SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya is megérdemli: pihentető tippek fáradt, kimerült szülőknek

Zachár Arinka [cikkei] - 2018-10-26
Anyaként a legritkábban gondolunk arra, hogy mi az, amit "megérdemlünk", hiszen minden gondolatunk a gyerekek körül jár.
Anya is megérdemli: pihentető tippek fáradt, kimerült szülőknek

Vannak olyan "született édesanyák", akik számára az jelenti álmaik megvalósulását, akiket az tölt fel, ha 24 órás készenlétben állhatnak gyerekeik és párjuk "szolgálatában", amit persze ők egy percig sem éreznek annak. De nem ez az általános.
 

Nagyon hamar eljön az a pillanat, amikor a Maminak arra van szüksége, hogy egy rövid időre kiszakadjon a körforgásból, amit a kis jövevény érkezése indított be és CSAK magával foglalkozzon.

Mert csak akkor tud – élete leggyönyörűbb - feladatának megfelelni, ha jól van a bőrében, s nem a túlélésért küzd. De ehhez fel kell tölteni időnként a lemerülő aksikat!

Ez pedig – legalábbis az elején – szinte reménytelen feladatnak látszik. Hogy is lehetne még 10 percet is lecsípni a napból, mikor az ember ki se látszik a feladatokból – attól a perctől kezdve, hogy kinyitotta a szemét. Még azt is nehéz eldönteni, hogy mivel kezdd a napot…
 

Mosoly

Felkelés után állj meg 1 percre a tükör előtt, húzd mosolyra a szád és addig tartsd ezt a pózt, amíg belülről is érzed, hogy jókedvre derültél! Máris jobban indul minden. 


Átlátható lista

Ha úgy kelsz fel, hogy van egy jegyzetlap a konyhában kiragasztva, amin felsorolod magadnak az aznapi teendőket, akkor a nap folyamán többször is elmosolyodsz majd, mikor kipipálod, hogy ez is megvan, meg az is. :)


Anyaidő

Ha eddig nem sikerült volna, akkor mostantól a tennivalók listájába tervezd be napi-, de legalább heti szinten az anyaidőt.

Tudd, hogy az a fél-, egy-, vagy akár 2 óra csak a tied, arra van szánva, hogy pihenj, relaxálj, kikapcsolódj – feltöltsd magad. Ezt is persze meg kell tervezni és szervezni, de az első egy-kettő után már rutinosan fog menni. S akkor nézzünk néhány lehetőséget, amivel ezt az én-időt eltöltheted:

  • ha Neked az jelent kikapcsolódást, hogy az állandó bébi-búgást kis időre szüneteltetve néma csend vegyen körül, ülj le egy kávé mellé, míg alszik a bébi (a mosatlan, mosnivaló, stb. megvár) és max. a madarak énekét hallgasd (ha olyan szerencsés vagy, hogy vannak a környezetedben madarak).


    Kép: pexels / mentatdgt
  • kávézás közben akár átlapozhatsz egy divatlapot, és/vagy meghallgathatsz egy relaxációs CD-t
  • ha felnőtt hangokra vágysz, elintézhetsz 2-3 telefont, de ne a gyerek ügyes-bajos dolgairól beszélgess ezalatt
  • időnként kényeztesd magad egy-egy "jutalom falattal"
  • próbálj legalább időnként magadnak is készíteni egy-egy egészséges ennivalót: egy smoothie-t, egy gyors salátát, vagy amit szeretsz
  • tegyél érte, hogy minden nap kapj egy kis endorfin-fröccsöt! Több dologgal is elérheted: mozgással, mondjuk a babát hordozókendőbe téve vele együtt táncolhatsz kedvenc zenédre; esetleg elmehettek egy baba-mama úszásra


    Kép: pixabay / xusenru
  • boldogsághormon löket 2-3 kocka jó minőségű étcsoki elfogyasztása is; ha a játszótéren a naposabb oldalt választod, a napsugár hatására szintén termelődik az endorfin és persze egy jó nevetés is emeli a szintet

    Kép: pexels
    olly
  • vigyázat: a facebookozás nem énidő, hiszen nem önmagadra fordított minőségi időről van szó
  • próbáld megszervezni, hogy hetente egyszer-kétszer eljuss egyedül vásárolni
  • menj el rendszeres időnként a fodrászhoz, és válassz teljesen új frizurát
  • hagyd, hogy elérjenek hozzád a legújabb divathírek
  • ha az "angyalok is besegítenek", akkor szervezd meg, hogy legyen heti kimenőd, amikor rendszeresen részt veszel egy olyan programon, ami a legközelebb áll hozzád: lehet ez jóga, tánc, énekkar, vagy akár csak egy jó dumcsizás a barátnőkkel
  • mit szólnál, legalább havonta egyszer egy Apa-naphoz?

Ha el tudod érni, hogy "ne legyél jelen" a családi életben se fizikailag, se szellemileg, se lelkileg, hogy legalább egy rövid időre kipihenhesd magad, a végén már azt fogod érezni, hogy nagyon hiányzik a picurkád, és a folyamat végére kapsz egy türelmesebb, derűsebb anyát, s ennek következményeként egy nyugodtabb babát.


Kép: pexels.com / daria-shevtsova
 

Esti rituálé

Esténként szánj pár percet a másnapi tennivaló listád megírására, hogy a napod ugyanolyan szervezetten, apró sikerélményekkel kísérve teljen, mint az előző!

S egy dolog nem maradhat ki a napodból: öleld meg párod hosszan, hogy szíved, lelked gyógyírra találjon minden nap!

Indexkép: pexels / tirachard-kumtanom

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja