A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kritikus gondolkodás elsajátítása gyermekkorban - ez lenne a sikeres felnőttkor záloga?

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2020-10-29
A mai digitális korban rengeteg információ áramlik gyermekeink felé nap mint nap. Megkockáztatom, hogy a gyermekek nagy része nem tudja helyesen elkülöníteni ezek közül az információk közül az álhíreket és azokat, amelyek igazán fontos üzeneteket közvetítenek - kivéve akkor, ha segítünk nekik!
Kritikus gondolkodás elsajátítása gyermekkorban - ez lenne a sikeres felnőttkor záloga?

Ma már egészen más képességek és készségek szükségesek ahhoz, hogy egy gyermekből sikeres és boldog felnőtt legyen. A világ változik, amihez nekik is alkalmazkodni kell, különben nem boldogulnak. A kritikus gondolkodás elsajátítása egy olyan eszköz, amit gyermekeinknek adhatunk azért, hogy könnyebb legyen az életük.

Mit jelent pontosan a kritikus gondolkodás?

Talán néhányan először arra gondolnak, hogy a kritikus gondolkodó mindent megkritizál, igyekszik mindenben hibát találni, és neki soha nem felel meg semmi.
Ez nem így van, legalábbis nem teljesen.
A kritikus gondolkodás esetében nem a vitán, a kötekedésen van a hangsúly, hanem azon, hogy a rendelkezésre álló információkat értelmezzük, levonjuk a megfelelő következtetéseket és ezek alapján megtaláljuk a legjobb megoldást a problémánkra.
A kritikus gondolkodás az egyik olyan alapvető képesség, amit meg kell tanítanunk a gyermekeinknek is ahhoz, hogy a rájuk váró digitális világban boldogulni tudjanak.  

 

Hogy gondolkodik egy kritikus gondolkodó?

Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy képes utánajárni az információknak, hogy a lehető legszélesebb körben megismerje az adott helyzetet. Soha nem egy oldalról vizsgálja meg a dolgokat. Igyekszik többféle nézőpontot is begyűjteni, majd kiválasztani azt, ami célravezető.

 

Szünet módszer

A Mirror internetes magazin hasábjain jelentek meg egy olyan anyuka gondolatai, aki elhatározta, hogy kritikus gondolkodót nevel a kislányából. Nehéz sorsú édesanyáról van szó, akinek a szülei magatartása nem lehetett példa, hiszen a szülők különböző függőségei megkeserítették az életét gyermekkorában.

Amikor párjával elhatározták, hogy gyermeket vállalnak, akkor megegyeztek abban, hogy a kritikus gondolkodás kiemelt szerepet fog kapni a nevelésben.

Az anyukának volt egy szokása. Minden esetben, amikor a kislánya hisztizett vagy sírt valamiért, tartott egy kis szünetet, ami alatt eldöntötte, hogy reagál az adott helyzetre.

Ebben a szünetben két dolgot gondolt végig:

  1. Milyen hatással lesz a mostani reakciója/tanácsa a kislánya későbbi életére?
  2. Mit várt volna el ő maga gyermekként a szüleitől egy hasonló szituációban?

Az édesanya elmondása szerint a kislánya megtanulta, és elfogadta a „szünet módszert”. Képes kivárni ezt a kis időt. Tiszteletben tartja azt, hogy édesanyja elgondolkodik a válaszon. Az anyuka szerint ez a módszer mindkettőjüket fejleszti, és lehetőséget teremt bensőséges beszélgetések kialakítására. Így a kislány is gondolkodóvá válik. Igaz, hogy időbe telik, amíg döntéseket hoz, de közben mérlegeli a lehetőségeket és a lehetséges megoldásokat.

 

Hogyan segíthetünk gyermekeinknek kritikus gondolkodóvá válni?

Véleményem szerint Thomas L. Friedman a New York Times újságírója zseniálisan összefoglalta azt, amit nekünk szülőként meg kell tanítani a gyermekeinknek. Ez pedig nem más, mint az, hogy az internet olyan kezeletlen és szűretlen információk tömkelege, amelyhez egészséges szkepticizmussal és kritikus gondolkodással szabad csak fordulni. Mindez igaz mindarra, amit a gyerekek olvasnak, és mindarra, amit közzétesznek az interneten.

Fontos, hogy a gyermekek megértsék, hogy nem hihetnek el mindent, amit először olvasnak. Az internet tele van álhírekkel, rágalmazásokkal, kártékony adatokkal és zaklatási kísérletekkel. Ahhoz, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, kritikus gondolkodással és fenntartással kell olvasniuk és készíteniük tartalmakat, valamint tudniuk kell, hogyan ellenőrizhetik más forrásokból a hitelességet.

 

Kép forrása: Startup Stock Photos fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja