SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan hat a VR szemüveg használata a látásunkra?

Családinet [cikkei] - 2023-06-19
A virtuális valóság folyamatosan fejlődik, így rendszeresen jelennek meg új technológiák és alkalmazások, amelyekkel már egyre gyakrabban találkozhatunk a hétköznapokban. A VR szemüveg is egyike az ilyen újdonságoknak. De vajon elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy a vizuális élményhez készített szemüvegek milyen hatással vannak a szemünkre használat közben? Összeszedtük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan hat a VR szemüveg használata a látásunkra?

Mit tudunk a VR eszközökről?

Az utca embere talán úgy fogalmazná meg a választ, hogy a VR szemüveg egy olyan eszköz, amelyen keresztül különleges látásmódban kapunk információkat. Amíg Amerikában már több millió ember életébe begyűrűzött a VR használata, addig itthon a legtöbben alighanem egy-egy kiállításon találkoztunk eddig vele. Amikor feltesszük a szemüveget, egy olyan virtuális valóságba csöppenünk, aminek – a vizuális hatásoknak köszönhetően – mi magunk is a részesévé, egyfajta szereplőjévé válunk. Gyermekünk, unokánk talán ki is próbálta már a VR szemüveget. Ez a korosztály leggyakrabban számítógéphez vagy konzolhoz csatlakoztatja az eszközt.

Hogyan hat a szemünkre a VR szemüveg?

A kutatások azt mutatják, hogy a VR headsetek tartós viselése megterheli a szemet, kellemetlen érzést, szemfáradtságot és homályos látást okozhat. „Hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni, amikor digitális képernyővel rendelkező eszközt használunk, ami a szem megerőltetéséhez vagy kifáradásához vezet" – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. A VR fejhallgató használata befolyásolhatja az agy és a szem közötti interakciót, és arra kényszerítheti az agyat, hogy a vizuális információkat eltérő módon dolgozza fel. Vagyis a szemek fáradtsága a virtuális és az észlelt mélység közötti eltérésből is adódik. A rendszeres VR-használók az alábbi tünetekkel találkozhatnak:

  • Szemszárazság: A szem megerőltetése mellett a csökkenő pislogási gyakoriság megakadályozza a megfelelő hidratálást és a könny szétterülését a szemfelszínen, ami szemszárazságot okoz, hiszen a könnyfilm réteg mennyisége, valamint minősége nem megfelelő. A VR szemüvegek által kibocsátott hő fokozza a könny párolgását, ami szintén hozzájárul a szemszárazsághoz. A kontaktlencsét viselők még nagyobb valószínűséggel tapasztalnak száraz szemes tüneteket az eszköz használatakor.
  • Kiberbetegség: A virtuális valóság betegsége (kiberbetegség) egyfajta mozgással összefüggő rosszullét, mint mikor valaki émelyeg, ha autóban utazik. A virtuális valóság megváltoztatja a szemünk mélységérzékelését (hogyan látjuk, és hogyan érzékeljük a körülöttünk lévő teret), ami rosszullétet okozhat. Kutatások szerint a legtöbb VR-felhasználó hányingerről, álmosságról és szédülésről számol be. Azok, akik rosszul viselik a vonaton, repülőgépen vagy hajón való utazást, hajlamosabbak a VR által kiváltott kiberbetegségre.
  • Szemrángás: A VR szemüvegen keresztül a legtöbb esetben egy folyamatosan mozgó, vibráló és villogó, színes, vagy éppen fényváltó virtuális világot tapasztalunk meg. Ezek a hatások rendkívül gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szemizmokat. Az ilyen stressznek való tartós kitettség akaratlan szemizom-rángásokat okozhat. Ha ilyet veszünk észre magunkon, tartsunk szünetet az eszköz használata közben.
  • Homályos látás: A VR headset gyakori vagy hosszabb ideig tartó használata homályos látást okozhat. Ez a számítógépes látás szindrómánál is gyakori tünet. Az elmosódottság azonban átmeneti, a látásélesség helyreáll, ha pihentetjük a szemünket.

Szemüvegesek is használhatják a VR-t?

Szemüveggel is hordhatjuk a normál VR headsetet. Ha nem látunk jól, nagyon valószínű, hogy a VR élmény során is viselni szeretnénk a szemüveget, azonban ez esetben több időt igényel az eszköz igazítása, hogy az kényelmes legyen. Minél szélesebb a szemüveg kerete, annál valószínűbb, hogy érintkezik az eszközzel. Ha nagyobb és vastagabb szemüvegkeretet hordunk, számítsunk arra, hogy problémák adódhatnak a szemüveg illeszkedésével és kényelmével. Az is kellemetlenséget jelenthet, hogy többször le kell venni a headsetet használat közben, hogy a párásodó szemüveglencséket megtisztítsuk. Szemüvegesként ráadásul a perifériás részeken nem lesz annyira jó a látásélményünk, mint mondjuk a kontaktlencse viselőknek, hiszen a VR szemüvegek a perifériára eső területeket is feltöltik tartalommal. A szemüveges VR-használók kényelme érdekében már több gyártó is készít speciálisan illeszthető dioptriás lencséket. Ez persze plusz kiadást jelent ennek a közönségnek.
Kontaktlencse használóként könnyebb a helyzetünk, ha kényelemről van szó, viszont fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben a szemszárazság okozhat kellemetlenséget, amit a kevesebb pislogás tovább ronthat.
 

Hogyan védjük a szemünket VR használatakor?

"14 éven aluliak számára egyáltalán nem ajánlott az eszköz. Mivel a VR szemüveg az élet minden területére be fog szivárogni – orvosi területen például az oktatásban, rehabilitációban, diagnosztizálásban is lehet jelentős szerepe –, így a káros hatások megelőzésének kulcsa, ahogy minden más okoseszköz esetében, a mértékletes és tudatos használat" – mondja Dr. Cserháti Zoltán.  Szemünk védelme érdekében az alábbi javaslatokat érdemes betartani:

  • Módosítsuk úgy a kijelző beállításait, hogy a vetített képek ne legyenek túl világosak!
  • Pihentessük a szemünket rendszeresen! A szakértők a 20-20-5 szabályt javasolják: minden 20 perc használati idő után nézzünk 20 másodpercig egy legalább 5 méter távolságra lévő tárgyat.
  • Pislogjunk tudatosabban! Ez megakadályozza a szem kiszáradását és fáradását.
  • Ha szemszárazság tüneteit tapasztaljuk, javasolt az eszközhasználat előtt és után is tartósítószer-mentes műkönnyet alkalmazni.

Tehát a VR szemüveg esetén is igaz, mint az élet oly sok egyéb területén, hogy a mértékletesség és a tudatosság a legfontosabb.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja