A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

WC-papír guriga teszt: ellenőrizd le, hogy melyik gyerekjáték veszélyes!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-18
Sajnos minden évben előfordul, hogy kisgyermekek fulladnak meg olyan játékok miatt, amelyek megakadnak a torkukon. A megelőzés nem könnyű, de van egy egyszerű eszköz, aminek a segítségével talán elkerülhető a baj. Ez a WC-papír gurigája.
WC-papír guriga teszt: ellenőrizd le, hogy melyik gyerekjáték veszélyes!

A mostani járványhelyzetben a családok több időt töltenek otthon. Sokan vannak, akik otthonról dolgoznak, illetve otthonról tanulnak, így a lakás egyes funkciói teljesen felcserélődhetnek. Előfordul, hogy a nappaliból lesz a játszószoba, mert a gyerekszobából létre kell hozni egy csendes helyet, amely alkalmas például videótelefonálásra.

Ennek egyenes következménye, hogy a gyerekek játékai is a nappaliban kerülnek tárolásra. Ahol több kisebb gyermek van, ott nagyon nehéz megoldani, hogy biztonságosan elkülönítsék a kisebbeknek, illetve a nagyobbaknak való játékokat. Óhatatlanul összekeverednek, a kisebbek könnyebben elérhetik a nagyobbak játékait, amik viszont néha nagy veszélyeket hordoznak magukban.

Minden kisgyermekes családban érdemes figyelmet szentelni erre a problémára. Ha több kicsi gyermek van, akkor érdemes különválogatni, és egy zárható dobozban tárolni a gyerekek játékait.

Ha erre nincs mód, akkor érdemes kipróbálni egy kisgyermekes doktornő, Nkeiru Orajiaka javaslatát, a wc-papír guriga tesztet, melynek segítségével elzárhatók azok a játékok, amelyek a kisebbekre valóban veszélyesek.

Mit jelent a wc-papír guriga teszt?

A teszt lényege, hogy a wc-papír gurigájának segítségével kell megvizsgálni az egyes játékokat. Ha a játék átfér a gurigán, akkor egy 0-3 éves kor közötti gyermekre veszélyes lehet, ha viszont nem fér bele, akkor az a játék nem jelent fulladásveszélyt a kicsikre.

A doktornő Instagram oldalán közzé is tett egy videót, amelyen bemutatja, hogyan is kell elvégezni a wc-papír guriga tesztet.

Ahol kicsi és még kisebb gyerekek játékai összekeveredhetnek, ott mindenképpen érdemes elvégezni ezt a tesztet. Természetesen nem jelent 100%-os biztonságot, de nagyon jól szemlélteti, hogy melyek azok a játékok, amiket egy időre biztosan el kell zárni, ha nem oldható meg az állandó felügyelet.

Nem csak járvány idején ajánlott ennek a módszernek az alkalmazása. Nagyon nagy segítség lehet nagyszülők, nagynénik és nagybácsik számára is, akik ajándékot hoznak a gyermeknek. Olyankor is jól jöhet, ha valaki vigyáz a gyermekünkre, és nem biztos benne, hogy mivel játszhat és mivel nem. Nyugodtan mondd meg a nagyszülőknek például, hogy mielőtt bármit a gyermek kezébe adnának, először próbálják ki, hogy átfér-e egy wc-papír gurigán. Hálásak lesznek érte!

Milyen játékok okozhatnak fulladásveszélyt?

A kereskedők felhívják a szülők figyelmét arra, hogy manapság nagyon sok a rossz minőségű, hamisított gyermekjáték. Ezeket általában silány minőségben, a biztonsági előírásoknak nem megfelelően készítik el, így nagyon nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. Sajnos ezeknek a termékeknek az ára is jóval alacsonyabb, ezért többen megvásárolják, mint a jobb minőségű játékokat. A szakértők szerint a külföldi oldalakon keresztül lebonyolított internetes vásárlás térhódítása csak rontott a helyzeten.

Szülőként nagyon fontos odafigyelni rá, hogy a játék, amelyet a gyermek kezébe adsz:

  • ne tartalmazzon könnyen leszakadó, kisebb méretű alkatrészeket
  • ne tartalmazzon csavarokat, kivehető apró darabokat
  • megfeleljen a hatóságok ütésvizsgálatán, hiszen a könnyen eltörő játékdarabok nagy veszélyt jelentenek
  • megfelelő anyagból készüljön, használat során ne váljon ki belőle semmilyen káros anyag
  • a belsejében lévő folyadék ne tudjon szivárogni (például hűthető rágókák esetében)
  • ne legyen túl hangos, mert halláskárosodáshoz vezethet.

Ugyancsak fontos odafigyelni a játékok mellett a gyermekek a ruházatára is. Sok gyermekruha flitterekkel, apró gombokkal és különböző díszekkel van tele, amelyek könnyen leszakadhatnak, a gyermekek a szájukba vehetik, és fulladást okozhatnak.

Kép forrása: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja