SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor kell egy anyajeggyel orvoshoz fordulni?

Családinet [cikkei] - 2023-03-06
 [X]

Az anyajegyek mindannyiunk bőrén megtalálhatóak: már a születésünk pillanatában megjelenhetnek, de a kor előrehaladtával természetes, hogy újabb és újabb anyajegyek alakulnak ki rajtunk. Ezek az esetek többségében ártalmatlan elváltozások, és legfeljebb csak esztétikai problémát jelenthetnek. Az anyajegyekből azonban esetenként akár rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak, emiatt a megelőzés céljából is szükségessé válhat, hogy orvoshoz forduljunk velük.
Mikor kell egy anyajeggyel orvoshoz fordulni?

Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek azok a változások, amelyek esetén érdemes akár soron kívüli is szűrővizsgálatot végeztetnünk.

Mi pontosan az anyajegy?

Az anyajegyek a bőrön megjelenő olyan elváltozások, amelyek a környező bőrfelszíntől színükben, textúrájukban eltérnek. Kialakulásuk módja szerint megkülönböztetjük a festékes (pigmentált) anyajegyeket, amelyek a pigmenttermelő sejtek, azaz a melanociták zavara következtében jönnek létre; illetve a vaszkuláris vagy más néven éranyajegyeket, amelyek a bőrben található erek túlnövekedése miatt alakulnak ki.

A legtöbb anyajegy jóindulatú, és legfeljebb esztétikai okokból igényel kezelést. Bizonyos esetekben ugyanakkor az anyajegyek komolyabb mögöttes egészségügyi problémákra is utalhatnak, és különféle rizikófaktorok – így például az UV-sugárzás – hatására bőrrák (melanóma) is kialakulhat belőlük. Emiatt, ha változást észlelünk az anyajegyek megjelenésében, javasolt orvoshoz fordulni, de akár a megelőzés céljából is ajánlott rendszeresen szűrővizsgálatot végeztetni. Az anyajegyszűrés keretében szükségessé válhat a sebészet felkeresése is, ahol a kimetszést követően kerül sor a szövettani vizsgálatra, amelynek segítségével megállapítható, a kimetszett képlet mutat-e rosszindulatú elváltozást.

Az anyajegyek típusai

Az anyajegyeknek alapvetően három fő típusát különböztethetjük meg:

  • A veleszületett anyajegyek (congenitalis naevus) már a születésünkkor is rajtunk lehetnek, de legkésőbb az első életévünkön belül kialakulnak. Méretük az egészen kicsi, 1,5 cm-nél is kisebbtől az óriási felületű, akár a 20 cm-es nagyságot is meghaladóig terjedhet.
  • A szerzett anyajegyek általában a pubertás alatt vagy felnőttkorban jelennek meg. Jellemzően kis méretűek, szabályos alakúak és jól körülhatárolhatóak. Felületük a legtöbbször sima, lapos, színárnyalatuk pedig világos bőrszínű, de akár sötétbarna vagy fekete is lehet.
  • Az atípusos anyajegyek (dysplasticus naevus) szabálytalan formájúak, körvonaluk nem határolódik el élesen a normál bőrfelülettől. Színük egészen változatos lehet: fekete, sötétbarna vagy akár vörös változata is előfordulhat, emellett a pigmenteloszlás sem mindig egyenletes bennük, így pöttyösek vagy foltosak is lehetnek. Az atípusos anyajegyek esetében magasabb a kockázat, hogy rosszindulatú elváltozássá váljanak, ezért az ezekben bekövetkező változásokat fokozottan figyelnünk kell.

Milyen esetekben lehet szükség anyajegyszűrésre?

Az anyajegyeink önellenőrzése során segítséget jelenthet az angol kifejezésekből rövidítése alapján elnevezett ABCDE-szabály, amely meghatározza azokat a kritériumokat, amelyeket érdemes mérlegelnünk:

  • Az A az aszimmetriát jelöli: a rosszindulatú bőrelváltozások jellemzően aszimmetrikusak, szabálytalan alakúak, ezért az ilyen alakváltozásokat mindenképpen ajánlott figyelemmel kísérni.
  • A B a border, azaz a határ rövidítése: árulkodó jel, ha az anyajegy szegélye egyenetlenné válik, illetve elmosódik, nem különül el élesen a normál bőrfelülettől.
  • A C (color) a színre vonatkozik: az anyajegy színárnyalata megváltozik, világosabb vagy sötétebb lesz. Rosszindulatú elváltozást jelezhet, ha az anyajegy színében egyenetlenséget figyelünk meg.
  • A D a diameter, vagyis az átmérőt jelenti: amennyiben az anyajegyek átmérője meghaladja a 6 mm-t, nagyobb lehet a melanóma kockázata.
  • Az E (evolving) az anyajegy fejlődésére utal: a melanóma hatására az anyajegyek megnőhetnek, illetve a színük vagy az alakjuk is megváltozhat. Emellett akár azt is tapasztalhatjuk, hogy viszketnek vagy véreznek.

Ha egy anyajegy a fentiekből legalább két vagy több jellemzőt mutat, akkor érdemes orvosi vizsgálatot végeztetni, mivel ezek a jelek a melanóma kialakulásának jelei lehetnek. Az ABCDE-szabály kifejezetten hasznos lehet a korai felismerés és az időben történő kezelés szempontjából.

Hogyan zajlik az anyajegyek eltávolítása?

Az anyajegyek eltávolítása általában a bőrgyógyász vagy sebészeti szakrendelésen történik. Az eltávolítás történhet kiégetéssel, fagyasztással, lézerrel, valamint sebészeti úton, szikével is. Utóbbi módszer kiemelt előnye, hogy az anyajegy szövete a kimetszés után ép marad, így elvégezhető a szövettani vizsgálat, amiből egyértelműen megállapítható a melanóma esetleges jelenléte.

A sebészeti anyajegy-eltávolítás első lépése a műtéti terület fertőtlenítése és steril anyaggal történő elszigetelése. Helyi érzéstelenítést követően megkezdődik az anyajegy kimetszése babérlevél alakban, a biztonsági zóna ráhagyásával. Ezután következik a seb összevarrása, majd a sebre plasztikai csíkok kerülnek, ami a gyorsabb és esztétikusabb gyógyulást segíti. A sebre steril kötés kerül, majd a testtájtól függően 1-3 hét múlva kerülhet sor a varratszedésre.

Az anyajegyszűrést érdemes legalább évente egyszer, megelőzés céljából elvégeztetnünk, ám ha bőrelváltozást tapasztalunk, akár soron kívül is ajánlott a szakorvos felkeresése, ahol a pontos diagnózis után megállapítható, hogy szükséges-e a műtéti eltávolítás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja