SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendrakási gyorstrükkök (nem csak) anyukáknak

Pálné Zavanyi Éva [cikkei] - 2020-01-30
Egy édesanya számára egy gyerekzsivajtól hangos házban a rend megteremtése és megtartása vágyálomnak tűnhet. Rendet tenni gyerek mellett: mintha csokit ennél fogmosás közben. Mégis van pár alapelv és trükk, amely segít enyhíteni a káoszon, a délutánra bejelentkező vendégeket pedig segít egy élhető közegben fogadnod.
Rendrakási gyorstrükkök (nem csak) anyukáknak

Mire figyelj, hogy felszámold a káoszt? Íme néhány rendrakási gyorstrükk!


1. Legyen meg az alaprend a fejedben, mint egy igazodási pont

Mi számít elfogadható rendnek? A cipők az előszobában letéve, vagy azt is be a cipős szekrénybe? Beágyazol vagy sem, a konyhaasztal üresen marad vagy az üdítők, poharak rajta szoktak maradni? Legyen egy megvalósítható kép a fejedben arról, hogy mi az, ami már rendnek számít.


2. Tartsd tisztán, üresen a nagy felületeket!

A szem általában a nagy felületeket látja meg először, ide irányul a figyelem: az egyszínű szőnyegen 2 db játék eldobva már „rendetlenség” érzetet kelt, miközben 10 mp felszedni őket és bedobni egy játékkosárba. A hálószobai ágy bevetése szintén rendezett összhatást kelt. Az ágyazás után legjobb, ha ide nem kerül vagy nem marad itt semmi: ha átöltözöl, mert pl. takarítasz, de majd visszaveszed utána az előző ruhád, akkor azt ne dobd ide, inkább a székre tedd, vagy szobainasra, és máris rendezett marad a szoba. Dohányzó asztal, konyhaasztal szintén jó, ha szabadon marad, illetve 1-1 megszokott dolog van rajta: például egy dekoráció, vagy a konyhaasztalon a frissítők, gyümölcskosár. Ha egyszerre több pár cipőt használ a család minden tagja, az épp nem aktuálisakat érdemes visszatenni a cipős szekrénybe: sokkal rendezettebbnek fog hatni (még akkor is, ha csak gyorsan bedobálod).


3. A zárt helyeknek jótékony hatása van

Míg a nyitott, nagy felületek szabadon hagyása rendezettséget sugall, a zárt helyek jól segítik a holmik elnyelését. Legjobb persze, ha mindennek megvan a helye és rögtön oda pakolsz, de érdemes szabadon hagyni egy szekrényben egy polcot vagy fiókot, esetleg egy nagyobb zárt kosarat, amiben alapjáraton semmit sem pakolsz. Ha SOS kell rendet raknod, a nagy felületek „kallódó” holmijait ide helyezheted, aztán amint tudod, innen majd szortírozod a dolgokat a saját helyükre. Ezzel pár perc alatt rendet rakhatsz. Viszont csak 2 esetben működik: ha előzetesen fel volt állítva az alaprend, és ha mihamarabb helyükre teszed a dolgokat (különben csak egy lomtárat fogsz üzemeltetni ilyen módon).


4. Kosarak és dobozok: ápol és eltakar

Alapjáraton is alkalmazhatsz dobozokat és kosarakat a tárolásra: nálam például úgy néz ki az íróasztalom rendezett alaphelyzete, hogy a laptopomon kívül néhány füzet és könyv található meg rajta, illetve egy dekoratív zárt kosár, amelybe az apróságokat tárolom. Ha nincs időm, akkor csak bedobálok ide mindent, ami zavarja a rendezettséget, időként pedig ebben is selejtezek, rendet rakok. A nappaliban a dohányzó asztal alsó részében van egy kosár, amelybe azokat a játékokat szoktam bedobálni, amelyek épp a kanapén vagy azalatt maradtak. Pár naponta ürítem, helyre teszem.


5. A kevesebb néha több

Nem annyira „gyorstrükk”, inkább alapelv: ha kevesebb dísztárgy és egyéb mindenféle van alapból a háztartásban, vagy legalábbis jól látható helyen, annál rendezettebbnek fog tűnni a lakás: még ha kallódik is egy-két mindenféle, az összkép nem lesz annyira zavaros, mintha még a dísztárgyak is növelnék a vizuális ingereket.

Forrás: Anyu Tervez
Kép: kirkandmimi / pixabay

Anyu tervez

Kapcsolódó cikkeink:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja