SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gerincproblémák minden korosztályt érintenek

Családinet [cikkei] - 2024-02-27
A gerincfájdalom gyakori, általános tünet, önmagában nem feltétlen jelent betegséget. Gerincbetegségről akkor beszélünk, ha ezek a fájdalmak, illetve az egyéb panaszok a funkciót, az életminőséget, a munkavégzést érdemben befolyásolják. Kinél milyen formában jelentkezhetnek tünetek és mit tehetünk a kialakulásuk ellen? A Budai Egészségközpont segítségével megtudhatjuk1.
A gerincproblémák minden korosztályt érintenek

„A gerincbetegségek - sok más mozgásszervi kórképhez hasonlóan - népbetegségeknek számítanak. A tipikus gerinc eredetű betegségek életkori reprezentációja eltérő, 14 éves kor alatt például főként a gerincferdülések különböző formái jellemzőek, 25 éves kor felett megnövekszik a kopásos betegségek, így a porckorongsérv, porckopás vagy a csigolya elcsúszásának előfordulása, 65 éves kor után pedig főként a csontritkulással kapcsolatos panaszok, illetve a daganatos megbetegedések miatt keresik fel a betegek az orvost. Ritka fejlődési rendellenességek kisgyermekkorban már okozhatnak problémát, de szerencsére ezt leszámítva ez a korosztály ritkán szorul műtéti ellátásra” – mondta dr. Lazáry Áron PhD, a Budai Egészségközpont gerincsebész főorvosa.

dr. Lazáry Áron PhD

Milyen tüneteket okozhatnak a gerincproblémák?

A leggyakoribb tünet a derék és a nyaki tájékon jelentkező fájdalom, súlyosabb esetben azonban kialakulhat mozgászavar, bizonytalan járás is. Ha a fájdalom mellett érdemi funkcióvesztés jelentkezik, pl. az érintett kezéből kiesik a ceruza vagy a kanál, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ez súlyos gerincbetegségre utalhat. Ha pedig valaki a fájdalom miatt nem tud felkelni az ágyból, nem mozog a lába, nem tudja tartani a vizeletét vagy székletét, abban az esetben azonnal fel kell keresnie egy szakorvost!

gerincproblémák

Mi válthatja ki a panaszokat és hogyan kezelhetők?

A panaszokat legtöbbször kopásos gerincbetegségek, illetve ún. funkcionális problémák (pl. hanyag tartás, diszfunkcionális izomzat) okozzák. Ezek kialakulásáért többek között felelőssé tehető a képernyő előtt töltött idő, a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig végzett versenysport, a túl sok telefonhasználat, az ülőmunka, illetve a genetikai hajlam. Az életmódváltás, így például a rendszeres mozgás, a táplálkozás megreformálása segíthet a panaszok enyhítésében, és szerencsére ez gyakran elegendő is lehet. Fontos, hogy olyan testedzést végezzünk, amelyek nem csupán a gerincre, hanem az ízületekre, a mozgató szervrendszer részeire is célzottan fókuszálnak. Tökéletes lehet az úszás, de bármilyen mozgást végzünk rendszeresen, az segíthet a prevencióban.

Mi történik, ha az életmódváltás már nem segít?

Abban az estben, ha az erős fájdalom akadályozza a mozgást, a munkát, így a mindennapokat, szakorvoshoz kell fordulni. A legtöbb esetben a célzott, adekvát nem műtéti kezelés is meggyógyítja a beteget, de bizonyos esetekben valóban szükségessé válik a műtét.

„Ma már számos olyan technikai megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a diagnosztikát és a terápiát. Folyamatban van egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése, amely ábrákkal, magyarázó szövegekkel, videókkal segíti a betegeket az eltérések, problémák megértésében, így jól informáltak lehetnek az állapotukkal kapcsolatban. Az intézményben folyamatosan zajlik a kutatás-fejlesztési tevékenység, számítógépes programokkal modellezzük a gerincet, annak egyes betegségeit, sőt a komplexebb eseteknél az – akár 3D-s nyomtatóval kinyomtatott – anatómiai részletet műtét közben is tudja tanulmányozni az orvos” – tette hozzá dr. Lazáry Áron PhD.

1 https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2023/06/27/velem-szemben-uszo-meg-nem-ult-gerinc-gyogyitas-bhc-bek-lazary-aron

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja