Szülők, nagyszülők

Az itt következő néhány írásban segítünk tudatosítani és nyakon csípni, hogy a mai ötven fölötti nemzedék kommunikációs eszköztárában melyek azok a beidegződések, amelyek megnehezítik, hogy fiatal felnőtt gyermekeik jól és szívesen kapcsolódjanak hozzájuk. A fiatalok panaszait kihangosítva és elemezve segítünk megfejteni, mi késztetheti távolságtartásra a harminc-negyven körüli generációt. Törekeszünk arra, hogy minél hamarabb mutassunk egy néhány lehetséges kiutat is az egyes kommunikációs típushelyzetekből. Annál is inkább, mert úgy tűnik, ma egyre több Anyu és Apu ismeri föl, hogy sokat nyerhet, ha korszerűsíti a kommunikációs eszköztárát és "jó fej", mai Anyuként, Apuként vagy Nagyiként, pozitív szülőfiguraként kapcsolódik a fiatalabb generációhoz.
Túl a genetikai és biológiai meghatározottságon, a környezetnek és ezen belül a családi folyamatoknak rendkívül nagy jelentősége van a mentális egészségre nézve.
Nehéz témához nyúlok itt, mert mindig nehéz, ha attól kell tartani, hogy valaki megbántódik. Pedig istenigazából nem is "az Anyuról" meg "az Apuról" lesz itt szó, hanem arról a kommunikációs eszköztárról, amelyet ők is úgy örököltek a saját szüleiktől, nagyszüleiktől, és amelytől talán ők maguk szenvednek a legsúlyosabban.
Ha már annyira nem működik a házasság, hogy az ember félrelép, nem lenne tisztességesebb elválni? - tehetjük fel a kérdést. De, lehet, hogy tisztességesebb lenne. Az élet azonban ebben az esetben sem fekete-fehér.
Mi lehet az oka annak, hogy ma már gyakorlatilag azt tesz a gyerek a pedagógusokkal, amit akar? Melyik életkorban csúszik ki az irányítás a felnőttek kezei közül?
Ha Te is a 90-es években nőttél fel, bizonyára neked is ismerősök lesznek ezek a tárgyak és élmények. A Te gyereked mennyit ismer ezekből?
Hiába terjed manapság egyre szélesebb körben az a vélemény, hogy az anya és az apa teljesen felcserélhető egymással, a szakemberek és az érintettek mégis azt vallják, az apa olyat tud adni a gyerekének, amit az anya soha - és a hiánya sokáig elkísér.
Az elmúlt év is bővelkedett vicces és önironikus szülői tweetekben. Ezek közül válogattuk ki a legjobbakat. Hányban ismersz magadra?
Ha eddig gyötört a lelkiismeret, mert a gyerekeid távollétében - vagy akár a jelenlétükben, őket felhasználva - rendszeresen olyasmit teszel, amit helytelenítesz, nevetségesnek tartasz, vagy épp nekik soha nem engednéd, felejtsd el a bűntudatot. Biztos, hogy nem te vagy az egyetlen, akire igaz a következő pontok többsége:
Ha az alábbi pontok többsége igaz rád és az anyukádra, nagyon szerencsés embernek mondhatod magad. A jó anya-lánya viszony ugyanis egy életen át elkísér.
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.