SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ízületi panaszok - műtét helyett modern terápiák

Családinet [cikkei] - 2023-09-26
A legmodernebb mozgásszervi kezelésekkel akár évekkel, évtizedekkel elodázható az ízületek műtétje. Ismerd meg a kollagén és infúziós terápiákat, a lökéshullám kezelést.
Ízületi panaszok - műtét helyett modern terápiák

A mozgásszervi betegségek egyre gyakoribbak Magyarországon és világszerte egyaránt. A szakemberek szerint évente 5-10%-kal nő előfordulásuk, és különösen 40 év felett egyre gyakrabban jelentkeznek. Hazánkban ezek a betegségek 1,8-2 millió embert érintenek.1 Dr. Baláspiri Csaba, az Affidea Magyarország reumatológus főorvosa elmondta: „A nagyközönség számára sokszor nem egyértelmű, hogy mely mozgásszervi betegséggel kell ortopéd és melyekkel reumatológus szakorvoshoz fordulni. Az ortopédia kifejezetten a deformitásokat kezeli, akár műtéttel vagy gyógyászati segédeszközzel, esetleg speciális gyógytornával. Minden egyéb jellegű fájdalommal, gyulladással vagy kopásos ízületi betegséggel a reumatológiát érdemes felkeresni, hiszen ma már olyan modern gyógyszerek, terápiák állnak rendelkezésre, amelyekkel sok-sok évvel ki lehet tolni az ízületi műtétek időpontját. Ma már nagyon sok olyan beteget kezelünk sikerrel konzervatív technikával, akik akár még néhány évtizede vagy tíz éve is általában műtőasztalra kerültek volna.”

Az Affidea Magyarország célja, hogy a lehető legszélesebb körnek tegye elérhetővé a legmodernebb reumatológiai kezeléseket és terápiákat. A most bevezetett kollagén terápia például a krónikus ízületi fájdalmak, elsősorban az artrózisok kezelésére szolgál. Ez tulajdonképpen egy injekciós kúra, amelynek során több szúrással kollagén alapú készítményt juttatnak be a fájdalmas ízületek köré, amely ott beszívódva fejti ki gyógyító hatását. Dr. Baláspiri Csaba hozzátette: „A kollagénterápiát kúraszerűen alkalmazzuk, de pár évente szükség esetén ismételhető. A betegek közül sokan nem tudják, hogy minden ízülethez más-más összetételű készítményt és kollagént használunk, olyat, amely az adott ízületre speciálisan a legmegfelelőbb. Ezzel a terápiával hosszú távú siker érhető el a csípő-, térd-, boka, a csukló és végtagok kis ízületeinél is. Emellett továbbra is ajánljuk a hyaluronsavas kezelést is az ízületi, kopásos betegek számára.” A hialuronsav egy olyan, nagy vízmegkötőképességgel rendelkező természetes anyag, mely megtalálható az izmokban a csontokban és a bőrben is. Az ízületi kopással járó megbetegedéseknél az ízületi résbe fecskendezve segít a fájdalom csökkentésébe, és akadályozza a porc további kopását.

A teniszkönyök, a sarokcsontkinövés, a krónikus kézfájdalmak, a krónikus derékfájdalmak, a befagyott váll és egyéb vállfájdalmak kezelésére általában lökéshullám terápiát javasolnak a szakemberek, amely a fizikoterápiának a pillanatnyilag elérhető legmodernebb kezelési módja. Előnye, hogy krónikus fájdalmakra és akut fájdalmakra is alkalmazható, lényegében az egész test területén, bármilyen izom ízületre. A lökéshullám terápiánál általában 5-7 nap különbséggel 3-4 kezelésre van szükség a gyógyuláshoz. Szintén vadonatúj szolgáltatás az Affidea Magyarországnál az infúziós kezelés, amelyet az akut derékfájdalom megszüntetése érdekében alkalmaznak. „Ha valakinek megfájdul a dereka, rosszat emel, kiújul a gerincsérve egy rossz mozdulatra vagy úgynevezett isiásza van, akkor ez az infúziós kezelés az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb gyógymód. A készítményt naponta, 4-5 napon keresztül keresztül kell beadni, és mivel itt egy hirtelen fellépő fájdalom megszüntetéséről van szó, azaz akut esetekről, így igyekszünk mindig elsőséget biztosítani ezeknek a pácienseknek.” - hangsúlyozta Dr. Baláspiri Csaba. A reumatológiai szakrendelés részét képezheti az ízületi ultrahangvizsgálat is, amely nem azonos a radiológiai ultrahanggal. Ez utóbbi ugyanis teljes képet ad a vizsgált területről, a reumatológiai ultrahang viszont kifejezetten arra szolgál, hogy az orvos könnyebben megállapítsa az esetleges gyulladásos elváltozásokat és megfelelő terápiát javasoljon.

1 https://semmelweis.hu/hirek/files/2019/11/Poor-Gy_Seinior-akademia.pdf

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja