SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

WC-papír guriga teszt: ellenőrizd le, hogy melyik gyerekjáték veszélyes!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-18
Sajnos minden évben előfordul, hogy kisgyermekek fulladnak meg olyan játékok miatt, amelyek megakadnak a torkukon. A megelőzés nem könnyű, de van egy egyszerű eszköz, aminek a segítségével talán elkerülhető a baj. Ez a WC-papír gurigája.
WC-papír guriga teszt: ellenőrizd le, hogy melyik gyerekjáték veszélyes!

A mostani járványhelyzetben a családok több időt töltenek otthon. Sokan vannak, akik otthonról dolgoznak, illetve otthonról tanulnak, így a lakás egyes funkciói teljesen felcserélődhetnek. Előfordul, hogy a nappaliból lesz a játszószoba, mert a gyerekszobából létre kell hozni egy csendes helyet, amely alkalmas például videótelefonálásra.

Ennek egyenes következménye, hogy a gyerekek játékai is a nappaliban kerülnek tárolásra. Ahol több kisebb gyermek van, ott nagyon nehéz megoldani, hogy biztonságosan elkülönítsék a kisebbeknek, illetve a nagyobbaknak való játékokat. Óhatatlanul összekeverednek, a kisebbek könnyebben elérhetik a nagyobbak játékait, amik viszont néha nagy veszélyeket hordoznak magukban.

Minden kisgyermekes családban érdemes figyelmet szentelni erre a problémára. Ha több kicsi gyermek van, akkor érdemes különválogatni, és egy zárható dobozban tárolni a gyerekek játékait.

Ha erre nincs mód, akkor érdemes kipróbálni egy kisgyermekes doktornő, Nkeiru Orajiaka javaslatát, a wc-papír guriga tesztet, melynek segítségével elzárhatók azok a játékok, amelyek a kisebbekre valóban veszélyesek.

Mit jelent a wc-papír guriga teszt?

A teszt lényege, hogy a wc-papír gurigájának segítségével kell megvizsgálni az egyes játékokat. Ha a játék átfér a gurigán, akkor egy 0-3 éves kor közötti gyermekre veszélyes lehet, ha viszont nem fér bele, akkor az a játék nem jelent fulladásveszélyt a kicsikre.

A doktornő Instagram oldalán közzé is tett egy videót, amelyen bemutatja, hogyan is kell elvégezni a wc-papír guriga tesztet.

Ahol kicsi és még kisebb gyerekek játékai összekeveredhetnek, ott mindenképpen érdemes elvégezni ezt a tesztet. Természetesen nem jelent 100%-os biztonságot, de nagyon jól szemlélteti, hogy melyek azok a játékok, amiket egy időre biztosan el kell zárni, ha nem oldható meg az állandó felügyelet.

Nem csak járvány idején ajánlott ennek a módszernek az alkalmazása. Nagyon nagy segítség lehet nagyszülők, nagynénik és nagybácsik számára is, akik ajándékot hoznak a gyermeknek. Olyankor is jól jöhet, ha valaki vigyáz a gyermekünkre, és nem biztos benne, hogy mivel játszhat és mivel nem. Nyugodtan mondd meg a nagyszülőknek például, hogy mielőtt bármit a gyermek kezébe adnának, először próbálják ki, hogy átfér-e egy wc-papír gurigán. Hálásak lesznek érte!

Milyen játékok okozhatnak fulladásveszélyt?

A kereskedők felhívják a szülők figyelmét arra, hogy manapság nagyon sok a rossz minőségű, hamisított gyermekjáték. Ezeket általában silány minőségben, a biztonsági előírásoknak nem megfelelően készítik el, így nagyon nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. Sajnos ezeknek a termékeknek az ára is jóval alacsonyabb, ezért többen megvásárolják, mint a jobb minőségű játékokat. A szakértők szerint a külföldi oldalakon keresztül lebonyolított internetes vásárlás térhódítása csak rontott a helyzeten.

Szülőként nagyon fontos odafigyelni rá, hogy a játék, amelyet a gyermek kezébe adsz:

  • ne tartalmazzon könnyen leszakadó, kisebb méretű alkatrészeket
  • ne tartalmazzon csavarokat, kivehető apró darabokat
  • megfeleljen a hatóságok ütésvizsgálatán, hiszen a könnyen eltörő játékdarabok nagy veszélyt jelentenek
  • megfelelő anyagból készüljön, használat során ne váljon ki belőle semmilyen káros anyag
  • a belsejében lévő folyadék ne tudjon szivárogni (például hűthető rágókák esetében)
  • ne legyen túl hangos, mert halláskárosodáshoz vezethet.

Ugyancsak fontos odafigyelni a játékok mellett a gyermekek a ruházatára is. Sok gyermekruha flitterekkel, apró gombokkal és különböző díszekkel van tele, amelyek könnyen leszakadhatnak, a gyermekek a szájukba vehetik, és fulladást okozhatnak.

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja