SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így beszélgess gyerekkel a természeti katasztrófákról

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-30
Földrengés volt Horvátországban. Olyan, amit számos hazai megyében is érezni lehetett. Hogyan magyarázd el a gyermekednek, hogy mi történt? Az alábbi szempontok segíthetnek!
Így beszélgess gyerekkel a természeti katasztrófákról

Az első és legfontosabb, hogy tudd, a gyermek hallja, hogy mi történik körülötte. Legyen szó viharokról, támadásokról vagy akár a Horvátországi földrengésről. Hallja a híradásokból, hallja a felnőttek beszélgetéséből, de hallhatja a bolti eladóktól is, ha éppen ott voltatok. Biztos lehetsz benne, hogy ha hallja, akkor el is gondolkodik a történteken. Viszont mivel gyerek, ezért lehet, hogy teljesen más magyarázatokat talál, mint ami a valóság. Ezért fontos, hogy beszélgess vele arról, hogy mi is történt.

A természeti katasztrófák, mint például egy földrengés ijesztő lehet. Még nekünk felnőtteknek is. Nem könnyű egy ilyen témáról beszélgetni, de nagyon fontos, hogy szülőként megkérdezd a gyermekedet az érzéseiről. Kezdd azzal, hogy megkérdezed, hogy mit érez a történtekkel kapcsolatban (ha éppen nem a mostani földrengés a téma, hanem egy távoli országban történt természeti katasztrófa, akkor azzal kapcsolatban). Kérd meg, hogy próbálja megfogalmazni, hogy milyen érzéseket váltott ki belőle, milyen gondolatok fogalmazódtak meg a fejében. Ezzel már egy tökéletes alapod lesz ahhoz, hogy elkezd a beszélgetést az alábbi szempontok alapján. 
 

1. Teremts nyugodt környezetet a beszélgetéshez!

Nem biztos, hogy a reggeli rohanás a legjobb időzítés. Válassz inkább olyan alkalmat, amikor otthon vagytok, a gyermek nyugodt és biztonságban érzi magát, így jobban megnyílik. Kezdeményezheted te is a beszélgetést, de megvárhatod azt is, amikor a gyermek kérdez. Viszont ha kérdez, akkor mindenképpen válaszolj neki. Ha csak egy mondatban is, de adj olyan választ a kérdésére, amit biztosan megért. A bizonytalan válaszok csak további aggodalmakat szülhetnek.
 

2. Figyelj arra, hogy a válasz érthető legyen a számára!

Nem mindig egyszerű olyan szavakkal elmagyarázni például egy földrengést, amit egy kicsi gyermek megért. Mégis törekedj arra, hogy olyan példát hozz fel, ami az ő szintjének megfelel. Ha úgy könnyebb, akkor készíts egy rajzot, amivel szemléltetheted a kőzetlemezeket, de kereshettek a neten olyan videót is, ami rajzos formában bemutatja a jelenséget.
 

3. Ne aggódj, ha újra és újra visszakérdez!

Előfordulhat, hogy többször is vissza fog térni a témára, miután egyszer elmesélted neki, hogy mi történt. A gyerekek is gondolkodnak. A beszélgetésetek után lehet, hogy újabb gondolatok, kérdések merülnek fel benne, amiket nem ért, ezért érdemes többször átbeszélni a témát. Nagyobb gyermekeknek már számos érdekes könyv is rendelkezésre áll, aminek segítségével ő maga is utána olvashat a földrengésnek.
 

4. Figyeld az árulkodó jeleket és reagálj!

Előfordulhat, hogy a gyermek közvetlenül a történtek után nem mutat érdeklődést a téma iránt. Ha például együtt éltétek át a mostani földrengést és úgy látod, hogy nem érdekli különösebben, akkor is figyeld a viselkedését. Lehet, hogy csak napokkal később mutatkoznak annak a jelei, hogy mégis megijedt, mégis bántja valami. Vedd észre, ha megváltozik a viselkedése, alvási szokásai vagy hangulata. Bármilyen változást tapasztalsz, gondolj arra, hogy mégis ott motoszkál a kis fejében a félelem a történtek miatt. Ilyenkor próbáld meg óvatosan rávezetni, hogy ossza meg veled az érzéseit. Ha nem tudja önmaga megfogalmazni, akkor kérdezz rá konkrétan, hogy a földrengés miatt érzi-e a rosszul magát. Sokat segíthetsz neki ezzel.
 

5. Figyelj, hogy ne veszítse el a biztonságérzetét!

Legyen szó bármilyen természeti katasztrófáról a gyermek számára a biztonság a legfontosabb. Azt szeretné tudni, hogy vajon rá, az anyukájára és az apukájára milyen hatással lehet. Vajon veszélyben vannak-e ők is. Ha észreveszed, hogy emiatt aggódik, akkor érdemes elbeszélgetni vele arról, hogy kik és hogyan segítenek egy ilyen katasztrófa esetén. Meséld el neki, hogy milyen műszerek vannak a földrengések előrejelzésére. Beszélhettek arról is, hogy ha bekövetkezik a baj, akkor mi a szerepük a mentőknek, a katasztrófavédőknek és a tűzoltóknak.
 

6. Figyelj oda, hogy te hogy beszélsz!

Lehet, hogy nem is gondolnád, de az, ahogy te beszélgetsz a pároddal vagy a szomszéddal a természeti katasztrófákról, hatással van a gyermekre. Ha például telefonon szeretnéd elújságolni a nagyszülőknek, hogy milyen volt a földrengés, akkor nagyon fontos, hogy ne használj túlzó kifejezéseket és ne kelts félelmet a gyermekben. Ha ő azt látja, hogy te megijedtél és aggódsz, akkor ő is fog.

A mostani földrengés kapcsán beszélgethettek a jótékonyságról, mások megsegítéséről, vagyis az empátia fontosságáról. Meséld el neki, hogy a bajbajutottaknak milyen nagy segítség ilyenkor egy-egy meleg takaró vagy ruha, élelem vagy bármi más, amit kapnak.  

Fontos tudnivalók földrengés esetén! Erre figyelj!

Földrengés esetén nem biztos, hogy a legjobb megoldás egyből megpróbálni elhagyni az épületet, ugyanis nagy veszélyt jelentenek a leomló falak, mozgó bútorok vagy egyéb megsérült szerkezeti elemek. Érdemes megvárni, amíg a rengés alábbhagy, vagy esetleg a két rengés közti szünetben megpróbálni elhagyni az épületet. 

Addig, amíg nem tudsz kimenekülni, legfontosabb szempont a test, főleg a fej védelme. Húzódj egy vastag fedelű asztal alá, a főfalak sarkába vagy bármilyen áthidaló alá. Ha nincs más lehetőséged, akkor a kezeddel védd a fejedet. 

Ne  az értékeid megmentésére koncentrálj, hiszen azalatt az idő alatt lehet, hogy biztonságosan kijutnál az épületből. Ne használj liftet, mert az elektromos vezetékek bármikor meghibásodhatnak és a lift leállhat. 

Ha kijutottál az épületből, akkor nagyon figyelj oda az esetlegesen leszakadó villanyvezetékekre. Ne közelítsd, ne érintsd meg őket az áramütés veszélye miatt. A földdel érintkező, áram alatt lévő magasfeszültségű vezetékek közelében a talaj is vezeti az elektromosságot, és súlyos áramütést okozhat.

Az utcán próbálj meg távol maradni a házaktól. Ha van rá lehetőséged, akkor az utca közepén tartózkodj, hogy az épületekről leeső törmelékek ne okozhassanak kárt. 

Nagyon fontos, hogy ne maradj egyedül. Legyetek inkább kisebb csoportokban, hogy szükség esetén segítséget tudjatok nyújtani egymásnak. Próbáljátok figyelni a híradásokat, mert a katasztrófák esetén a szakemberek minden csatornát felhasználnak, hogy hatékony segítséget nyújtasanak a bajbajutottaknak.

Kép forrása: AURELIE LUYLIER, You're Welcome! képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja