaszol. Erre a csatornára gameplay videókat egyáltalán nem tölt fel; arra indított egy külön csatornát, GameDayIroda néven, az AFK Légió elnevezésű csatornájára pedig különböző utazásairól tesz fel videókat. A HollywoodNewsAgency csatornát 2011 májusában indította; jelenleg 400.000 feliratkozóval rendelkezik, és 80.000.000 megtekintést mondhat magáénak.
 

James:

Seprődi Norbit is Minecraft videóin keresztül ismerte meg a kamaszkorú magyar lakosság. Később ugyan elkezdett más tartalmakat is feltölteni, de még mostanság is rengeteg Minecraft videó tekinthető meg a csatornáján, ami 340.000 feliratkozóval és 99.000.000 megtekintéssel büszkélkedhet. 2012 márciusában aktivizálta magát a YouTube-on, és ő is üzemeltet saját webshopot.
 

Radics Peti:

Habár ő is szerepel a tíz legnézettebb YouTuber listáján, meglehetősen megosztó személyiség. Kifejezetten csak szinkron paródiákkal foglalkozik, rengeteg népszerű tévéműsort és filmet vett bizarr górcsöve alá. Sajátos humora minden videójában megnyilvánul, de imázsához hozzátartozik a néhol erősen vulgáris kifejezésmód is. Aki ezt nem tolerálja, próbálja lebeszélni róla gyermekét.
Peti mellett szól, a parlagi stílus ellenére, hogy gyakran rátapint olyan témákra, amiken keresztül figyelemreméltóan figurázza ki a celebvilág visszásságait. Emellett kitűnően, tűpontosan szinkronizálja a videóiban megjelenő szereplőket. Ha ő is felbukkan a saját videójában, mindig halálfejes maszkot visel. 480.000 feliratkozója van és 136.638.500 megtekintéssel rendelkezik.
 

BTURBO:

A Farkas Norberként anyakönyvezett fiatalember videóinak témája is főként a gameplay, de szokott vlogolni is. Általában a horror vagy a „lövöldözős” játékokat favorizálja. Feliratkozóinak száma jelenleg 340.000, és 82.000.000 megtekintése van a csatornán.
 

Szalay Isti:

Ő is sokféle videótartalmat oszt meg: vlog, gameplay, stb. A gameplay videókra van neki is egy külön csatornája, mégpedig az Isti plays. Nála lehet találni olyan videókat is, melyekben mindenféle külföldi finomságot kóstolgat a már korábban bemutatott Unfield társaságában. 2011 szeptembere óta van jelen a YouTube-on, azóta 290.000 feliratkozót és 51.000.000 megtekintést sikerült begyűjtenie.
 

A közismertebb YouTuberek közt találkozhatunk még JustVidman nevével is, aki animációs kisfilmjeiről ismert, FanMadeMakerével, aki vloggerként humoros kisfilmeket készít, melyekben néhol húga is megjelenik, Molnár Krisztiánéval (Kiki), aki gameplay videókat is tölt fel, a vlogjairól viszont minden jóérzésű embert lebeszélnék, mert annyira gusztustalan dolgokat művel. Magyarország legnagyobb gamer-és IT rendezvényén, a PlayIT Show-n sem vehet részt. Őt egyértelműen nem ajánlanám senkinek, habár 41.000 feliratkozót és 3.800.000 megtekintést sikerült összeszednie.

BENIIPOWA szintén gameplayer videós, ugyanakkor vloggerkedik is, Goodlike is inkább mesélős vlogokat tölt fel, némi gameplayjel fűszerezve.

Hogy a lányok se maradjanak ki: Anett & Ancsa vlogokat készít és Minecraftos videókat tölt fel; Viszkok Fruzsi is vlogger: témaköre a szépségápolás, a divat, a sminkelés, akárcsak FollowAnnának.

Megér egy misét a legnépszerűbb külföldi videós és videojáték-kommentátor, PewDiePie is, mivel a YouTube-on ő rendelkezik a legtöbb feliratkozóval, szám szerint 60 millióval! A svéd fiatalember általában gameplay videókat tölt fel a csatornájára, de találhatók rajta humoros szösszenetek is. A beköszönése jellegzetes: "Hey guys it’s PewDiePie!". 2010 áprilisában indította a csatornát, és azóta 17 milliárdan tekintették meg.

Remélem, sikerült némi betekintést nyújtanom kamaszaink videós példaképeinek világába. Természetesen, mint mindenhol, itt is az arany középutat célszerű választani. Ha úgy érezzük, gyermekünk túl sok időt tölt a számítógép előtt, bármennyire is tartalmas, hasznos legyen is az a videó, beszélgessünk el vele, hogy mi az, amivel még hasznosabban tölthetné el kevéske szabadidejét. És ami a legfontosabb: tudatosítsuk benne, hogy a legtöbb értelmes, intelligens tartalmat feltöltő videósnak is van "civil" foglalkozása, amihez neki is sokáig kellett koptatnia az iskolapadot.

Indexkép: stokpic / Pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja