SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fülhallgató-kihívás - egy újabb veszélyes TikTok őrület

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-18
Nem telik el úgy hét, hogy ne ütné fel a fejét egy újabb őrült, veszélyes kihívás valamelyik közösségi médián. Itt a legújabb: fülhallgató-kihívás.

Fülhallgató-kihívás - egy újabb veszélyes TikTok őrület

Mit jelent a fülhallgató-kihívás?

A fülhallgató-kihívásban nem is maga a feladat a veszélyes, hanem a következmény, amit kiválthat. A feladat lényege, hogy egy fülhallgató zsinórt kell a lányoknak a derekuk köré tekerni. Az lesz a menő, akinek legalább kétszer körbeéri a derekát.

Bár önmagában ez nem nehéz feladat, mégis elképesztően károsan hathat a fiatal lányokra. Sokan szenvednek testképzavartól a közösségi médiában bemutatott példaképek miatt. Már egészen fiatal lányok, 10-12 évesen elkezdenek fogyókúrázni azért, hogy hasonlíthassanak a nagy sztárokra.

Ezek a trendek azt közvetítik a lányok felé, hogy csak akkor fogadja el őket a társadalom, csak akkor lesznek menők, ha olyan vékonyra koplalják magukat, hogy szinte eltűnik a derekuk. Ennek eléréshez nem riadnak vissza az őrültebbnél őrültebb fogyókúráktól, tiltott fogyasztószerektől sem, ami viszont már valós veszélyhelyzetet jelent.
 

Milyen káros hatásai lehetnek egy ilyen kihívásnak?

Nem ritka, hogy egészen kicsi lányok mozognak, táncolnak úgy, mint a huszonéves táncosnők a TikTokon. Épp úgy, ahogy a Netflix egyik díjnyertes és nagy port kavart filmjében a Cukorfalatokban.

A kislányok felnőttként akarnak viselkedni, felnőtt testben akarják látni magukat, ezért nem riadnak vissza a különféle veszélyes eszközöktől sem. Ennek sok esetben a következménye, hogy anorexia vagy bulimia alakul ki náluk, ami akár életveszélyes állapothoz, vagy halálhoz is vezethet.

Ha mégis sikerül időben felismerni a bajt, akkor is hosszú és kemény küzdelemre számíthatnak a gyerekek és a szüleik egyaránt, mire legyőzik az ilyen értelmetlen kihívások következményeit.

Szerencsére ma már egyre több világsztár is felszólal ezek ellen a feladatok ellen, és megpróbálják jobb belátásra bírni a fiatalokat.
 

Milyen életveszélyes kihívásokkal találkozhat még a gyermeked a TikTokon?

Az elmúlt időszakban több, ennél még súlyosabb kihívás is körbejárt az említett közösségi média felületen. Volt már lopásra ösztönző, illetve gyógyszertúladagolásra bíztató feladat is. Arra próbálták meg rávenni a fiatalokat, hogy a megengedettnél több antihisztamint vegyenek be azért, mert  a hallucinációk világa olyan különleges.

Volt olyan is, ahol:

  • a wc ülőkét kellett megnyalni
  • egy húzásra egy üveg tömény italt kellett meginni
  • ugrálás közben a másik lábát kellett kirúgni, hogy a hátára essen
  • mosószert kellett enni
  • egy evőkanál fahéjat kellett egyszerre megenni
     

Mit tehetsz szülőként, hogy megóvd gyermeked ezektől a veszélyektől?

Járj nyitott szemmel, és beszélgess sokat a gyermekeddel!

Nagyon fontos, hogy őszintén beszélgessetek ezekről a veszélyekről. Győzd meg, hogy semmiképpen ne próbáljon ki olyan dolgot, amit egy ilyen kihívás keretein belül felkínálnak neki. Bíztasd arra, hogy forduljon hozzád, kérdezzen, mielőtt eszébe jut részt venni a feladatban.

Ha megbízik benned, és megosztja veled, hogy mit látott, akkor nagyon fontos, hogy te hogyan reagálsz. Ne szidd el rögtön, ne bántsd, hogy ilyen hülyeségeket néz, mert akkor egészen biztosan nem fordul hozzád legközelebb tanácsért. Ehelyett inkább beszéljétek meg, hogy miért szeretné kipróbálni, miért tetszik neki ez a feladat. Miután türelmesen végighallgattad, mondd el te is neki, hogy milyen veszélyeket látsz a kihívással kapcsolatban. Beszéljetek a következményekről, legyenek akár rövid, akár hosszútávúak egyaránt.

Kép forrása: Travel Sourced képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja