SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamasz-magyar szlengszótár: szülőknek, akik nem értik a kamasz szlenget

Kling Viktória [cikkei] - 2016-09-24
Elég menő vagy? Ismered a mai kamasz szlenget? Lássuk! Nagyanyáinkat frankón az őrületbe lehetett kergetni, ha valami baró dolgot csináltál. Anyánk szerint, ha nem volt király az, amit csináltunk, akkor gáz volt, de télakoltak az ősök elől és minden tuti. De mi újság a mai szlenggel? Vajon értjük-e a kamasz gyerekeinket? Vajon a netes hatás mennyire erős? Jellemzőek-e még a kis közösségek, tájegységek saját személyes szavai, vagy azok is áttörnek, helyet követelve maguknak a köznyelvben?
Kamasz-magyar szlengszótár: szülőknek, akik nem értik a kamasz szlenget

Negyvenes anyaként kitettem egy vicces képet a facebook falamra. Dögös testű pasik voltak rajta, pucéran, ahogy éppen autót mosnak. Azt írtam a kép fölé: Vinni kéne már mostani a rönót. Több korombeli anya-társam kommentálta a képet. Ilyeneket írtak: - Mi abban a poén, ha csak megmossák? Ennyire nem vagyunk öregek…
Privát üzenetben kellett elmondanom nekik, hogy tegyék szépen össze két kezük mutató- és hüvelykujját, úgy Angélamerkelesen és nézzék meg a rönó-jelet, és vajon ezt mivel is szokták „mosni” a fiúk… Ekkor gondolkodtam el rajta, hogy vajon minden kamasz szlenget értünk-e? Vajon tudjuk-e, hogy mi az, ami a gyerekünknek ciki és mi az, ami menő?
 

Minek kell a szleng? Ki kell-e javítani?

Ha az anyja/apja vagy és nem a magyar tanára, akkor ne javítgasd, mert a szleng megértése és használata azt sugallja a gyereknek, hogy megérted őt. Ha a magyartanára vagy, akkor azért persze a választékosság oltárán ne áldozd fel (vagy be?) a jó fejséget, Inkább játssz velünk! Írass dolgozatot a diákjaiddal szlengben, szlengről, s mutasd meg nekünk a legviccesebbeket, mi pedig örömmel megmutatjuk a kollégáknak, milyen elmés feladatokkal lehet ezt a kérdést jól kezelni!

A szlengre ugyanis a kamaszoknál, akik a kortárs csoporthoz tartozást mindennél fontosabbnak gondolják, azért van szükség, mert így érzik, hogy „egy nyelvet beszélnek” azokkal, akikkel közösséget alkotnak. Nekik a saját szlengjük jelenti azt, amit a katolikusoknak a dicsértessékkel köszönés, és az ámen. Az is egy közösség, amelynek megvan a saját szóhasználata, mely megkülönbözteti őket a többiektől és összetartozóvá teszi az azonos hitűeket. Nincs ez máshogy a diák közösségekben sem. A köszöntések egyedisége, a pacsizások, a puszik rendje, mind megmutatja: mi egy csapat vagyunk.
 

…nekem mondja?

A neten a videóbloggerek (vloggerek) nyelvhasználata gyorsan átfut az egész országon, így azok a szavak, amiket ők használnak, gyorsan és nagyszámú közösségben lesz ismert, viszont hamar cikivé is válhat, mert minél általánosabb valami, annál kevésbé lehet vele különcnek lenni. Így aztán ezeknek a szavaknak sokszor nagyon rövid élete van, nem maradnak meg a köznyelvben, pár hétig, hónapig használják kőket. Más szavak, kifejezések, metafórák, utalások pedig megmaradnak. Míg korábban a magazinok és a tévé, ma a net, azon belül is a közösségi alkalmazások (nem, már nem a facebook! Az ma már az anyák- apák játszótere!) biztosítják a közeget a szleng terjedésének. A tévé szerepét nem lehet elhanyagolni, de a tévés irányadó műsorok is inkább a netes szereplőkre reflektálnak, és nem fordítva.
 

Minek nevezzelek?

A szleng szavak kialakulása egy-egy közösségben, szubkultúrában változó lehet. Gyakran olyan dolgokat fednek el vele, amelyeket a társadalom nem fogad el. (Például kevés dolognak van annyi szleng neve, mint a különféle drogoknak.) Az is cél, hogy a szlenget más generációk, különösen a szülők, ne értsék, vagy legalább nehezen tudják értelmezni.
 

Kamasz szleng szótár

Te mit ismersz? Írd meg nekünk kommentben, hogy mik azok a szleng szavak, amiket a te gyerekeid használnak, esetleg írd le a jelentésüket is, ha már tudod. Mi is csokorba szedtünk néhányat, amiket – a fentihez hasonlóan – mostanában hallottunk: 

Adom: tetszik
Arcoskodik: nagyképűen viselkedik
Bázisolt: van valami bázis, értékrend, ami alapján reagál az őt ért hatásokra, nem kallódik, van horgonya
Behúzza: elszedi, elveszi. Másik jelentése: rosszul választ, ráfarag a dologra
Bff: legjobb barátok
Chill: pihenés
Cringe
 (angol kiejtéssel): kínos
Crush: kedvenc, híresség, akiért rajong
Crushol (angol kiejtéssel): tetszik neki valaki
Cheater: csaló

Epik:  menő
Flexel: menőzik
Fufu: nem valódi, hamisítvány, gagyi

Gané: sunyi ember
Gengel: bandázik
Grincs: ciki
Habi: nem hiszem el

Ikszdé (XD): nevetés
Jaszkarizik: menőzik

Kopizik: lemásol
Kúl (cool): jó, király
kys: (keep your selfsafe) vigyázz magadra!
Lecsuhad: lenyugszik
LMAO: 
laughing my ass off rövidítése, ami olyasmit jelent, hogy szétröhögöm magam
LOL: vicces, nevetséges
Morzsázás: flörtölés a neten, aztán eltűnés
Nagyon él valamit: van kedve hozzá, szívesen csinálja

Napasztmek: b*meg szó szleng változata. :)
Nopp (nope): nem
Núb: béna
Offol: beszólogat

Offos: amikor valakit nem szeretsz, mert egy áruló ember, csalódtál benne
Pawa: plázacica
Pleb: béna
Pro: profi, ügyes

Random: csak úgy, tetszőlegesen, véletlenszerűen
Raj, rajoskodik: menő, menőnek akar látszani
(be)Rédzsel: ideges lesz
Shippel: összeillik két ember

Skerázik: siet
Skippel: lemond valamit
Sopeszol: vásárol
Squad: banda
Stabil: finom

Sügér: arra mondják, amikor valaki buta, bamba
Swag (szveg): menő
Veszem: Tetszik
WTF: Mi van?
Yepp: igen, hogyne
Yolo (joló): Az angol "You Only Live Once" "Egyszer Élünk!" magyar megfelelője. Kifogásként is lehet használni egy-egy nagy hülyeség után.
 

S végül egy hasznos tanács, mielőtt túl gyakran használnád az alábbi szavakat a kamaszod előtt: a CIKI és a MENŐ szavak ma már cikik, és nem menők. :)

Mit tennél még hozzá a felsoroláshoz? Van olyan kifejezés, amit sokáig nem értettél, de végre fény derült a jelentésére? Ne tartsd meg magadnak, oszd meg másokkal is a cikk alatt, mi pedig folyamatosan bővítjük majd a listát!

Olvasd el ezt is: Ezt jelentik a kamasz szleng szavak, amikkel már te is találkozhattál - Na de miért beszél halfangolul?

Fotó: Pat Pilon/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja