SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Változott a családi modell a technológia hatására?

Családinet [cikkei] - 2022-09-14
A technológia, a digitalizáció - csakúgy, mint az élet minden területén - a családi életben is egyre nagyobb teret kap. Azonban azt, hogy milyen irányba és milyen területeken érinti a technológiai fejlődés a családmodell változásait, már nehezebb megítélni. A technológia a sok előnye mellett természetesen hátrányokkal is szolgálhat a társas kapcsolatokban, azonban, ha tudatosan használjunk a környezetünkben megtalálható digitális eszközöket, úgy a 21. század technológia központú világa a javunkra is válhat.
Változott a családi modell a technológia hatására?

Digitalizáció – híd vagy szakadék a generációk között?

Kétségkívül a család az egyik legszorosabban összetartozó közösség a társadalomban, napjainkban mégis egyre több esettel találkozhatunk, amikor a szűk közösségen belül olyannyira eltér a kommunikáció, hogy nehéz megtalálni a közös nyelvet. A folyamatosan változó és megújuló digitális platformok és nyelvek új kommunikációs csatornákat teremtenek – mint például a Snapchat, a Tiktok vagy az Instagram –, melyeket a fiatalabb generációk tanulás nélkül, azonnal ismernek és értenek, míg az idősebb korosztály számára kihívásként jelenik meg az új felületek megismerése és kezelése.

2019-ben az eNET által végzett kutatás eredményeképp kiderült, hogy a magyar felnőtt internetfelhasználók 60%-a szerint a digitális megoldások képesek erősíteni a családi összetartozást. Ugyanezen felmérésből fény derült azonban arra is, hogy a válaszadó netezők több mint 75%-a érezte már úgy, a digitális eszközök, valamint az internet csökkenti a családdal eltölthető szabadidőt.

Mit tehetünk azért, hogy a technológia velünk legyen, ne ellenünk?

A legtöbb szülő a kérdés felmerülését követően azonnal bosszankodni, majd aggódni kezd gyermeke online jelenlétével kapcsolatban. Azonban első körben szülőként nem árt a saját digitális szokásainkat megvizsgálni, hiszen akarva akaratlanul is a gyermekek online szokásait befolyásolják a szülői minták.

Emellett természetesen fontos az is, hogy a szülők tisztában legyenek gyermekeik online médiahasználati szokásaival a nyílt és őszinte kommunikáció érdekében. Éppúgy, mint az élet más területén, úgy az internetes világgal kapcsolatban is merülhetnek fel a gyermekekben szenzitív vagy kétséget keltő kérdések. A legjobb, ha a gyermek nem érez nyomást az interneten látott és tapasztalt dolgok megemlítésével kapcsolatban, és azt érzi, a családi közegben erről nyíltan beszélhet.

Út a digitális családmodell felé

A digitalizáció – csakúgy, mint a gazdaság, a politika vagy a közélet területén – a családi minőségben is pozitív irányú változást hozhat. A technológiai megoldások és az okos eszközök segítségünkre lehetnek például a belső munkamegosztás kialakításában, a mindennapi kommunikáció fenntartásában helytől és időtől függetlenül, egy szóval összetartani és szervezni a család mindennapi életét. De miért fontos ez a mai világban?  Ha a család, mint alapvető társadalmi modell alkalmazkodni tud a felgyorsult világhoz, számos előnyét élvezheti korunk technológiai lehetőségeinek.

Forrás: Rackhost.hu

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja