SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felháborodott szülők: miért kell leállíthatatlan politikai reklámokat helyezni a Youtube-on futó mesék közé?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-08
Az utóbbi időben egyre több reklámmal találkozunk. Facebookon megjelennek az általunk kedvelt oldalak hirdetései, a TV-ben számtalan márka próbál eladni, és a Youtube-on is egyre többször szakítják meg a videókat különböző hirdetésekkel. Mindenki pénzből él, ez érthető, de vajon egy 2 éves gyereknek tényleg muszáj tudnia, hogy melyik politikus hogyan hazudik és melyik pártra érdemes szavazni?
Felháborodott szülők: miért kell leállíthatatlan politikai reklámokat helyezni a Youtube-on futó mesék közé?

Több bejelentés is érkezett a politikai reklámok miatt

Amióta elkezdődött a kampányidőszak, azóta folyamatosan találkozhatunk politikai reklámokkal az utcán, a TV-ben, és természetesen a nyomtatott sajtóban is. Míg a gyerekek figyelmét ezek az elhelyezések talán annyira nem ragadják meg, egy közvetlenül, a nekik szánt videóba ágyazott hirdetés már annál inkább, pláne akkor, ha azt a szülő elkapcsolni sem tudja. Több anyuka tett bejelentést a Youtube-videókban megjelenő politikai hirdetések miatt, a Momentum fel is karolta az ügyet, de egyelőre csak falakba ütközött.

Egyelőre nem érkezett válasz

Először a hirdető párt politikusait kérték meg, hogy legalább a gyerekműsorok előtt és közben ne jelenjenek meg ezek a reklámok, de nem jártak sikerrel az eltávolítással kapcsolatban. Ezután a Médiahatósághoz fordultak, akik nem válaszoltak mindeddig a kérésre, így végső lépésként a videómegosztót keresték fel annak reményében, hogy hátha korlátozzák a nem gyerekműsorokba való reklámokat.

Marketinges szemmel is érthetetlen

Marketinges szemmel nézve is pénzkidobás ez a fajta elhelyezés. Ezek a videók a legtöbb esetben a 2-16 éves korosztályt célozzák, akik még nem szavazóképesek, így teljesen felesleges számukra az efféle hirdetések megjelenítése. Így az elkattintások száma is növekszik, ami ezáltal fals adatokat szolgáltat az ügynökség és a megrendelője számára. A nem elkattintható reklámok pedig szintén nem érnek célba, mert a gyerekek nem a bizonytalan szavazók táborát erősítik.

Így védik jelenleg a gyerekek érdekeit

A Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság 2020. május 27-én tett közzé egy reklámozási gyakorlatot, amely ugyan TV-re tér ki és a gyermekcsatornákon sugárzott úgynevezett „káros élelmiszerek csoportját” veszi górcső alá. Hogyan kapcsolódik ez a tanulmány az említett politikai hirdetésekhez? Többféleképpen is: egyik gyerekcsatorna sem magyar tulajdonú, azonban ugyanúgy vonatkoznak rá a hirdetési szabályok, így a Youtube reklámok esetében is figyelembe kellene venni a hazai szabályozást.

Egyik, gyerekeknek szóló tematikus csatorna sem helyezhet el hirdetést az alábbi kategóriák közül:

  • anyatejpótló tápszer,
  • dohányáru,
  • fegyver,
  • lőszer,
  • robbanószer,
  • temetkezési szolgáltatás,
  • vényköteles gyógyszer/gyógyászati eljárás,
  • erotika,
  • szexhirdetés.

Megjegyzik, hogy a vizsgálat során a fent említett kategóriák hirdetésével nem találkoztak, azonban ahogy látszik, a politika nincs a felsorolás között. Tehát ebből kifolyólag a TV-ben és ezek szerint a Youtube-on is bátran hirdethet bármelyik párt a gyerekeknek szánt mesék között. A tanulmány teljes egésze elérhető az alábbi linken.

Egy másik dokumentum, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal publikált 2020. február 21-én, a gyermekeket kiemelten védett célcsoportba sorolja, és több jogszabályt is említ, amely a gyerekek érdekeit védi hirdetések esetén. A Versenyhivatal által kiadott tájékoztató tulajdonképpen egy felhívás a hirdetők számára, hogy mikor okozhat problémát az általuk elkészített reklám a gyermekeknél, és mikor léphet közbe a hatóság jogsértő kereskedelmi gyakorlat miatt. A dokumentum azt is taglalja többek között, hogy például a vásárlásra buzdítást vagy a nyaggatást teljesen elítélik, ami egy politikai reklám esetében irreleváns, azonban egy lényeges tanácsot megfogalmaznak minden hirdető számára: „A különböző online hirdetések célzási módszereinek megválasztásánál érdemes végiggondolni, hogy az adott célzás mellett eljuthat-e a reklám gyermekekhez. Ebből fakadóan javasolt kerülni az olyan keresőszavak, tartalmak, gyermekek által látogatott csatornák szerinti célzások alkalmazását, amelyek kifejezetten gyermekek érdeklődési körébe tartoznak.” A tájékoztató további javaslatai az alábbi linken olvashatóak.

A Youtube nem sokat tehet

A Youtube pártatlan próbál maradni a választások során, így nem utasíthatja el egyik politikus hirdetését sem annak pártállása miatt. Azt azonban maga a párt és a videómegosztó is könnyen beállíthatja, hogy ezek a reklámok ne jelenlenek meg gyerekeknek szánt tartalom esetén, amelynek egyik feltétele, hogy a mesék megfelelő kategóriába legyenek feltöltve.

Így jelentheti a szülő a zavaró reklámokat

Ameddig nem ad a Youtube hivatalos tájékoztatást, addig a szülők nagyon egyszerűen jelenteni tudják a számukra és a gyermekeik számára unszimpatikus reklámokat. A videóban megjelenő hirdetés felirat mellett található információ ikonra kattintva egy legördülő menüből tudják kiválasztani, hogy miért zavaró számukra a szpot. A címben felvetett kérdésre válaszolva pedig anyaként azt mondom, hogy annyi felület létezik ma már, ahol a felnőtteket célozni tudják különböző termékekkel, szolgáltatásokkal, vagy politikai reklámokkal - inkább használják azokat a pártok, mint a mesék között található szusszanásnyi szüneteket.

Indexkép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja