SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kislány is volt a bicskei nő fenekére csapó férfival - mit tanul egy ilyen esetből egy gyerek?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-07-06
Nagy figyelmet kapott a napokban a bicskei nő esete, aki feljelentést tett az utcán a fenekére csapó férfi ellen. A férfivel volt egy 5 év körüli kislány is, aki feltételezhetően a gyermeke. Mit tanulhat egy ilyen példából egy kislány?
Kislány is volt a bicskei nő fenekére csapó férfival - mit tanul egy ilyen esetből egy gyerek?

Mit tanul az a gyerek, aki azt a példát látja, hogy a vele sétáló édesapja vagy az őt kísérő férfi idegen nők fenekére csap az utcán? A napokban nagy figyelmet kapott Tekla esete, aki feljelentést tett a fenekére csapó férfi ellen. Tekla videóban is mesélt az esetről az Instagramon, ahol elmondta, hogy a férfi a párjával és egy körülbelül 5 éves kislánnyal sétálgatott Bicske utcáin, akiről feltételezte, hogy a gyermekük.

„Az eset ma történt Bicskén. Fényes nappal, 17 óra után pár perccel. Azért tudom ennyire pontosan, mert azonnal hívtam a rendőrséget és gondolkodás nélkül feljelentettem a férfit. A nők elleni erőszak BŰNCSELEKMÉNY! Ne hagyd annyiban! Ne hagyd szó nélkül! Ha elsétálsz, nem lesz következménye és a történet újra és újra megismétlődik!” – írja Tekla az esetről készült videója alatt.

 

 

Párja falazott a férfinek

A videóban elmeséli, hogy a férfi a párjával sétált, és egy körülbelül 5 éves kislány biciklizett előttük, valószínűleg a gyermekük. Amikor elsétáltak mellette, a férfi a fenekére csapott. Tekla ezt rögtön szóvá tette, a férfi párja pedig megpróbálta magára vállalni a dolgot, azt mondta, ő csapott oda. Egyértelmű volt, hogy ez nem igaz, mivel a nő a járda egy távolabbi pontján állt. Tekla azonnal hívta a rendőrséget, a pár pedig megpróbált elsietni, majd miután a lány utánuk eredt, szidalmazni és fenyegetni kezdték. Szeméremsértésért és bántalmazásért tett feljelentést.

Mit tanulhat ebből az az 5 év körüli kislány, aki ezt az egészet végignézte? Milyen példát mutat neki ez a pár, akik akár szülőként, akár csak rokonként, vagy kísérőként vele voltak? Milyen példát mutatott neki és az összes kislánynak Tekla azzal, hogy feljelentést tett?

Mit tanul mindebből egy kislány?

Az a tény, hogy a párja rögtön megpróbálta megvédeni a férfit azzal, hogy magára vállalta a tettet, arra enged következtetni, hogy talán nem ez volt az első ilyen eset, Tekla pedig úgy értesült, hogy a férfinak korábban is akadt már dolga a rendőrséggel.

Milyen üzenete van az ilyen viselkedésnek egy 5 év körüli kislány számára? Hamar megtanulja, hogy a férfiak számára mindent szabad, a női test pedig szabadon fogdosható, bármikor hozzáérhet egy idegen férfi az utcán. Normálisnak gondolja a nők tárgyiasítását, hiszen ez a példa volt előtte.

A párkapcsolatokról kialakult képe is nyilván hasonló lesz, hiszen a férfi párja még meg is védte, egyáltalán nem háborodott fel (ami ebben a helyzetben természetes reakció lett volna), sőt, megpróbálta magára vállalni a dolgot. Ez a példa azt mutatja egy kislány számára, hogy egy párkapcsolatban mindent el kell tűrni, még azt is, ha a férfi idegen nők fenekét csapkodja az utcán, és a pártját kell fogni még abban az esetben is, ha egyértelműen rossz, amit tett - sőt, esetleg még minket is megbántott vele.

Olyan példa van előtte, ami azt mutatja, hogy a nők kevésbé értékesek, mint a férfiak, a nők testét pedig tárgyként használhatják a férfiak a saját kedvük szerint.


A feljelentés üzenete: többé nem hagyjuk magunkat

Részben emiatt a kislány miatt is mondhatni történelmi pillanat a Tekla által tett feljelentés. A társadalmunk még mindig figyelmen kívül hagyja az ilyen eseteket, mert „nem nagy dolog”, „biztosan kiprovokálta”, „nem kellett volna úgy öltöznie”, „mit hisztizik, inkább örülne”. A feljelentés üzenete viszont egyértelmű: többé nem hagyjuk magunkat. Ideje, hogy mindenki megszabaduljon ettől az elavult gondolkodásmódtól, és beismerje, hogy a szexuális zaklatás nem annak a hibája, akivel történik, hanem azé, aki teszi.

Meg kell tanítanunk a gyermekeinknek, hogy a testük csak és kizárólag az övék, senki nem nyúlhat hozzá engedély nélkül, és senki nem zaklathatja őket büntetlenül – ahogy ők sem tehetik meg ezt másokkal. Már kisgyermekkorban tudatosítnunk kell a gyerekekben, mik az egészséges határok, amiket meg kell húzniuk, és mi az, amit már nem engedhetnek vagy tehetnek meg.

Tekla esete kiváló példaként szolgál erre. Azt mutatja, hogy igenis van következménye az ehhez hasonló cselekedeteknek, és nem hagyhatjuk, hogy büntetlenül maradjanak. Remélhetőleg a párral bicikliző kislány is megtanulja, hogy a példa, amit eddig látott, igenis rossz, és következményekkel jár.

Követnünk kell Tekla példáját

Ahhoz, hogy a kislányaink egy olyan társadalomban nőhessenek fel, ahol kevesebb ilyen esettel találkoznak, és nem kezelik természetesként a nőket ért zaklatást, mindnyájunknak követnünk kell Tekla példáját, és felelősségre kell vonnunk azokat, akik ilyet tesznek. Tekla így fogalmazott a videójában:

„Addig, amíg elsétálunk egy ilyen eset mellett mi nők, és nem tesszük meg a feljelentést, és nem üljük végig azt az egy órát, amíg felveszik a jegyzőkönyvet, és nem mondjuk azt, hogy igen, ott leszek a szembesítésen, és nem félek, addig fognak ilyen férfiak sétálni az utcán, és addig fogják azt érezni, hogy igen, ők a seggünkre csaphatnak.”

A lány egyértelműen arra buzdít minket, hogy hasonló esetekben tegyük meg a jogi lépéseket. Elmesélte azt is, hogy a rendőrség gyorsan intézkedett, nem vették félvállról az ügyet. Kiérkezéskor a jegyzőkönyv felvétele után megkérdezték, szeretne-e feljelentést tenni, majd miután igennel válaszolt, elszállították a rendőrségre, és rögzítették a feljelentését. Tekla elmondása szerint az intézkedő rendőr külön megköszönte, hogy a hatóságokhoz fordult, és azonnal intézkedett.

A rendőrség hozzáállása ebben az esetben mindenképpen egy pozitívum volt, hiszen sokan nem mernek ilyen esetben hozzájuk fordulni attól félve, hogy nem veszik őket komolyan. A több mint 41 ezer megtekintésnél járó videó alatti kommentszekcióban több nő is leírja saját, hasonló történetét, viszont feljelentést a legtöbben nem mertek tenni.

A lány azt is elmondta a videójában, hogy Bicskén nemrég megerőszakoltak egy lányt, a családja pedig nem tett feljelentést. Azért tartja fontosnak, hogy ilyen esetekben is értesítsük a rendőrséget, mint egy fenékrecsapás, mert ha ilyenkor nem intézkedünk, akkor tovább fajulhat a dolog, akár nemi erőszakig is. Bízunk benne, hogy a rendőrség hozzáállása mindenhol olyan lesz, mint Tekla esetében, így talán többen mernek majd a hatóságokhoz fordulni, és egy biztonságosabb világot teremthetünk a kislányainknak.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja