Szülők, nagyszülők

Augusztusban fogadta el az Európai Unió azt az új szabályozást, amely előírja a tagállamoknak, hogy hozzanak a munka és a magánélet egyensúlyát elősegítő törvényeket. Az országok három évet kaptak e kötelesség teljesítésére. Kérdés, ebből mi fog megvalósulni itthon.
Mindhárom generáció csak profitál abból, ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel.
Ha egy lány kapcsolata gyermekkorában rossz az édesanyjával, később az egész életére kihat. Az énképe ilyenkor úgy sérülhet, hogy talán soha, vagy ha mégis, csak nagyon nehezen lesz majd képes helyrehozni.
A családban marad - mondjuk, amikor nem akarjuk kiteregetni a "szennyest", számítunk a rokonság szolidaritására, reméljük, hogy nem vetnek ránk követ, ha kitudódik... "Előfordul a legjobb családban is" - hát persze, hiszen esendőek vagyunk, ki ne hibázna időnként.
Szülővé vált az első nemzedék, amelyik kis túlzással a Facebookon nőtt fel, és úgy érzi, amit nem posztolt ki, meg sem történt. És aki eddig mindig megosztotta a nagyvilággal, hol bulizott, mennyit ivott, hol nyaralt és milyen az aktuális hangulata, miért éppen a gyerekét ne bocsátaná közszemlére?
Egy kimerült anya bejegyzése terjed a Facebookon: attól még, hogy néha egy szusszanásnyi pihenőre vágyik, olykor szeretne kikapcsolódni, még nem bánta meg a gyerekszülést. Az ítélkezőket kis empátiára kéri, soraival pedig nem is tudnánk jobban egyet érteni.
Ha valóban fontos a családod békéje, akkor teremtsd meg a saját békédet. Ha te békében vagy, körülötted is mindenki békében lesz.
Napi tíz perc. Kutatások szerint ennyi ideje van naponta egy nőnek magára. És ez még mindig több, mint amennyit a gyerekével beszélget, mert az hét perc naponta. Hova megy el a többi? Mi kéne ahhoz, hogy ez változzon?
Szeptembertől igényelhető Ausztriában a gyermekgondozási pótszabadság apák részére. A férfiak ebben az időszakban egységesen 700 euró támogatásban részesülnek.
Szülőként reflexből utasítjuk a gyerekeinket, hogy hibázás esetén kérjenek bocsánatot, miközben könnyen lehet, hogy mi magunk sem állunk túl jól az elnézéskéréssel.
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.