SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bem József, Mága Zoltán és Papadimitriu Athina egy feladatban a hatodikos etika könyvben

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-09-13
Különös feladatra bukkant egy hatodik osztályos gyermek családja, miközben az etika tankönyvet böngészték a tanév első hetében: a feladatban példaként Bem József, Zrínyi Miklós, Damjanich János és Pollach Mihály mellett Mága Zoltán és Papadimitriu Athina szerepel. Mi lehet a közös ezekben az emberekben, és vajon valóban ők voltak a legjobb példák ehhez a feladathoz?
Bem József, Mága Zoltán és Papadimitriu Athina egy feladatban a hatodikos etika könyvben

Nem magyarnak születtek, de annak vallják magukat – mindenkire igaz ez?

A feladat leírása szerint olyan embereket láthatunk a fényképeken, akik nem magyarnak születtek ugyan, de tetteikkel, életművükkel igazolták Magyarországhoz való kötődésüket és szeretetüket. A képek alatt minden személyről van egy rövidke leírás, a tanulók feladata pedig az, hogy megmondják, melyik kép kit ábrázol. Bár a két ma is élő személy láttán eleve elkerekedhet a szemünk – hiszen együtt említeni őket Bem Józseffel vagy Zrínyi Miklóssal elég merész -, a leírás még csak nem is feltétlenül igaz rájuk.

Papadimitriu Athina szülei Görögországból települtek be ugyan, de a színésznő már Magyarországon, Budapesten született, és mindig is magyar állampolgár volt. Bár görög gyökereit sosem tagadta, nem igazán mondhatjuk rá, hogy „életművével, tetteivel igazolta Magyarországhoz való kötődését”, hiszen itt született és itt is nőtt fel.

A könyv másik példájára, Mága Zoltánra pedig mondhatni, egyáltalán nem igazak a leírtak, hiszen a zenész Szolnokon született, és mindig is itthon élt. A könyv szerzői azért sorolták ide, mert „cigány származású” – ami, mint tudjuk, nem nemzeti, hanem etnikai kisebbség. Ez egy igencsak lényeges különbség, amit akár meg is taníthattak volna a gyerekeknek egy hasonló feladatban, így azonban úgy fogják majd gondolni, hogy a kettő egy és ugyanaz.

A cigányság a 15. század óta jelen van Magyarországon, a 18. században pedig Mária Terézia és II. József rendeletei után a romák végleg letelepedtek itthon. Mára ők a legnagyobb etnikai kisebbség az országban. Bár a romák igyekeznek fenntartani szokásaikat és kulturális örökségüket, cigányságuk elismerése mellett is magyarnak vallják magukat, hiszen itt születtek, itt nőttek fel, és évszázadok óta jelen vannak az országban. Anyanyelvük és állampolgárságuk is magyar, tisztában vannak a magyar kultúra értékeivel a sajátjuk mellett is, a magyar ünnepeket ők is tartják, és bárhova utaznak a világban, Magyarországot tekintik szülőhazájuknak. Ennek tekintetében nem jelenthetjük ki, hogy Mága Zoltánt tettei tennék magyarrá, hiszen állampolgársága, születési helye és anyanyelve is magyar.


Legendás tábornokok, hadvezérek, költők, építészek – hogy kerül ide Athina és Mága?

Amikor ránézünk a NAT által kijelölt etika tankönyv lapjára, igencsak meglepődhetünk a szerző által hozott példákon, nem csak azért, mert a ma is élő személyekre nem feltétlenül igaz a feladat leírása, hanem azért is, mert Athina vagy Mága Zoltán munkássága nem közelítheti meg Bem Józsefét vagy Zrínyi Miklósét, így meglehetősen furcsának találhatjuk őket a sok legendás történelmi alak között.

A szerző bizonyára szerette volna, ha néhány olyan személyt is látnak a gyerekek, akiket esetleg felismerhetnek a televízió képernyőjéről vagy az újságokból, a kontraszt azonban túlságosan nagy ahhoz, hogy az embereknek ne szúrja a szemét. Senki nem vonja ugyan kétségbe Mága Zoltán vagy Papadimitriu Athina munkásságát, viszont történelmi szempontból eltörpülnek Damjanich, Zrínyi vagy Pollach mellett.

Bár a szándék a gyerekek felvillanyozása lett volna az ismerős arcokkal, a szerző talán jobban tette volna, ha olyan példákat hoz, akiknek hasonlóan nagy történelmi jelentősége van – ilyen lehetett volna Liszt Ferenc, aki osztrák volt és egy szót sem beszélt magyarul, vagy Hunyadi Mátyás, esetleg Széchenyi István. Ilyen módon a gyerekek történelem órán kívül is találkozhattak volna Magyarország múltjának neves alakjaival, az etikát tanító pedagógus pedig kiválóan bemutathatta volna rajtuk keresztül, mit is jelent a hazaszeretet még akkor is, ha az illető nem ott született, vagy esetleg még csak a nyelvet sem beszéli.

Bár az említett tankönyvön is ott csillog a NAT 2020 felirat, mint láthatjuk, ez nem garancia arra, hogy a könyv hibáktól mentes lesz. Pedagógusoktól és diákoktól évek óta hallhatjuk, hogy a tankönyvekkel problémák vannak, a kormány pedig már évekkel ezelőtt beszabályozta az iskolák számára a tankönyvekből való választás lehetőségét. A pedagógusok csak a NAT alapján írt és jóváhagyott tankönyvek közül választhatnak, amik azonban gyakran hiányosak vagy javításra szorulnak.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja