SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jó iskolatáska 4 ismérve

Családinet [cikkei] - 2015-10-12
Egy iskolás mindennapjainak meghatározó része az iskolatáska. Ha belegondolunk, hogy naponta milyen mennyiségű felszerelést kell hordoznia, nyilvánvalóvá válik, milyen nagy hatással van ez a hátára és közvetve az egészségére. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa jó tanácsokkal szolgál a szülőknek.
A jó iskolatáska 4 ismérve

A táska veszélyforrás lehet

A helytelenül hordott, nem megfelelő vagy túl nehéz iskolatáskák jelentősen megnövelik a kényelmetlen érzet, a fáradtság és a mozgásszervi fájdalmak esélyét – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa.

Az amerikai US Consumer Product Safety Commission adatai szerint 2010-ben közel 28 ezer rándulás, húzódás, ficam és törés volt „köszönhető” az iskolatáska viselésnek. Ez a szám is mutatja, mekkora jelentősége van a felszerelésnek és a helyes viselési módnak. Egy nem kényelmes vagy nem az alkathoz illeszkedő táska ugyanis szinte biztosan egészségi problémához, főként hát- és vállfájdalomhoz fog vezetni.
    

A jó táska 4 ismérve

  1. Testalkatnak megfelelő táska
    A legfontosabb, hogy az iskolatáska éppen úgy illeszkedjen a gyerekhez, mint egy új cipő. A jó táska nem lehet hosszabb és szélesebb, mint a gyerek törzse. Körülbelül a lapocka felső szélénél kell, hogy legyen a teteje és legfeljebb a derékrészig szabad érnie az aljának. A méret miatt érdemes a gyerekkel együtt választani, vagy garanciális darabot venni – a csere lehetősége végett.
  2. Megfelelő hordás
    A klasszikus kétpántos iskolatáskát úgy kell hordani, hogy mindkét pánt használatban legyen, mert csak így lehet egyenletes a súly elosztása. A válltáskák és az egy pánttal hordott hátitáskák szinte biztosan egyenetlen terhelést okoznak, ami hosszú távon kényszertartásokat alakíthat ki a gyereknél. Középiskolásoknál már lehetünk megengedőbbek. A mellkason átvetett táska nem kifejezetten rossz, bár az oldalakat váltogatni kell, viszonylag röviden kell tartani a pántot és nem szabad túl nagy súlyt így hordani.
  3. Hasznos segédeszközök
    Ideális, ha a táskán hevederek is vannak, amelyek megakadályozzák, hogy a vállpántok belemélyedjenek a vállba. Az is hasznos, ha a hátrész stabilan illeszkedik a törzshöz és a táska hátrésze párnázott, hiszen ez kettős támogatást biztosít a viselőjének: extra segítséget jelent a hátnak és megvédi azt az esetlegesen élesebb könyvsarkak szúrásától. Ha van a táskának deréktájon becsatolható pántja, az is jelentősen megkönnyíti a váll és a nyak terhelését és segít megtartani a gyerek egyensúlyát, mint a túrahátizsákoknál.
  4. Maximális terhelés
    Azt is fontos tudni, hogy a táska nem lehet túl nehéz, egy gyereknek optimális esetben csupán a saját súlyának 10-12 %-át lenne szabad a hátán cipelnie. A szülőnek érdemes róla meggyőződnie, hogy a gyerek nem hurcol felesleges dolgokat és ha szükséges, a tanárokkal is érdemes egyeztetni az iskolában hagyható könyvekről. Bepakolásnál arra kell törekedni, hogy a nehezebb könyvek kerüljenek a háthoz közelebb, a könnyebb dolgok pedig a táska másik felére. Fontos, hogy a test középvonalához közel és minél feljebb kerüljenek a tanszerek, mert így kevésbé hatnak a káros erők a gerincre.


Mikor szükséges az ortopédiai szűrés?

- A mozgásszegény életmód, az egész napos tanulás, a rossz vagy rosszul hordott táska miatti fájdalom okozta kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami többnyire a kamasz lányoknál jelentkezik.  Ezen kívül előfordulhat még, hogy a gerincferdülés valamilyen veleszületett betegség, rendellenesség tüneteként jelentkezik, de leggyakrabban ismeretlen eredetű, úgynevezett idiopathiás scoliosisrül beszélünk.
Ha tehát azt tapasztaljuk a gyereken, hogy könnyen fárad, hanyagul, „rosszul” tartja magát (például egyik válla lejjebb áll, mint a másik, ferde, görnyedt), fáj a háta, furcsa a járása, mindenképpen forduljunk szakemberhez – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa. - Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát a ritkább, súlyos eseteket kivéve nem indokolt az iskolai testnevelés alóli felmentés, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti. Ha időben felismerjük a problémát és a szakszerű kezelést kiegészítjük a gyógytornász által betanított és otthon naponta végzett gerinctornával és úszással, a gerincferdülés gyógyítható is lehet, az állapotromlás megelőzhető.

Forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu
Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja