SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nők kezében a döntés, lesznek-e anyák, vagy sem. Most már minden eszközük megvan hozzá

Dr. Pintér Zsolt [cikkei] - 2012-08-21
A nők szexuális igényeiket kielégítve már évezredekkel korábban is éltek reproduktív jogaikkal, vagyis hogy maguk dönthessenek arról, mikor vállalnak gyereket, s megakadályozzák a valamilyen okból nem kívánt terhességet. A szex és a szerelem, s mindezzel együtt a születésszabályozás ősidőktől fogva az emberi ötletesség és kreativitás egyik legnagyobb kihívása, melynek célja, hogy a legkülönfélébb találmányokkal és módszerekkel leegyszerűsítsék, biztonságosabbá és kényelmesebbé tegyék a szerelmi légyottot. Így jutottunk el évezredek alatt a komplikált és nehézkes fogamzásgátlás kezdetleges és sok esetben félelmetes eszközeitől a társadalmi- kulturális és egészségügyi változást hozó, egyszerű és modern fogamzásgátlásig.
A nők kezében a döntés, lesznek-e anyák, vagy sem. Most már minden eszközük megvan hozzá

Igaz, a meglehetősen bizarr, sőt olykor az egészségre igencsak veszélyes ősi módszerek némelyikét pusztán vallási vagy tradicionális megfontolásból még ma is alkalmazzák, mely sajnos gyakorta okoz a nő testi épségében maradandó károsodást vagy akár az életébe is kerülhet.

 „Helyes” fogamzásgátlás?

Az évtizedek alatt végzett gyógyszeripari kutatás- fejlesztéseknek köszönhetően a mai pirulák – az orvosok véleménye szerint is - biztonságosak, egészségre ártalmatlanok: lényegesen kisebb adag ösztrogént tartalmaznak, mint elődeik. Ez azt jelenti, hogy rendkívül hatásosak tudtak maradni úgy, hogy kevesebb mellékhatásuk van, persze vannak kivételes esetek. Korunk már a születésszabályozási lehetőségek széles spektrumát vonultatja fel, nem csupán nők számára. A férfi hormonális fogamzásgátlásnak mikéntje a jövő egyik nagy kérdése.

A „helyes” és az egyén szempontjából a legoptimálisabb fogamzásgátlásról sok eltérő véleményt hallhatunk. Vannak, akik az óvszer használatára esküsznek, míg mások a gyógyszeres fogamzásgátlást tartják az egyetlen helyes megoldásnak. A témát a Dr. Rose Magánkórház szülészeti- nőgyógyászati részlegének vezetője, Dr. Illanitz Elemér orvosigazgató segítségével jártuk körbe.

Ha még nem állunk készen a családalapításra, és szeretnénk megóvni magunkat a kellemetlen, sőt, olykor meddőséget okozó nemi betegségektől is – mint például a chlamydiától – akkor javaslatunk a kondom használata. Ha a nem kívánt terhesség elkerülése az elsődleges szempont számunkra, akkor a legoptimálisabb választás vagy a gyógyszer rendszeres szedése, vagy a spirál felhelyezése, ezek nyújtják a legnagyobb védelmet (99%). Napjainkban a fogamzásgátló tabletták rendkívül széles választéka áll rendelkezésünkre. A fogamzásgátlók egyik hátránya, hogy számos mellékhatásuk lehet (többek között fokozza a mélyvénás trombózisra illetve tüdőembóliára való hajlamot), ezért mindenképpen érdemes előre tájékozódni az esetleges mellékhatásokról, mely tablettánként eltérő lehet. A megfelelő pirula kiválasztása és felírása elsősorban a nőgyógyász szakorvos feladata, de természetesen szakmai szempontok mellett a páciens egyéni igényei is befolyásolhatják a döntést. Szerepet játszhat például a testsúly, testalkat, arcbőr, pattanások, menstruációs panaszok, de nem utolsó sorban a készítmény ára is.

Túlsúly és fogamzásgátlás?

Kutatások szerint bizonyos alacsony hormon tartalmú fogamzásgátlók kevésbé bizonyulnak hatékonynak elhízott hölgyek esetében. Most egy hét tanulmányegyesítő vizsgálat némileg árnyalta a helyzetet, bebizonyítva, hogy ez a megállapítás elsősorban a tabletták esetében igaz. Az ok valószínűleg az, hogy a zsírfelesleg befolyással van a keringésre, így lassabbá teszi a tabletták felszívódását. Ez alapján a 25-ösnél magasabb BMI-vel rendelkező nők esetében kisebb a tabletták hatékonysága, és a teherbeesés rizikója egyenes arányban nő az elhízás mértékével. A fogamzásgáltó tapaszoknál azonban nem a BMI, hanem a testsúly alapján fedeztek fel hasonló összefüggéseket.

Az injekció formájában beadott fogamzásgálóknál nem tapasztaltak hatékonység csökkenést túlsúly esetén sem. Mindazonáltal ha a hormonális fogamzágátlók lehetséges mellékhatásait nézzük, nagyobb elhízás esetén amúgy sem javasolt ez a megoldás, mivel tovább fokozza a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét.

A másik hátrány pont a rendszerességből adódik: bármikor előfordulhat például, hogy az illető alkalmanként elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy nem viszi magával egy hosszabb utazásra, és nincs lehetősége azt külön felirtatni. Többségében ilyenkor mindössze ártalmatlan áttöréses vérzés jelentkezik, amely relatív hormonhiányon alapul, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti a fogamzásgátló hatás megszűnését, valamint a vérzés sem jelez szervi bajt, csupán kellemetlenséget. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy a fogamzásgátló huzamosabb idejű szedése esetén időnként szükséges- e szünetet tartani. „A méhnek nem kell pihennie, hisz minden ciklusban felépül a méh nyálkahártyája, majd lelökődik tabletta nélkül is. A szünetek alatt nem kívánt terhesség vagy az ún.”post pill amenorhoea” viszont okozhat gondot” – mondja dr. Illanitz.

A másik tablettákkal kapcsolatos gyakori kérdés, hogy  valaki tablettaszedés mellett esik teherbe, akkor az vajon károsító hatással lehet- e a babára? „A mai korszerű tabletták minimális hormontartalmúak, mely hormontartalom pár nap alatt kiürül. Magzatkárosító hatásuk nincs ugyan a tablettáknak, de az optimális állapot természetesen nem a tablettaszedés közbeni teherbeesés. Nem kell ezért a terhességet megszakítani, nincs magzatkárosító hatása. A régi típusú tabletták esetén célszerű 2 - 3 hónappal előbb abbahagyni, ez alatt tökéletesen kiürül a szervezetből. A mai korszerűbb tabletták már egy hét alatt kiürülnek a szervezetből– javasolja a szülész- nőgyógyász.

A napi pirula szedését általánosságban a nemdohányzó fiatalabb korosztálynak ajánlják a fogamzásgátlók szedését, főként 35 éves kor alatt, s elsősorban 18 éves kor felett, ugyanakkor a szakemberek egyetértenek abban, hogy még a korán elkezdett hormonális fogamzásgátlás is jobb választás, mint egy esetleges terhesség megszakítás.

A spirál egy kényelmes és megbízható eszköz, a nők 95%-ánál „viselése” panaszmentes, higiénikus, az együttlét alatt a férfi számára sem okoz kényelmetlenséget. A másik lehetséges eszköz a hüvelygyűrű, melynek előnye, hogy a benne levő hormontartalom a májat elkerülve szívódik fel, így használata azok esetében javasolt, akiknek volt korábban májproblémájuk.

Tények és tévhitek

A fogamzásgátlással kapcsolatban sajnos több hibás szemlélet is létezik. Sokan például tévesen úgy vélik, hogy a sürgősségi tabletta bevétele után nem kell védekezni semmivel, főleg gyógyszerrel nem, hiszen 72 órán belül, 1 héten belül van az utólagos védekezési módszer. Dr. Illanitz Elemér szerint az utólagos tabletták a mindennap beveendő tabletták hormonmennyiségének többszörösét tartalmazzák egy napi bevitel alkalmával. A hirtelen nagy mennyiség felboríthatja a ciklust, vérezgetés lehet. Kimaradhat a vérzés is a tabletták után, így az izgalom, hogy mégis teherbe esett-e, még több napig megmarad. Azzal, hogy néha egy-egy nagyobb hormonmennyiséget viszünk be, ami ráadásul nem is biztos hatású, nem teszünk jobbat a szervezetünknek, mintha 21 nap szedés, 1 hét szünettel folyamatosan kisebb mennyiségű hormont juttatnánk a szervezetbe, biztonságos védelmet nyújtva.

Mi a helyzet azzal a feltételezéssel, miszerint a tablettaszedés hatékonyságát a dohányzás nem befolyásolja? Ma már kétség sem fér hozzá, hogy a dohányzás és a tablettaszedés igen veszélyes kombináció, amely fokozza a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázat különösen nagy idősebb hölgyek esetében, de befolyásolja a napi cigaretta „adag” és a szedett tabletta hormontartalma is. A nikotin érösszehúzó hatással rendelkezik, megnöveli a vér koleszterinszintjét, így elősegítve az érelmeszesedés kialakulását.

Végül igaz- e az a szemlélet, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni? „Nos, ez is egy nagyon hibás szemlélet, annak ellenére, hogy a szoptatás alatt olyan hormonhatás alatt áll az anya, ami természetes saját hormonvédekezést jelent. Természeti népek (például Dél- Amerikában, Afrikában) sokáig szoptatnak s így védekeznek. Ez nem tökéletes módszer, hiszen több esetben történt teherbeesés szoptatási időszak alatt, így mindenképpen javasolt valamilyen védekezési forma használata” – magyarázza Illanitz doktor.

Fogamzásgátlás – hova tovább?

A hormonális fogamzásgátlás jövője a további dóziscsökkentésben, a kémiai összetétel illetve a hatóanyagok továbbfejlesztésében, és az általuk kifejtett pozitív hatások fokozásában, a trombózisveszély minimalizálásában, valamint új alkalmazási módszerek kidolgozásában mutatkozik meg. A nem szájon át alkalmazandó szerek (pl. hüvelygyűrű, bőrre helyezendő tapasz, havi injekció, bőrbe beültetett eszköz, méhen belüli hormonkibocsátó eszköz) egyik nagy előnyét figyelembe véve pedig, miszerint elkerülik az emésztőtraktust, így a májat is, azok folyamatos térnyerése követhezhet be. Feltehetően további tudományos előrelépések várhatók a jövőben.

Egy rövid áttekintés a születésszabályozás lehetséges módszereinek színes palettájáról

A./ hormonális: A hormonális fogamzásgátló eljárások közös tulajdonsága, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal a peteérést megakadályozzák.

  • fogamzásgátló tabletta
  • injekció
  • fogamzásgátlás havi1x (hormonkibocsátó gyűrű)
  • hormonkibocsátó hurok (spirál)

B./ nem hormonális:

  • óvszer
  • női kondom
  • fogamzásgátló tapasz
  • pesszárium
  • spermicidek (spermicid hatású hüvelykúp, hüvelykrém, vaginális zselé és hab, hüvelykapszula)

C./ „Természetes” vagy alternatív módszerek:

> termékenységi tudatosság

  • Ogino-Knaus-féle naptármódszer
  • hőmérőzés
  • ovulációs módszer
  • Symptothermal módszer (az ovulációs módszer továbbfejlesztett változata: az ébredési hőmérséklet mérésével egészíti ki)

> Ősi módszerek

  • Megszakított közösülés
  • Hosszú szoptatás
Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása

A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma.
  • Nincs fogamzásgátlás -  85
  • Megszakításos védekezés - 35
  • Naptár-módszer - 14-40
  • Spermicidek - 5-20
  • Óvszer használata - 3-4
  • Női óvszer - 1-5
  • Pesszárium spermiciddel - 2-3
  • Hőmérőzés - 0.5-3
  • Injekció - 0.03-2
  • Hormonális IUD - 0.05-0.1
  • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
  • Sterilizáció - 0.1-0.3
  • Implantátum - 0



Háttérinformációk:

„Kőkorszaki” próbálkozások dióhéjban – a macskaherétől a fogamzásgátló megjelenéséig

Az emberiség hajnalán a bálványozott istenek „rabszolgáiként” úgy tartották, hogy a bekövetkezett gyermekáldás az istenek akarata, amit megmásítani csakis a varázslók „közbenjárásával”, a mágia különféle és legelképesztőbb eszközeivel lehet - ráolvasással, hókuszpókusszal, szaporodás elleni védelmet biztosító amulettekkel és talizmánokkal. Hitték, hogy a női köldökre helyezett vasgolyó, zacskóba rejtett és nyakban viselt macskahere vagy annak mája (VI. század), illetve a szaporodásra alkalmatlan öszvér fülzsírjának viselése megoldást jelenthet erre a problémára.

Másutt már megfigyelték, hogy a női nemi szervek illetve a havibaj határozott összefüggést mutat a terhességgel, melynek kimenetelét megpróbálták befolyásolni a tampon elődeként szolgáló, speciális keverékből gyúrt hüvelylabdacsokkal és - kúpokkal. Az egyiptomiak természetes ösztrogént tartalmazó gránátalmamagból és viaszból készített, ovulációt gátló kúppal, vagy méz- mézga- akácfőzet egyvelegéből „fabrikált” gúlácskával, illetve krokodil ürülékéből sajtolt labdaccsal próbálkoztak. A rómaiak inkább elefántürüléket használtak alapanyagként, egy részük pedig inkább egy gyümölcssavas, spermaölő keverékbe áztatott és a méhszájhoz felhelyezett gyapjúpamacsra esküdött (2. század - Szoranusz).

Később megjelentek az első „esemény utáni” szerek is, vetélést indukáló hatással, melyek többnyire növényi eredetűek voltak, ugyanakkor az ún. „híg anyagot” (kéneső, azaz higany) is szívesen alkalmazták. Mindezek azonban gyakorta fatális mérgezést okoztak, utóbbi szinte minden esetben. A görögök - mint azt Hippokratész görög orvos és filozófus is leírta - a Vadmurok (későbbi nevén Anna Királynő Csipkéje) virágának magjaival való fogamzásgátlást alkalmazták, a kínaiak a kínai angyalgyökér, míg az indiánok az indiángyökér hatékonyságában hittek. Az afro- amerikai nők a rabszolgatartás idején a gyapot gyökerének kérgét rágcsálták, Latin- Amerikában pedig még napjainkban is hagyományosan fogyasztanak kerti rutából készült salátát, fogamzásgátló hatása miatt. Az ókori asszírok, egyiptomiak és görögök arról is meg voltak győződve, hogy a kéneső a megfelelő szer a bőrgyógyászati problémák és a szifilisz kezelésére. Ma már tudjuk, a higany mérgező, ami először vese, tüdő és agyi károsodáshoz, majd halálhoz vezet. Vagy egy másik meghökkentő példa: Kanadában a nők még az 1800- as években is szárított hódhere alkoholos főzetét itták a siker érdekében!

Az iszlám világban az abortusz és a fogamzásgátlás több formája is megengedett és széles körben alkalmazott volt. A középkori gyógyászat egyik kiemelkedő alakja, Al- Razi perzsa orvos mindenekelőtt a megszakított közösülést (couitus interruptus) javasolta.

A középkorban mechanikus fogamzásgátlóként az állati szervekből (bőrből, birkabélből, teknőspáncélból - Japán), olajozott selyempapírból (Kína) vagy vászonból készített, hímvesszőre húzott tokok illetve tasakok is nagy sikernek örvendtek. Főként a nemesek körében, hogy megelőzzék házasságon kívül, titkos kalandok, tiltott szerelmek gyümölcseként megfogant zabigyerekek születését. A óvszer elődeiként szolgáltak, melynek „kondom” elnevezése feltehetően egy 16. századi angol orvos, Dr. Charles Condom nevéből ered. Az ezredes is az állatbelet ajánlotta II. Károly angol királynak fogamzás- és fertőzésgátlás érdekében.

Casanova idejében voltak hölgyek, akik citromlébe áztatott, majd a hüvelynyílásba óvatosan felhelyezett szivacsot használtak fogamzásgátlás céljából. Ez mintegy - napjainkban alkalmazott - hüvelygyűrűként funkcionált, melyről úgy hitték, a citromsav bizton megöli a spermákat.

Majd közel 300 év múlva, 1839- ben Charles Goodyear kidolgozta a gumi vulkanizálásának eljárását, mely lehetővé tette a víz- és hőálló gumi előállítását. A gumióvszerek így elérhetővé váltak a nagy tömegek számára is.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök története 3000 évre nyúlik vissza. Az első ilyen jellegű kezdeményezés a sivatagi népek részéről történt - a karavánok hosszú útjain, a nőivarú tevék méhébe sima, lapos köveket helyeztek, hogy az állatok ne legyenek vemhesek. A nőknél a csirke villa alakú mellcsontját használták e célra, később ugyanezen eszközt fémekből (pl. aranyból) készítették, az 50- es években áttértek a műanyagra, majd a 70- es évek végétől ezek összetételét ezüsttel illetve rézzel kombinálták, amit végül sárgatest hormonnal itattak át.

A modernkori - hormonális - fogamzásgátlás első úttörője illetve az antibébi tabletta nagyapja Ludwig Haberlandt osztrák élettanprofesszor volt: 1901-ben ő fedezte fel a petefészek- hormon fogamzásgátló hatását. Ötletét egy 19. századi megfigyelésre alapozta, miszerint a terhesség alatt a peteérés szünetel. 1931- ben felismeréséből kiindulva azt javasolta a Richter Gedeonnak, hogy próbáljanak meg ipari méretekben előállítani petefészek- kivonatot. Instrukcióinak megfelelően a budapesti gyárban már rendelkezésre is állt a kívánt mennyiségű anyag, sajnos azonban a professzor még a kísérletek folytatása előtt meghalt. Mondhatnánk, egy hajszálon múlt, hogy nem magyar gyártmányú gyógyszer lett a világ első fogamzásgátló tablettája.

Mindeközben Adolf Butenant német biokémikus 1929-ben hosszas és szellemes kísérletek sorozatával elkülönítette a női nemi hormont, az ösztrogéneket, mégpedig a vizeletből, tisztán, s kristályos alakban elő is állította, melyet Nobel- díjjal jutalmaztak. Három évvel később Butenant és más kutatók közös munkája révén sikeresen izolálták a sárgatesthormont, az ún. progeszteront. A 20. század közepén Carl Djerassi mexikói édesgyökérből kivont kozgeninből előállította az első félszintetikus sárgatesthormon- származékot, a noretiszteront, kicsit később a noretinodrelt. 1960- ban Amerikában piacra dobták az első fogamzásgátló tablettát, Enovid néven, mellyel megvalósulni látszott a párok hőn áhitott vágya, az „egyszerű szerelem”, s egyúttal megszűnhetett a teherbeeséstől való félelem. Az első tabletták viszont igen magas hormontartalmuk miatt (a mainál kb. négyszer- ötször magasabb ösztrogént tartalmaztak - kb. 150 mikrogramm) sajnos sok gondot okoztak a nők és leendő gyermekeik egészségét illetően. Nem beszélve arról, hogy a 60- as évek végén a tabletta alkalmazását heves viták övezték, melynek köszönhetően egyedülálló nőknek csak néhány orvos írt fel fogamzásgátlót, kiknek rendelőit nők ezrei ostromolták meg, minekután a szóban forgó orvosok listáját a Konkret Magazin közölte le. A vezető történészek szerint a hormonális sterilitást biztosító tablettának nagyobb hatása volt az emberi társadalomra, mint például Einstein relativitás elméletének: a női szabadság jelképe lett.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja