SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldségek egészségünk védelmében

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-17
Minél több zöldségfélét fogyasszunk, hogy megelőzzük a daganatos betegségek kifejlődését.
Milyen zöldségfélékből együnk többet, egészségünk megóvásának érdekében?

A zöldségfogyasztás a korszerű és egészséges táplálkozás alapja. A zöldségfélék rengeteg vitamint tartalmaznak, amire szervezetünknek nagy szüksége van. Bizonyos növényi tápanyagokról kiderítették, hogy hasznosak a rák legyőzésében, vagy a megelőzésében. Ezeket a zöldségeket iktassuk be étrendünkbe, és fogyasszunk belőlük minél többet.

 

A legfontosabb zöldségfélék:

 

Paradicsom


Különböző kutatások kimutatták, hogy a paradicsomnak nagy szerepe van a rák megelőzésében. Akik rendszeresen fogyasztanak paradicsomot, azoknál kisebb a betegség kockázata, mint azoknál, akik rendszertelenül fogyasztják.

Szőlő

A szőlő több olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja azon enzimek kialakulását, melyeket a rákos sejtek használnak fel fejlődésük során. A szőlő nemcsak finom, de remek gyógyszer is. Eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből és megszépíti a bőrt. Magnézium-, foszfor és cukortartalma révén energiát kölcsönöz. A szervezetükbe jutó vitamin erősíti az immunrendszert, a szőlőmag pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, tisztítja a májat.

Sárgarépa

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk A rák és a táplálkozás közti kapcsolat kutatásának egyik legegybehangzóbb eredménye, hogy a sok béta-karotint (az A vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát.

Narancs

A narancs kedvelt téli gyümölcsünk, ellát bennünket télen is vitaminnal és ásvánnyal. A narancs tele van antioxidanssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levõ limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos. Gyógyhatása a bioflavonodokból ered. Gyógyító hatása van a súlyosabb idegrendszeri betegségekre és pszichológiai problémákra. A benne található Nobelitin csökkenti a vér sűrűsödését és csomósodását.

Citrom

A citromfogyasztásra azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzhetünk meg. De nem szabad túlzásba vinni, mert hasmenést okozhat, különösen a kisgyermekeknél.  A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő és kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, vértisztító hatását és hogy a véredény regeneráló tevékenységre is képes. 

Szójabab

A szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a mellrák és a méhrákkal szemben. Az itt keletkező rákos sejtek egyik gyakori típusának fejlődését az ösztrogén nevű női nemi hormon serkenti. A szójababban található ösztrogénszerű anyag megvédi a szervezetet a daganatos sejtek kifejlődésétől. A szójababban kimutatott hormon enyhítheti a negatív klimaxos tüneteket, méghozzá a hagyományos ösztrogén kezelések kedvezőtlen mellékhatásai nélkül, és a koleszterinszintet is csökkenti.

Fokhagyma

Kínai kutatók kimutatták, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentette a gyomor- és a bélrákot. A  fokhagymában található vitaminok (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) felelősek a fokhagyma sokak által jól ismert gyógyhatásaiért. Gyógyhatása: vérnyomáscsökkentő, lassítja a szervezetben az érelmeszesedési folyamatot, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Káposztafélék

A káposztafélékben több olyan anyag is található, amely gátolja a rákos sejtek fejlődését.  Például a brokkolikivonattal táplált állatoknál 60-80%-al lecsökkent a tumorok fejlődése. A rendszeres brokkolifogyasztás felére csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Télen kevesebb vitaminhoz tudunk hozzájutni, mint nyáron, ezért ebben az időben az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a káposzta. A káposzta A-, B1-, B2- és C vitaminban rendkívül gazdag, értékes táplálék. Napi 50-100 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a felsorolt vitaminokból a napi szükségletet. A növény C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nemcsak nyersen, hanem savanyítva is gazdag vitaminforrás. Saláták készítésénél ajánlott zöldségféle.

 

LEGOLVASOTTABB

Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet

Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.

Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről

A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.

Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei

"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?

Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon

A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja