SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felnőtt honlapok letiltása és időkorlát: 6 szűrőprogram a gyerek biztonságos netezéséhez

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-04
Sok eszköz és szűrőprogram közül válogathatunk, ha keretek között szeretnénk tartani a gyerek internethasználatát. Érdemes azonban ezekkel is okosan élni, mert nincs az a külső kontroll, ami helyettesíthetné a bizalmas szülő-gyerek viszonyt.
Felnőtt honlapok letiltása és időkorlát: 6 szűrőprogram a gyerek biztonságos netezéséhez

Nehéz kérdés, hogy hol húzódik a határ az ésszerű szülői felügyelet és a magánszférát durván sértő kontroll között. Egyértelmű, hogy indokolt letiltani a Google Play-ben történő vásárolgatást a gyerek telefonjáról, és mindenképp üdvös, ha a 8 évesünk nem jut pornóhoz. De le kell-e tiltani a hasonló tartalmakat a 16 éves telefonján? Létezik-e az az életkor, amikor szülőként még jogunk van az összes szöveges üzenete válogatás nélküli olvasgatásához? Nehéz kérdések, amelyekre minden családnak egyénileg kell megtalálni a választ.

Az alábbiakban olyan szűrőprogramokat mutatunk, be, amelyek okosan használva megvédhetik a gyereket attól, hogy neki nem való tartalmakba fusson bele, korlátozzák az online töltött idejét, és segítségükkel az is elkerülhető, hogy a kicsi néhány véletlen kattintással tízezreket költsön valamilyen webáruházban. Ne feledjük azonban: a szűrőprogram szinte elkerülhetetlen, ha a gyerek az online térben mozog, őszinte beszélgetések és bizalmi viszony nélkül azonban semmit nem ér.


1. Disney Circle

A Disney Circle máris egy kakukktojás, ugyanis nem egy eszközre telepíthető program, hanem ő maga az eszköz. Az Amazonon megvásárolható szerkezet – amelyet egyre több gyártó kezd beépíteni a saját eszközeibe – monitorozza a gyerekek nethasználatát, szűri a nekik nem való tartalmakat, és időkorlátozást állíthatunk be rajta, amely elérésekor a kütyü automatikusan kikapcsol. Minden felhasználóhoz egyedi beállításokat adhatunk meg, így a 8 évesre más szabályok vonatkozhatnak, mint a 16 évesre.

Milyen készülékre: Android, iOS
Ára: 40-130 dollár
 

2. Kids Place

A legkisebbek számára készült szűrőprogram. Segítségével korlátozhatjuk, milyen tartalmakhoz férjenek hozzá, és azt is, hogy az egyes alkalmazásokon belül mennyi időt tölthetnek.

Milyen készülékre: Android
Ára: Ingyenes
 

3. ESET Parental Control

Az előzőhöz hasonlóan működő szolgáltatás. A weboldalak monitorozása és az egyes alkalmazásokon belül eltöltött idő korlátozása mellett kijelölhetjük a gyerek számára a biztonságos övezetet, ahol járhat (a való életben), és ha ezt elhagyja, az alkalmazás értesíti a szülőt. Különlegessége, hogy az időkeret lejárta után a gyerek engedélyt kérhet a szülőtől a játék folytatására. A telefonhívásait és a közösségi médiás tevékenységét azonban nem listázza.

Milyen készülékre: Android
Ára: 6000 Ft/év


4. Norton Family

Alkalmazásával a szülő e-mail értesítést kap arról, ha gyermeke egy letiltott honlapoz próbált hozzáférni, nyomon követheti, milyen kifejezésekre szokott rákeresni, fizetős csomagban pedig még a szöveges üzeneteiket is elolvashatjuk.

Milyen készülékre: iOS
Ára: 29,99 euró
 

5. Windows szülői felügyelet

A legegyszerűbb opció, mivel alapból része a Windows szolgáltatáscsomagjának. Egyszerűen létre kell hozni a gyerek számára egy saját felhasználói fiókot, majd beállíthatjuk a rá vonatkozó korlátozásokat akár a webhelyekkel, akár a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban.

Ára: ingyenes


6. Biztonságos Böngészés Program

Speciálisan a magyar nyelv sajátosságaira kialakított szűrőprogram. Otthoni és iskolai verzióban is elérhető.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: AndrewAngelov / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja