SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az "anyaidő-stratégia" - 5 lépés magadért

Gizella-Molnár Viktória [cikkei] - 2016-09-18
Anyaként nehéz megteremteni magunknak a saját időt, amikor pihenhetünk, feltöltődhetünk. Egy kisgyerekes anyuka most elárulta, hogyan alakította ki férjével együtt azt a stratégiát, ami az egész család számára élhető - egy korábbi cikke kapcsán sokan érdeklődtetek már a módszerükről. Íme, 5 egyszerű lépés, amire minden anyának szüksége lenne!
Az "anyaidő-stratégia" - 5 lépés magadért

Legutóbbi cikkem kapcsán kérdeztétek, hogy én hogyan, mikor és mivel töltöm az "Anyaidőmet", mi az a stratégia, amire céloztam a cikk végén. Nos, semmi ördöngösség nincs benne, de nagyon szívesen elmesélem. 

Előtte el kell azonban mondanom, hogy nagyon lassan alakult ki ez a rendszer a családunkban - eleve már az is beletelt egy félévbe, mire rájöttem, hogy én az az anya-típus vagyok, aki saját idő nélkül képtelen hosszú távon "megfelelően" működni.

Szóval itt az én utam:


1. lépés: Próbálkozás: mi az, ami újratölti az elemeket?

Sokáig azt gondoltam, hogy a kifelé figyelés fog feltölteni, azaz találkozókat szerveztem magamnak, beszélgettem, meghallgattam, együtt gondolkoztam, meg amire épp szükség volt. Jól esett, hogy addig sem magammal foglalkoztam. De… Pár alkalom után megfogalmazódott bennem, hogy ez tök jó, kell is, de nem tölt fel, inkább fáradtabb leszek tőle, és még több teher kerül a vállamra.


2. lépés: Szűkítés: milyen tevékenységekre van pontosan szükség?

Jó adag önmegfigyelés és önismeret kellett hozzá, de egy idő után leszűkült a lista, hogy mi az, ami viszont működik:

  • sport
  • éneklés
  • tánc
  • röhögés

Ilyen tevékenységek után valóban azt érzem, hogy az elemek újra kimeríthetetlenek.


3. lépés: Hogyan lehet legalább az egyiket rendszeresen beletenni az életembe?

Kellett egy olyan program, ami CSAK az enyém, ahová fixen eljárok, és ezt az egész család tiszteletben tartja – azaz férj időben hazaér, gyerekek keddenként nem betegek!
:-D
Talán a sport rendszeresítése tűnik a legegyszerűbbnek, mégsem ezt választottam: beléptem egy kórusba, így hetente egy este énekelni járok – és imádom!

A sportot, a táncot és a röhögést pedig meghagytam jolly jokernek.


4. lépés: Figyelni a tüneteket!

Nem tudom, mások hogy vannak vele, én elég markáns tüneteket produkálok, amikor anyaidő-hiányom van! Ingerült vagyok, nincs kedvem semmihez, elkezdek fűnek-fának panaszkodni (pedig ez egyáltalán nem jellemző), alig mosolygok. Amikor ezeket a tüneteket észleli a férjem, vagy akár én, sürgősen alkalmat kerítünk a jolly joker tevékenységek közül egyre. Akár egyedül beülök valami vígjátékra a moziban, vagy elmegyek futni, vagy bulizunk egy nagyot. Az, hogy ezeket a dolgokat épp egyedül, férjjel vagy barátnővel csinálom, kizárólag annak a függvénye, hogy akad-e bébiszitterünk. És itt jön képbe az 5. lépés.


5. lépés: Jó, ha van 2-3 hadra fogható bébiszitter

Nálunk a nagyszülők sajnos egyáltalán nem tudnak segíteni, leginkább barátnőkre és nagynénikre számíthatunk. Tény, hogy jó előre le kell szervezni így mindent, de… megéri! (Mégis azt mondom, hogy a kikapcsolódásban a legnagyobb segítőm a férjem. Sokáig azt hittem, ez természetes, de körbenézve a környezetemben, azt látom, hogy sajnos korántsem.)

Hát, valahogy így csináljuk mi. Nem mondom, hogy ez az egyetlen út a saját idő és a kiegyensúlyozottság felé, de nekünk beválik! És ha kezdek kimerülni, mindig van mihez nyúlni, nem csak a sötétben tapogatódzunk!

Fotó: StockSnap/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja