SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért akar sok szülő különleges nevet gyermekének? - Újabb szokatlan anyakönyvezhető nevek a listán

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-02-11
Minden éven közzéteszik azoknak az anyakönyvezhető neveknek a listáját, amik nemrég kerültek elfogadásra a Nyelvtudományi Kutatóközpont által. Időről-időre olyan nevek kerülnek be az adatbázisba, amik még a gyakorlott nyelvészek számára is fejtörést okoznak. Miért van ez így? Miért akar az utóbbi időkben olyan sok szülő különleges nevet a gyermekének?
Miért akar sok szülő különleges nevet gyermekének? - Újabb szokatlan anyakönyvezhető nevek a listán

Hódítanak a külföldi nevek

A benyújtott kérelmek nagyrésze külföldi nevekről szól. Számtalan török, arab és indiai sorozat kerül adásba, amelynek nézése közben anyukák gondolkoznak el azon, hogy vajon milyen lenne, ha a gyermeküket az adott kedvenc karakter után neveznék el. Tavaly például bejegyezhetővé vált a görög Kassziopeia, aki a görög mitológiában jártás szülőknek lehet ismerős, az arab eredetű Kaled, Raed, és Rahmel, valamint most már elnevezhetjük a gyermekünket Mézinek, ami az angol Maise névből ered, vagy Dzseferzonnak, ami hivatalosan Jeffrey fiát jelenti. Érdekes adat, hogy a tavaly összesen 700 nevet szerettek volna anyakönyveztetni, azonban ebből csak 108 került be hivatalosan a névjegyzékbe.
 

Mesékből is ihletet kapnak

Természetesen nemcsak a külföldi sorozatok, hanem a mesék is megihletik a szülőket, így manapság már az sem meglepő, ha gyermekünk barátját Olafnak vagy Elzának hívják. Régóta hódítanak a gyümölcsnevek is, népszerű a Málna, a Barack, a Bodza, de anyakönyvezhető név például a Havaska, az Ajándék, a Keresztély, a Napóleon, vagy éppen a Vulkán, amik szintén furcsán hangzanak első hallásra. Egyre ritkábban választanak régi, magyar neveket a szülők, pedig lehetőségük lenne például Álmosnak vagy Kondnak hívni gyermeküket.

Olvasd el ezt is: Óriás utónév gyűjtemény: lágy hangzású, különleges, cuki, virágos lánynevek, a legnépszerűbb lánynevek, választható lány nevek


Külföldi nevek magyarosítva

Külföldi neveket csak úgy lehet anyakönyveztetni, ha a magyar helyesírás szabályait követjük. A népszerű, angol Jeffersont például magyarul Dzseferzonként kell helyesen leírni. Ezt kell alkalmazni például Sztefán (Stefan), Dzsesszika (Jessica), vagy Kloé (Chloe) esetében is. Sok szülő szeretne beceneveket is anyakönyveztetni, azonban ezeket legtöbbször nem engedélyezik. Próbálkoztak már a Bandi vagy éppen a Dorci bevezetésével, de ezek legtöbb esetben elutasításra kerülnek.

Te különleges nevet válaszottál gyermekednek?

Indexkép: Alyssa Stevenson képe az Unsplas.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja