SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy gyermekügyeleti pont marad Borsodban áprilisban, a miskolci kórházban

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-03-08
Ez azt jelenti, hogy a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd jönni a gyerekkel hétköznap 16 és 22 óra, hétvégén pedig 8 és 22 óra között. Háziorvosi ügyelet pedig 10 településen marad.
Egy gyermekügyeleti pont marad Borsodban áprilisban, a miskolci kórházban

81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja

Áprilistól Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében folytatódik az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése - írta meg a Népszava.

A lap szerint ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi és irányítja ezt a szolgáltatást. 

Már most sincs a lakosság egy részének háziorvosa. Az átszervezéssel a megyében élők a 1830-as számon telefonálhatnak ügyeleti időben, a diszpécser pedig szükség esetén ügyeleti autót vagy mentőt küldhet. 

A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja a lap szerint. Azonban még így is lesz olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont.


Áprilistól csak egy gyermekügyeleti pont marad a vármegyében

Több vármegyében a 10-12 orvosi ügyelet száma 3-4-re csökkenne. Eddig 40 ezer lakosra jutott egy ügyeletes orvos, de a tervek szerint ez a szám emelkedni fog: hétköznaponként 90 ezer, hétvégén pedig 60 ezer embert kellene ellátnia. 

Az új rend úgy nézne ki, hogy a háziorvos 8-16-ig a rendelőjében rendelne, majd 16-22 óráig, illetve hétvégén és ünnepnapokon a 81 járási egészségközpont valamelyikébe oszthatnák be ügyelni.

A tervezet készítői szerint járásonként havonta 1,5-2 hétköznapi esti műszak jutna egy háziorvosra.

További változás a cikk szerint, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében áprilistól csak egy gyermekügyeleti pont marad a megyében: Miskolcon, a megyei kórházban. Így csak ide lehet majd vinni a gyereket a megye legtávolabbi részéből is ügyeleti időben. Emellett a megyében 14 településen, köztük városokban is megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja