SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Irány a nőgyógyász?

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-01
Nincs ok félelemre, bár sokan addig húzzák az időt, ameddig csak lehet. A nőgyógyászati vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, de még csak nem is kellemetlen, ha megértjük, hogy szükséges.
Irány a nőgyógyász?

Miért is tartunk annyira a nőgyógyászoktól? Páciensként gyakran kiszolgáltatva érezhetjük magunkat, és sajnos sok orvos ezt nem tartja tiszteletben. Feltétlen bizalommal és nagy reménnyel fordulunk orvosainkhoz, akik sajnos nem rendelkeznek megfelelő tudással, nem figyelnek eléggé ránk, ezért kerüljük is őket, amikor csak lehet.

A nők legnagyobb része még felnőtt korban sem szívesen jár nőgyógyászhoz, hát még fiatalabb korban! Félelemre azonban nincs ok, a legtöbb azon múlik, kit választunk. Tinédzserként nehezebb az élet, hiszen bizonyos fogamzásgátló szereket csak a szülő engedélyével adhat az orvos. A szülők pedig nem egyszer megtiltják gyermekük számára ezek használatát. Mindenki tudja, hogy ezzel még nem akadályozzák a nemi életet, csupán megnehezítik gyermekük dolgát.
 

Mikor forduljunk nőgyógyászhoz?

Tinédzser korban is előfordulhatnak kisebb-nagyobb mértékű folyások, ciszták. Nincs ok az ijedtségre, ezek többsége igen egyszerűen kezelhető. A folyások többsége normális is jelentkezik a nőknél, leginkább a menstruációt megelőzően, vagy azt követően. Amennyiben kellemetlenséget okoz (pl. viszkető érzés), érdemes minél hamarabb ellátogatni a nőgyógyászhoz, aki gyógyszerrel, vagy helyi kezeléssel (kúpok, irrigálás, krémek) hamar megszűnteti a kellemetlenségeket.

Nőgyógyászati problémákkal semmiképpen ne a háziorvoshoz forduljunk, ő ugyanis nem tudja elvégezni a megfelelő vizsgálatokat!
 

Először a nőgyógyásznál

Egyáltalán nincs ok a félelemre, bár a tinédzsereket sokszor riogatják azzal, hogy ugyan nem fáj a vizsgálat, de kellemetlen. Ez utóbbit is kétségbe lehet vonni; a kellemetlenség nem fizikai, inkább lelki eredetű. Aki először jár nőgyógyásznál, mindenképpen említse ezt meg orvosának, így ő a vizsgálat minden lépését elmagyarázza majd.

Sok esetben nincs is szükség vizsgálatra. A tinédzserek leggyakoribb panaszai a menstruációhoz kapcsolódnak, ezeket sokszor ultrahangos vizsgálattal is ellenőrizni lehet, s a nőgyógyász gyógyszeres kezelést rendel. Az első vizsgálat előtt érdemes alaposan kikérdezni egy közelálló személyt, aki járt már nőgyógyásznál, így semmi sem okozhat meglepetést. Az első vizsgálat után már mindenki nagyobb bizalommal, és kevesebb félelemmel fordul orvosához.
 

Amit az orvos leggyakrabban kérdez:
 

  • Fontos megjegyezni az utolsó menstruáció időpontját, ez ugyanis egyes gyógyszerek szedésénél, illetve laborvizsgálatnál is fontos lehet.
  • Gyakori kérdés, hogy a páciens él-e nemi életet. Ez nem vájkálás a magánéletében, csupán szükséges az esetleges fertőzések okának megállapításához.
  • Minden esetben meg kell említeni a rendszeresen szedett orvosságokat, így a nőgyógyász ennek megfelelően állapítja meg a kezelés módját.
  • Kérdés lehet továbbá, hogy a családban milyen betegségek fordultak elő.
     

Miért forduljunk nőgyógyászhoz?
 

  • A legtöbben háziorvosukat keresik fel problémájukkal, ő azonban nem tud kielégítő segítséget nyújtani.
  • Az időben kezelt betegségek hamar gyógyulnak.
  • Az időhúzás nem megoldás. A későn kezelt betegségek komolyabb gondokat, akár meddőséget is okozhatnak.
  • A szexuális partner is könnyen megfertőződhet.
  • Egyes fertőzések akár fekélyt is okozhat, melynek végeredménye már csak műtéti úton kezelhető.
     

Milyen kezelések várhatók?
 

  • Szájon át szedhető gyógyszerek: önmagukban általában nem oldják meg a problémát, így helyi kezeléssel együtt szokták alkalmazni.
  • Helyi kezelések; általában fertőtlenítő, vagy gombaellenes hüvelykúpokkal pusztítják el a kórokozókat, majd tejsavas kúppal visszaállítják a normál hüvelyflórát. A külső nemi szervek kezelése krémekkel történi.
  • Legtöbb esetben a partnert is kezelni kell, hiszen egyes betegségek (pl. vírusok és gombák) akár tünetmentesen is fertőzhetik a partnert.

A problémákkal bármelyik nőgyógyászhoz fordulhatunk, adott esetben gyermek nőgyógyász segítségét is igénybe vehetjük. Az első vizsgálatokat érdemes tinédzser ambulancián elvégeztetni, ahol egyben a fogamzásgátlásról is hasznos információk kaphatók.

Kép: youtube.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja