SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyógynövények alkalmazása

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-08
Mit nevezünk gyógynövényeknek, hogyan hatnak a szervezetre, s egyáltalán, helyettesíthetik-e a nyugati orvoslás eszközeit?
A gyógynövények alkalmazása

Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek különböző módon alkalmazva (pakolásként, tea-, krém- vagy esszencia formájában) jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Gyógynövény nem csak az lehet, amit kifejezetten erre a célra termesztenek, olykor a gyomnak nevezett gazok között is találhatunk a szervezet számára értékes gyógynövényeket (pl. tyúkhúr).

A gyógynövények története évezredekkel ezelőttre vezethető vissza, már a történelem előtti időkben is szolgálták az emberiséget. Később a különböző népek életében központi szerepet játszottak, már nem csak a gyógyulást szolgálták, de rituális szeánszok kellékei is lettek. Sok gyógynövénynek isteni erőt tulajdonítottak, a kelták történelmében ilyen növény volt a fehér fagyöngy, melyet ma is szívesen alkalmazunk.

Hogyan hatnak a gyógynövények?

A gyógynövények mindegyike más-más hatást gyakorol a szervezetre, éppen ezért nem is szabad felelőtlenül alkalmazni őket. Míg egyes növények növelik a vérnyomást, addig mások csökkentik azt, sok gyógynövény alkalmazható reumatikus panaszokra, vagy éppen a köhögés megszüntetésére. Ha az előírásnak megfelelően alkalmazzák a gyógynövényeket, egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással.

Honnan lehet felismerni, hogy valóban hatott?

A gyógynövények némelyike már az elfogyasztást követően kifejti hatását, az energiaszint növekszik, a légzés könnyebbé válik, s észrevehetően jó hatást gyakorol a szervezetre. Néhány gyógynövény azonban nem fejti ki ilyen gyorsan hatását, olykor kúraszerűen kell alkalmazni egy-két hétig, hogy észrevehető hatást érjen el.

A látványosság mértéke függ a problémától, illetve a gyógynövény alkalmazási módjától is. Semmiképpen nem érdemes nagyobb adaggal próbálkozni, hiszen a túladagolás veszélyes is lehet. Helyette érdemes az előírt adagban, meghatározott ideig fogyasztani, így mellékhatások nélkül fejti ki jó hatását.

A gyógynövények ma már számtalan formában kaphatók. Léteznek teák (általában ezek fejtik ki leggyorsabban hatásukat), kapszulák, melyek bárhol könnyen fogyaszthatók, illetve alkoholos oldatok (utóbbi olykor feloldja a növény értékes olajtartalmát).

Frissen vagy szárítva?

Bárkinek lehetősége van otthon is gyógynövényt termeszteni, hiszen a legtöbb faj mag formájában is kapható. A növény termesztésénél és felhasználásánál azonban nagy figyelmet kell fordítani a káros tényezők kiiktatására. Nem érdemes forgalmas út közelében gyógynövényt termeszteni, hiszen ez esetben a szennyezett levegő káros anyagait is magába szívja, ráadásul egyes gyógynövények bizonyos részei mérgezőek is lehetnek.

Megfelelő szakismeret hiányában érdemes szárított növényt vásárolni, melynek termesztésére és különleges összetevőinek megőrzésére is nagy gondot fordítanak. A csomagoláson található tájékoztató a felhasználás feltételeiről, módjairól, illetve a lehetséges kockázatokról is tájékoztatást adnak.

Gyógyszer vagy gyógynövény?

A gyógynövények valószínűleg soha nem lesznek képesek helyettesíteni a gyógyszereket, de azt sem felejthetjük el, hogy a gyógyszerek egy része a gyógynövényekből kivont hatóanyagokból készül. A gyógynövények nem rendelkeznek mellékhatással, hosszabb időn át is alkalmazhatók, így kiegészítő nagyszerűen megállják helyüket. Komolyabb probléma esetén nem alkalmazhatók, azonban fejfájás, köhögés, torokfájás esetén akár helyettesíthetik is a kemikáliákat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja