SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

2008: szenzációs orvosi beavatkozások

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2009-01-07
Teljes petefészek-átültetés, teljes arcátültetés, őssejtes légcsőátültetés, korai teszt a Down-kór szűrésére - csak néhány azon eljárások közül, amelyeket 2008-ban sikerült először elvégezniük az orvosoknak. Összegyűjtöttük az elmúlt egy év külföldi és hazai orvosi sikereit.
2008: szenzációs orvosi beavatkozások

1. Jupiter kísérlet

November végén látott napvilágot a Jupiter kísérlet eredménye, amelynek alapján úgy tűnt, megtalálták a koleszterin gyógyszerét. Az eredmények szerint a rosuvastatin nevű hatóanyag 56 százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés, a kórházi ápolás és a szívproblémák további kockázatait. A szakemberek szerint ráadásul nemcsak a magas koleszterinszinttől szenvedők számára hatásos a készítmény, hanem azoknál is érdemes alkalmazni, akiknél magas a C-reaktív fehérje (CRP, májban termelt fehérje) szintje, ami a gyulladásos folyamatok egyik jele. Nem minden orvos értett egyet az eredményekkel, sokak szerint a testmozgás és a megfelelő étrend hathatósabb, mint egy gyógyszer, ráadásul mellékhatással sem kell számolni.

2. Teljes petefészek-átültetés után élve született gyermek

Az év végén született meg az a kislány, akinek édesanyján teljes petefészek-transzplantációt hajtottak végre. Az anyuka 15 éves korától volt meddő egy másik betegség miatt, ikertestvére ajánlotta fel működő petefészkét számára, amelynek köszönhetően 38 éves korában életet adott gyermekének. Sherman Silber, St. Louis város Meddőségi Központjának szakembere számolt be az egészségügyi előrelépésről. Több gyermek is született már petefészekszövet (leginkább a külső burok) átültetésének köszönhetően, ám az eljárás nem mindig volt sikeres. Most, hogy a csecsemő egészségesen jött a világra, az orvosok a technikával nemcsak termékenységi problémákon, hanem rákos betegeken is segíthetnek, hogy megóvják ivarszerveiket a kemoterápia mellékhatásaitól. A szakember szerint az időben kivett és lefagyasztott petefészkek visszaültetése emellett a termékenységi idő kitolására is alkalmas lehet.

3. Malária elleni vakcina

Noha már régóta tudjuk, hogyan terjed a malária, valamint azt is, hogyan lehet megelőzni, nemzetközi becslések szerint évente mégis 1 millió ember hal meg a betegségben. A rovarhálók és más intézkedések szabályozták a betegség terjesztéséért felelős szúnyogpopulációt, amelyet néhány érintett országban gyakorlatilag ki is pusztítottak, ám a szegénység megakadályozza az ilyen programok teljes körű alkalmazását. Végül decemberben napvilágot láttak a malária-oltóanyag első eredményei, amelyek reményekkel kecsegtethetnek. Előzetes vizsgálatok szerint a vakcina több mint 50 százalékban hatékony a betegség megelőzésében fiatalok és csecsemők esetében, ők ugyanis a leginkább érintett korosztály. A fertőzést követően a paraziták a májat támadják meg, végül az egész testet uralmuk alá veszik, az ismert tüneteket eredményezve. A következő nagy tanulmány idén kezdődik Afrika országaiban.

4. Folyamatos vércukorszint-mérés

Szeptemberben floridai kutatók bemutatták az első 7/24-es, azaz a hét minden napján 24 órán át, állandóan működő vércukorszint-mérőt. Az orvosok szerint a találmány nagy jelentőséggel bír az 1-es típusú cukorbetegségek esetében, de számos 2-es típus esetében is hasznos lehet.

Az 1-es típusú cukorbaj esetén a szervezet nem képes saját inzulint előállítani, ezért van szükség inzulinra a túléléshez, valamint folyamatos vércukorszint-mérésre, hogy megelőzzék a szélsőséges eseteket. Számos 2-es típusú diabétesz esetén is alkalmaznak inzulinkezelést, de a legtöbb esetben ez diétával és testmozgással karban tartható. A legfontosabb tehát a vércukorszint szabályozása az 1-es típusú cukorbaj esetén. Ugyanis, ha valaki megmenekül is a komoly komplikációktól (kóma vagy halál), még elszenvedhet súlyos szövődményeket, amilyen a megvakulás. Ám az új készülék segítségével a betegek állandóan figyelemmel kísérhetik vércukorszintjüket, így megelőzhetik az esetleges szövődményeket.

5. Előrelépés a parazitairtásban

2008-ban sikerült hatalmas előrelépést tenni a parazita fonalféreg kiirtásában. 1986-ban 20 országból 3,5 millió esetről számoltak be, 2008-ban ez a szám 4410-re esett vissza, és mindössze hat országot érintett - köszönhetően a The Carter Centernek, amely a brit kormány és a The Bill & Melinda Gates Foundation közös gyermeke. A tervek szerint idén már csak a ritka betegségek közé fogják sorolni, mert majdhogynem végleg eltűnik a világból. A parazita lárvája általában vízivással kerül az emberi szervezetbe. Egy év alatt a féreg egy méteresre is megnőhet. A betegség nem halálos, de nagyon fájdalmas.

6. Korai vérteszt a Down-szűréshez


A tavalyi év legvitatottabb orvosi előrelépése, hogy már a terhesség 12-13. hetétől kiszűrhetővé vált a Down-szindróma. A sebészeti beavatkozást nem igénylő, Sequenom-fejlesztésű SEQureDX teszthez az eddigiekkel ellentétben nem kell a 18. hétig várni a szűrésre, ami nemcsak a babának, hanem a mamának is veszélyes lehet. A vitára okot adó kérdés, hogy vajon milyen korai az a teszt, amely mellett a szülők képesek elvetetni Down-kóros gyermeküket.

7. Őssejtes légcsőátültetés

A Barcelonában élő, 30 éves Claudia Castillo volt az első, aki teljes légcsőátültetésen esett át, a szervet pedig saját őssejtjeiből állították elő. A 2005-ben hasonló transzplantáción átesett beteg részben donor, részben saját szövetet kapott. A szenzáció az, hogy Castillo műtéte után nincs szükség immunelnyomó szerek alkalmazására, mivel nem várható a szerv kilökődése. A beteg most igazán fellélegezhet a tuberkulózis miatt tönkrement légzőszervével.

8. Teljes arcátültetés

Tavaly végezték el Amerikában az első teljes arcátültetést. December elején a Cleveland Klinika sebészeti osztályán maratoni, 22 órás műtét eredményeként az arc 80 százalékát ültették át egy halottról egy élő nőre - beleértve a szemhéjat, a csontot, a fogakat és az orrot is. Az új arcot kapott beteg egy súlyos sérülés következtében arcának nagy részét elvesztette, így a szaglás, ízlelés, valamint a szem mozgatásának képességét is, emellett a beszéd is nehézségeket okozott számára. Noha már végeztek hasonló műtétet Kínában és Franciaországban, eleddig ez volt a legterjedelmesebb beavatkozás.

9. Az első magyarországi gyermekkori műszívbeültetés

A két és fél éves Mirjam újszülött korától szívizombetegségben szenvedett, ám a műtétet megelőző két hónapban romlott az állapota, így felkerült a szívtranszplantációs várólistára. A gyermek állapota folyamatosan romlott, a kislány keringési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre került. Miután keringését semmilyen más gyógyszerrel nem tudták fenntartani, elvégezték rajta a beavatkozást, amelynek során műszívet kapott; a kislányt a szívátültetés előtt 34 napig ez tartotta életben.

Magyarországon 2008. február 15-én végezték el az első műszíves beavatkozást. Akkor egy súlyos állapotban lévő, szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapott keringést támogató eszközt a Semmelweis Egyetemen. Váratlan szövődményként szívburki vérzés lépett fel, ennek következtében a férfi meghalt.

10. Magyar rákellenes mágneses folyadék

Forradalmasíthatja a rákkutatást egy magyar doktorandusz által kifejlesztett mágneses folyadék. Hajdú Angéla, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza olyan mágneses tulajdonságú vas-oxid folyadékot fejlesztett ki, amely egyidejűleg pusztít rákos sejteket és továbbít gyógyszeranyagokat. A találmányt már egy nemzetközi konferencián is nagy érdeklődés fogadta.

Ha a tesztek során is sikeresen vizsgázik, a kolloidkémiai tanszéken dolgozó Hajdú felfedezése forradalmasíthatja a rák elleni kutatásokat. A világ így akár tíz éven belül talán az eddigieknél hatékonyabb és kíméletesebb rákellenes gyógymódot ismerhet meg.


forrás: www.hvg.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja