SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Instagram útmutató szülőknek

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-16
A mai tizenéves korosztály számára már nem a Facebook a legkedveltebb közösségi média. Az Instagram népszerűbb a körükben. Egy újabb felület, ami miatt aggódhatsz szülőként. Ha felkészülsz, tájékozódsz, akkor egy kicsit könnyebb. Egy kicsit.
Instagram útmutató szülőknek

Az első kérdés mindig az, hogy mikor engedjük meg a gyermekünknek, hogy regisztráljon. Az Instagramnak is van egy felhasználói szabályzata, de nem ellenőrzi senki, hogy a megadott adatok megfelelnek-e a valóságnak. Ez a szülők felelőssége. Van viszont egy szülői útmutató, amit mindenkinek érdemes átolvasni.

Miért olyan népszerű a tinik körében az Insta?

A mostani tizenévesek szeretnek videózni, fotózni és tartalmat megosztani egymással. A szöveges tartalmak háttérbe szorulnak, helyüket átveszi a sok-sok kép, rövid videó és az egyéb, egyenként megszerkesztett anyagok. Ők így kommunikálnak. Fontos számukra, hogy megmutassák magukat és fontos az is, hogy milyen visszajelzéseket kapnak. Ebből merítenek erőt, ezen alapszik az önbizalmuk.

A visszajelzéseknek is számtalan formája lehet. Kaphatnak emoji jeleket a feltöltött képekre, videókra, különböző grafikus elemeket illeszthetnek be és számtalan filter közül választhatnak. A filtereket a képeken használhatják, plusz kiegészítőket megjelenítve például.

Mikortól használhatják a fiatalok az Instragramot?

A felületet 13 éves kortól ajánlott használni, bár ezt talán senki nem tartja be. A gyerekek minden gond nélkül tudnak regisztrálni, mert a program nem ellenőrzi le a megadott adatokat. A felelősség rajtad, szülőn van, arra azonban volt már példa, hogy a program törölt olyan felhasználói fiókot, amiről egyértelműen látszott, hogy 13 évesnél fiatalabb használja.

Kockázatos az Instagram használata?

Igen, vannak veszélyei. Ezekre a veszélyekre fel kell hívni a gyerekek figyelmét még a regisztráció előtt. Beszélgessetek arról, hogy mit oszthat meg önmagáról, mennyire lehetnek személyesek a bejegyzései, és milyen veszélyeket rejt magában, ha túl sok személyes információt tudnak meg róla idegenek.

Szülőként arra is oda kell figyelned, hogy idegenek ne léphessenek kapcsolatba a gyermekeddel. Ezt nagyon nehéz kizárni, ezért inkább a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. Beszéld meg vele, hogy ne jelöljön be idegeneket, ne kövessen vissza gyanús embereket és ne reagáljon furcsa üzenetekre. Ilyen esetekben mindenképpen szóljon neked és együtt nézzétek meg, hogy mi a teendő.

Az egyik legnagyobb kockázat az internetes zaklatás. A gyerekek sokszor nem csak elszenvedői, hanem okozói is ennek a jelenségnek. Sokan bátrabbak úgy, hogy szinte arctalanul, a háttérből piszkálódnak, nem törődve a következményekkel. A gyerekeknek meg tanítani a kölcsönös tiszteletadást az online térben is.

Ne engedd, hogy akármilyen felvételt közzétegyen önmagáról. Most még viccesnek tűnik, hogy nyuszifoggal ugrál egy videóban, de 1-2 év múlva lehet, hogy emiatt érik támadások az iskolában. Szülőként neked kell odafigyelned a tartalom minőségére, miközben elmagyarázod és felhívod a figyelmét az ebben rejlő veszélyekre.

Lehet-e zárt a gyermekem Insta oldala?

Ez sokszor ad okot vitára szülők és gyermekek között. A mai tizenévesek gyakran versenyeznek azon, hogy kinek van több követője. Követőket gyűjteni pedig csak nyílt oldallal lehet.

A vita helyett a folyamatos kommunikációra kell helyezni a hangsúlyt. Szülőként kövesd nyomon, hogy mit oszt meg a gyermeked a profilján. Nem kell állandóan ellenőrizgetni, de a megosztott tartalmak típusa hamar megmutatja, hogy milyen módon képzeli el a gyermeked az instázást. Hívd fel a figyelmét arra, hogy ne csak önmagáról ne osszon meg intim dolgokat, de mást se jelöljön meg olyan képeken, amik számára kellemetlenek.

Erre még figyelj oda!

Ha fényképet oszt meg a gyermeked, akkor hívd fel a figyelmét arra, hogy ne csak a rajta szereplő emberekre figyeljen, hanem a teljes képre. Mi van a háttérben? Mennyire enged betekintést a személyes dolgaitokba egy-egy fotó? Ezeket is át kell gondolni.

A videókat, a fényképeket bárki továbboszthatja, másolhatja. Bár ezt nem lehet engedély nélkül, de tudjuk, hogy a legtöbb esetben nem kérnek rá engedélyt. A megosztott videók, képek tartalmát eszerint is gondoljátok át.

Tanítsd meg a gyermekedet arra, hogy használjon erős jelszót és ne ossza meg senkivel. Tényleg senkivel.

Nagyon hasznos funkció a „Tiltás”. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy nyugodtan használja. Ha olyan ember írt rá, akit nem ismer, ha olyan tartalmat kap valakitől, ami félelemmel tölti el, akkor egész egyszerűen tiltsa le. Így nem kaphatja meg az üzeneteit, és nem érheti el a jövőben a gyermek fiókját.

Bármilyen funkcióval is rendelkeznek a közösségi média felületek, a legfontosabb, hogy tanítsd meg a gyermekednek, hogy minden olyan esetben, amikor bizonytalanul érzi magát egy helyzetben, akkor forduljon hozzád. Merjen szólni neked, kérdezzen és kommunikáljon veled. Szülőként a legtöbb, amit megtehetsz, hogy nem legyintesz rá, hanem meghallgatod, utánajársz a problémának és közösen kitaláljátok a megoldást. Kommunikáció. Ez a kulcs.

Kép forrása: energepic.com fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja