SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendrakási gyorstrükkök (nem csak) anyukáknak

Pálné Zavanyi Éva [cikkei] - 2020-01-30
Egy édesanya számára egy gyerekzsivajtól hangos házban a rend megteremtése és megtartása vágyálomnak tűnhet. Rendet tenni gyerek mellett: mintha csokit ennél fogmosás közben. Mégis van pár alapelv és trükk, amely segít enyhíteni a káoszon, a délutánra bejelentkező vendégeket pedig segít egy élhető közegben fogadnod.
Rendrakási gyorstrükkök (nem csak) anyukáknak

Mire figyelj, hogy felszámold a káoszt? Íme néhány rendrakási gyorstrükk!


1. Legyen meg az alaprend a fejedben, mint egy igazodási pont

Mi számít elfogadható rendnek? A cipők az előszobában letéve, vagy azt is be a cipős szekrénybe? Beágyazol vagy sem, a konyhaasztal üresen marad vagy az üdítők, poharak rajta szoktak maradni? Legyen egy megvalósítható kép a fejedben arról, hogy mi az, ami már rendnek számít.


2. Tartsd tisztán, üresen a nagy felületeket!

A szem általában a nagy felületeket látja meg először, ide irányul a figyelem: az egyszínű szőnyegen 2 db játék eldobva már „rendetlenség” érzetet kelt, miközben 10 mp felszedni őket és bedobni egy játékkosárba. A hálószobai ágy bevetése szintén rendezett összhatást kelt. Az ágyazás után legjobb, ha ide nem kerül vagy nem marad itt semmi: ha átöltözöl, mert pl. takarítasz, de majd visszaveszed utána az előző ruhád, akkor azt ne dobd ide, inkább a székre tedd, vagy szobainasra, és máris rendezett marad a szoba. Dohányzó asztal, konyhaasztal szintén jó, ha szabadon marad, illetve 1-1 megszokott dolog van rajta: például egy dekoráció, vagy a konyhaasztalon a frissítők, gyümölcskosár. Ha egyszerre több pár cipőt használ a család minden tagja, az épp nem aktuálisakat érdemes visszatenni a cipős szekrénybe: sokkal rendezettebbnek fog hatni (még akkor is, ha csak gyorsan bedobálod).


3. A zárt helyeknek jótékony hatása van

Míg a nyitott, nagy felületek szabadon hagyása rendezettséget sugall, a zárt helyek jól segítik a holmik elnyelését. Legjobb persze, ha mindennek megvan a helye és rögtön oda pakolsz, de érdemes szabadon hagyni egy szekrényben egy polcot vagy fiókot, esetleg egy nagyobb zárt kosarat, amiben alapjáraton semmit sem pakolsz. Ha SOS kell rendet raknod, a nagy felületek „kallódó” holmijait ide helyezheted, aztán amint tudod, innen majd szortírozod a dolgokat a saját helyükre. Ezzel pár perc alatt rendet rakhatsz. Viszont csak 2 esetben működik: ha előzetesen fel volt állítva az alaprend, és ha mihamarabb helyükre teszed a dolgokat (különben csak egy lomtárat fogsz üzemeltetni ilyen módon).


4. Kosarak és dobozok: ápol és eltakar

Alapjáraton is alkalmazhatsz dobozokat és kosarakat a tárolásra: nálam például úgy néz ki az íróasztalom rendezett alaphelyzete, hogy a laptopomon kívül néhány füzet és könyv található meg rajta, illetve egy dekoratív zárt kosár, amelybe az apróságokat tárolom. Ha nincs időm, akkor csak bedobálok ide mindent, ami zavarja a rendezettséget, időként pedig ebben is selejtezek, rendet rakok. A nappaliban a dohányzó asztal alsó részében van egy kosár, amelybe azokat a játékokat szoktam bedobálni, amelyek épp a kanapén vagy azalatt maradtak. Pár naponta ürítem, helyre teszem.


5. A kevesebb néha több

Nem annyira „gyorstrükk”, inkább alapelv: ha kevesebb dísztárgy és egyéb mindenféle van alapból a háztartásban, vagy legalábbis jól látható helyen, annál rendezettebbnek fog tűnni a lakás: még ha kallódik is egy-két mindenféle, az összkép nem lesz annyira zavaros, mintha még a dísztárgyak is növelnék a vizuális ingereket.

Forrás: Anyu Tervez
Kép: kirkandmimi / pixabay

Anyu tervez

Kapcsolódó cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja