SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azt hitték, ivott, miközben épp stroke-ot kapott a 12 éves kislány Albertirsán - minden, amit a gyerekkori stroke-ról tudni kell

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-22
Néhány éve történt az eset: egy 12 éves kislány rosszul lett Albertirsán és összerogyott a játszótér egyik padja mellett. A járókelők elmentek mellette, mert azt hitték, hogy ivott vagy füves cigizett. Egy polgárőr hívott hozzá mentőt, neki köszönheti az életét.
Összegyűjtöttünk mindent, amit a gyerekkori agyvérzésről tudni érdemes.
Azt hitték, ivott, miközben épp stroke-ot kapott a 12 éves kislány Albertirsán - minden, amit a gyerekkori stroke-ról tudni kell

"Én rögtön láttam, hogy az ujjai nagyon furcsán állnak"

Pár évvel ezelőtt az akkor 12 éves Szandra egy albertirsai játszótéren lett rosszul, majd összeesett egy pad mellett. Nem tudott felállni, felhívta az anyukáját, de nehezen tudott beszélni is. A Blikknek nyilatkozott az édesanya, aki így emlékszik vissza a történtekre: 

"Sírva törte a szavakat. Elmondta, hogy nem tud felkelni. Először azt hittem, hülyéskedik, mondtam is neki, hogy ne viccelj, kicsim, hogyhogy nem tudsz felállni. De aztán világossá vált, hogy a kislányom élete veszélyben van!"

A járókelők elmentek a kislány mellett, mert azt gondolták, hogy vagy ivott, vagy füves cigarettát szívott. Pedig éppen agyvérzése volt. Végül egy polgárőr ment oda hozzá és ő hívta a mentőket is - így szerencsére még időben kapott orvosi segítséget és túlélte. 

"A nővérem kislánya szólt, hogy menjek, mert a közeli játszótéren fekszik egy lány. Azonnal odasiettem: sajnos, sokan elmentek mellette, mert valószínűleg azt hitték, hogy ivott, esetleg füves cigarettát szívhatott. Én rögtön láttam, hogy az ujjai nagyon furcsán állnak. Képtelen volt felemelkedni a porból, mozogni vagy összefüggően beszélni" - mondta a lapnak a polgárőr.

Szandra bal oldala lebénult az életmentő műtétek után, de fél évvel később már újra tudott járni és beszélni is. Nagyon hálás a megmentőinek.
 

Ezért veszélyesebb a stroke, ha gyermekkorban történik

A gyerekkori stroke egyébként a szakértők szerint veszélyesebb, mint a felnőttkori, hiszen nincsenek olyan látványos tünetei, mint a felnőtteknél. Különösen kisbabák esetében gyakori, hogy nem veszik észre. 

Pedig ha a beteget időben és megfelelően ellátják, akkor sokkal nagyobb az esélye a teljes felépülésre. Ha egy gyerek ellátatlanul marad, vagy nem érkezik időben a segítség, akkor meghalhat, vagy súlyos agykárosodást szenvedhet. 

A gyerekeknél egyébként jobbak a gyógyulási esélyek, hiszen az agyuk gyorsabban regenerálódik, és a károsodott agyterület feladatait egy másik még át tudja venni, így például ha egy újszülött beszédközpontja sérül, attól még megtanulhat beszélni.
 

A gyerekkori stroke típusai

Perinatális stroke: a terhesség utolsó hete és a szülés utáni első 30 nap közötti időszakban jelentkezhet. Általában vérrög okozza, ami a méhlepényből válhat le, majd így juthat el a magzat vagy a baba agyába. 

Csecsemőkorban K-vitamin hiány, illetve a szülés alatti sérülés is okozhat agyvérzést. Kiválthatja még az is, ha hirtelen nagyon megrázzuk a babát, vagy erős rándulás éri, például egy autóbaleset miatt. Koraszülötteknél gyakrabban előfordul agyvérzés az erek szakadékonysága miatt. 

Valódi gyermekkori agyvérzés: 1 és 18 éves kor között jelentkezhet. Okozhatja ugyancsak vérrög, de megrepedt agyi vérér is. A háttérben genetikai betegség, veleszületett szívbetegség, fejsérülés, autoimmun betegség vagy véralvadási zavar is állhat. Egyes anyai betegségek, például a terhességi toxémia növelik az esélyét a későbbi előfordulásnak. 

 

A csecsemőkori stroke tünetei

A csecsemőkori stroke jelei lehetnek, ha: 

  • a baba magas hangon sír, 
  • nehezen táplálható,
  • nagyon aluszékony,
  • gyakran jelentkezik nála hányás, de nincs láza,
  • görcsrohamai vannak,
  • előredomborodik a kutacsa,
  • a végtagjai aszimmetrikusan mozognak, a baba rángatózik,
  • merev a tekintete,
  • légzéskimaradás jelentkezik nála.

Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz azonnal!
 

A gyermekkori stroke tünetei

gyerekkori stroke jelei lehetnek, ha a gyerek: 

  • zavart, 
  • hány, 
  • imbolyogva jár, 
  • tudatzavara van, 
  • görcsrohama van, 
  • beszédértési zavara van, elmosódott, zavaros a beszéde, 
  • szédül, 
  • fejfájásra panaszkodik, 
  • végtaggyengeség vagy végtagbénulás jelentkezik nála, 
  • elveszíti az eszméletét. 

Fontos, hogy ezek a tünetek más betegségre is utalhatnak, de ha ilyen jeleket tapasztalunk bárkin, azonnal hívjunk hozzá mentőt!

Kisbabák esetében az első egy év a legkockázatosabb, főképp az első két hónap, később pedig fokozatosan egyre inkább csökken az agyvérzés kockázata.

Sajnos az agyvérzést nem lehet megelőzni, de az viszont nagyon fontos, hogy a beteg minél hamarabb orvosi ellátáshoz jusson, hiszen ez akár az életét is megmentheti. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja