A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A titok, amiért a Jégvarázs világsiker lett

Családinet [cikkei] - 2019-09-27
A világon gyerekek millióinak van kedvenc mesefilmje, amit ezerszer is képes lenne végignézni. Melyik szülő ne emlékezne rá, hogy milyen érzés a TV elé ülve a mesedélután idejére egy másik világba repülve hinni az álmokban. De vajon mennyire számít a mesék köré kialakított brand? Pálfi Éva brandstylist iparművész, női marketing szakértő, B2W alapítójával a mesefilmek hatásairól beszélgettünk.
A titok, amiért a Jégvarázs világsiker lett


Mit gondolsz, miért vannak ekkora hatással a mesék a gyerekekre?

Azt gondolom, a gyerekek szeretik a mesék történeteibe beleélni magukat, azonosulni a szereplőkkel, akár a legkisebb kisfiúval vagy kislánnyal, aki a semmiből indul és csodákra képes. Ezekkel a szerepekkel tud azonosulni a családi, óvodai, de a bölcsődés kapcsolataiban. Ha okosan tanítunk, olvasunk vagy mutatunk meséket, akkor az értékrendjét és az önbizalmát is tudjuk fejleszteni. A gyermek számára az a fontos, hogy beleélje a meseszereplő bőrébe magát és tudjon vele azonosulni.

Az én fiam 15 éves, eleinte próbáltam az én korombéli meséket megismertetni vele (pl Vízipók, Mézga, Frakk) de számára ezek unalmasak voltak. A fiam Z generációs, egy teljesen más világban nőtt fel, mivel a világ is sokkal felgyorsultabb, ezáltal sokkal több impulzus éri őt, így nehezebb is lekötni a figyelmét. Igyekeztem olyan meséket mutatni neki, amitől ő is erősebb lett.

A mostani mesék a kreativitáson keresztül az önbizalmáig mindenben fejleszti a gyerekeket. A gyerekkornak van egyfajta misztikuma, de az életkor előrehaladásával a gyerekek egyre több tapasztalatra tesznek szert és egyre több negatív érzés párosul ehhez. Vannak, akik megőrzik álmaikat, de lesznek olyanok is, akik a realitásba kapaszkodnak.
 

Minden Disney hercegnő szinte ugyanúgy néz ki, hasonló történetekkel. Miért szeretik a kislányok ennyire a hercegnőket?

Alapvetően mindenkire óriási hatással van a szeretet, a fiúkra és a lányokra is ugyanúgy. Mindenki a szeretetre vágyik, viszont több ezer éve a nők-nők. Van bennünk egy program belül a gondoskodás, befogadás, maga a királynői lét. Ha ezekkel az archetípusokkal játszik egy mese és benne vannak ezek az elemek a történetben, akkor egy olyan gombot nyom meg a kislányokban, ami egyszerűen genetikailag van belé kódolva és aktiválódik a történet hatásaként.

A Jégvarázs az egyik legkedveltebb mese, mert szereplőivel azonosulva a kislányok elhiszik, hogy a szeretet ereje mindent legyőz és semmi sem lehetetlen.
Miért és milyen hatással vannak a gyerekekre kedvenc rajzfilmjük színvilága?
Sokkal érzékenyebbek a gyerekek a színekre, mint a felnőttek. Ha azt mondom, hogy fekete, akkor ez a szín a rosszat, a gonoszt jelenti. A világosabb, pasztellesebb színek gondoskodó, törődőbb jellemet fejez ki. A kék szín, mely a Jégvarázs fő színvilága pedig bizalmat kelt a gyerekekben. Nagyon jól meg lehet jeleníteni színekkel a vizuális karaktereket, mert a gyermek megérti, hogy a különböző színek milyen személyiséget takarnak.
 

Miért szeretik a felnőttek is a Disney meséket?

A felnőttek is olyan álomvilágba csöppennek bele, amikor gyermeki őszinteséggel hittek benne, hogy bármi lehetséges. A rajzfilmek világa segít kizökkenteni a felnőtteket a hétköznapokból és egy kicsit újra gyerekek tudnak lenni.
 


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Jorge Figueore / flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja