SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

Családinet [cikkei] - 2015-08-03
A fogamzásgátló tabletták a leggyakoribb, nagy biztonságú fogamzásgátló eszközök, ugyanakkor lehetnek bizonyos ellenjavallataik és mellékhatásaik, amelyekről dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa beszélt.
A fogamzásgátlók 9 leggyakoribb mellékhatása

Nem csak fogamzásgátlásra alkalmas

A fogamzásgátló tablettáknak két típusa van. A kombinált tabletták szintetikus ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmaznak, míg az úgynevezett minipill készítmények progesztin hormont. Éppen a hormontartalom az, amely alkalmassá teszi ezeket a készítményeket arra, hogy a fogamzás gátlásán kívül más problémákat is orvosoljanak, mint például a rendszertelen menstruáció, az erős vérzés, egyes bőrproblémák és bizonyos esetekben az endometriózis. Ugyanakkor természetesen a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére nem alkalmasak.
 

 A 10 leggyakoribb mellékhatás

A tablettáknak ugyanakkor – mint bármelyik más gyógyászati készítménynek – lehetnek mellékhatásai is. Íme, a leggyakoribbak:

  1. Közti vérzés: A szabályos vérzések közti időszakban jelentkező pecsételő vérzés a nők közel felénél jelentkezhet, főként a tabletta szedésének első három hónapjában. Ha azonban komoly vérzés jelentkezik vagy 5 napnál hosszabban pecsétel, mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal.
  2. Hányinger: Jellemzően ez is csak rövid ideig tartó panasz lehet, amire megoldást jelenthet, ha evés után vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.
  3. Mellérzékenység: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésével a mell érzékenyebbé válik, amelyen esetleg segíthet egy jobban tartó melltartó és a koffein-, valamint a sóbevitel csökkentése. Ha fájdalom vagy más tünet is jelentkezik, szükséges az orvosi kontroll.
  4. Súlygyarapodás: Bár kutatások nem támasztják alá, néhány nő mégis kismértékű hízást tapasztal a tabletta szedése során – főként csípő és mell tájon.
  5. Hangulatingadozás: Különösen azoknak érdemes körültekintően fogamzásgátló módszert választani, akik már szenvedtek depressziótól. A tabletta szedése ugyanis kihathat a hangulatra, így ha tartósan jelentkezik a szorongás, mindenképpen beszéljünk erről orvossal. 
  6. Kimaradó menzesz: Előfordulhat, hogy a tabletta szedésének szünetében sem jelentkezik vérzés. Ezt számos faktor befolyásolhatja, mint a stressz, nagyobb változások az életritmusban vagy betegségek. Ilyen esetben ajánlatos terhességi tesztet végeztetni.
  7. Csökkenő libidó: Jellemzően csak átmeneti jelenségről van szó, a hormonrendszer változása miatt.
  8. Vaginális diszkomfort: A tabletta szedése okozhatja a nedvesedés hiányát, illetve annak erősödését is. Ha nem múló jelenségről van szó, érdemes ellenőriztetni, nem fertőzés okozza-e a tünetet.
  9. Kényelmetlenebb kontaktlencse viselés: Mivel lehet összefüggés a kontaktlencse viselése és a fogamzásgátlók közt, ezért bármilyen változással fel kell keresni a szemészt és a nőgyógyászt.

- A mellékhatások és az ellenjavallatok figyelembevétele rendkívül fontos a megfelelő fogamzásgátlási módszer megtalálásához, így elengedhetetlen a megelőző és a rendszeres szakorvosi kontroll – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa. – Mindent figyelembe véve előfordulhat, hogy nem is ajánlatos hormonális megoldást választani, illetve ennek alkalmazását fel kell függeszteni. A legfontosabb azonban, hogy bármilyen szokatlan vagy zavaró tünet esetén mihamarabb forduljunk orvoshoz!

Forrás: www.oxygennogyogyaszat.hu
Fotó: noelsch/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja