SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kicsiknek is jó a felnőttek vitaminja?

Családinet [cikkei] - 2021-05-29
 [X]

Talán még soha nem volt olyan fontos a vitaminok pótlása, mint az elmúlt másfél évben, hiszen a koronavírus sok emberi életet követelt vagy nehezített meg. Bár elsősorban az idősekre, krónikus betegségben küzdőkre volt veszélyes a járvány, a gyerekek immunrendszerének erősítése is elengedhetetlen, hiszen, mint hordozók, gyakran tünetmentesen vészelték át a fertőzést.
A kicsiknek is jó a felnőttek vitaminja?

A vitaminok minden emberi szervezet számára fontosak, sőt mi több elengedhetetlenek. Egyrészt az emésztésünk, az agyunk megfelelő működése és a testünk mindenféle folyamatának normális és egészséges funkciójának fenntartásához, másrészt pedig ezek hiányában nemcsak fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, hanem a testünk is jelzéseket küldhet, hogy valami nem úgy működik, ahogyan kéne.

Ennek megalapozását már gyermekkorban el kell kezdeni, hogy a serdülőkorban és a felnőttkorban is ellenállóbb és egészségesebb szervezetük legyen. Ezt természetesen változatos étrenddel és étrend-kiegészítők szedésével lehet elérni.

Milyen anyagok is a vitaminok?

A vitaminok szerves vegyületek, amelyek a gyerekek számára feltétlenül szükségesek a növekedéshez, a sejtjeik és a szöveteik regenerálódásához, az idegrendszer fejlődéséhez, illetve a kórokozókkal szembeni ellenálló képességük megalapozásához is.

A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: zsírban oldódó és vízben oldódó. A vízben oldódó vitaminok a B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin. Ezek felszívódás után szokták kifejteni a hatásukat, és a vizelettel távoznak a szervezetünkből. A zsírban oldódó vitaminok pedig az A-, D-, E-, K-vitamin, amelyek felszívódása az általunk fogyasztott étel zsírtartalmától is függ. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a vitaminok önmagukban nem képesek energiaforrásként funkcionálni, ugyanakkor az anyagcsere folyamatainak és minden másnak nagyon fontos alkotóelemei.
Az ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek, azonban ezek szervetlen sók, elemek, úgy mint a cink, vas, réz szelén, kalcium, kálium stb.

Ahogy fentebb is említettük táplálékkal tudunk hozzájuk jutni, míg egyeseket az emberi szervezet is képes előállítani.

Melyek a legfőbb vitaminok (és ásványi anyagok) gyermekkorban?

Születésünk pillanatától lényeges, hogy szervezetünk minden számára fontos ásványi anyagot, vitamint megkapjon. Az újszülöttek ezt az anyatejből nyerik, viszont lényeges kiemelni, hogy egy pici baba szervezete sokkal több vitamint igényel egy felnőtt emberével szemben.
Már magzati korban kiemelten fontos lehet a folsav és az omega zsírsavak.
Négyszer több D-vitaminra, A-vitaminra és C-vitaminra van szükségük. Ezenfelül pedig ötször több kalciumot és vasat igényelnek a csontjaik erősségéhez, a növekedéshez is.
Mindezek mellett a C-vitamint is érdemes megemlíteni, amely az immunrendszerük ellenálló képességének kiépítéséhez, a fogaik épségéhez fontos. A D-vitamin a kalciummal együtt épül be a csontokba, míg az A-vitamin a látásuk és a bőrük normális állapotához kell.
Ezek hiányában, autoimmun betegségek, vérszegénység, fáradékonyság, figyelemzavar, gyenge immunrendszer alakulhat ki náluk.

Mivel lehet segíteni a vitaminok pótlását gyermekkorban?

Manapság már számtalan gyermekvitamint lehet kapni, méghozzá többféle formában. A legnépszerűbbek között a rágótabletták és a gumicukor szerű vitaminok vannak, amelyekben több fontos ásványi anyag is található és a napi bevitelt is fedezi számukra. A felnőttek számára készített étrend-kiegészítőket ne adjuk bizonyos kor alatt, mivel nem fedezi a számukra szükséges mennyiséget, illetve néhány vitamint nagyobb dózisban nem szabad szedniük.

A gyermekvitaminok gyakran tartalmaznak egyéb hasznos vegyületeket, például immunerősítő növényi hatóanyagokat (echinacea) vagy omega-3 zsírsavakat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekeknek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb, amely minden alaptápanyagot tartalmaz. Emellett pedig kiemelten fontos vitalitásukhoz a mozgás!

Melyek a legfőbb vitaminok (és ásványi anyagok) felnőttkorban, és mi a szerepük?

A felnőttek szervezetének természetesen szintén ezekre van szüksége, ugyanakkor valamiből több, valamiből kevesebb kell. Persze azt is fontos szem előtt tartanunk felnőtt korban, hogy bizonyos szerveink és azok folyamatai is segítségre szorulnak.

  • A B-vitaminok és a magnézium az idegrendszer normális működéséhez és a stressz szint csökkentéséhez szükségesek. A munka, a hétköznapok nehézségei, ugyanis romboló hatással tudnak lenni a mentális egészségünkre, főleg ahogy haladunk az időskor felé.
  • A kalcium pótlása is nagyobb hangsúlyt kap, hiszen kopni kezdenek a csontok, az ízületek is gyengülnek.
  • Az emésztésünk lelassul, sőt a hormonháztartásunk is felborulhat, a libidó szintünk pedig rohamosan csökkenni kezd, ha nem figyelünk tudatosan a vitaminok pótlására. Ilyenkor jön képbe a cink vagy a szelén.
  • A D- és C-vitamin pedig mindig alapvető a megfelelő anyagcsere folyamatokhoz, a tápanyagok szintéziséhez és a hormonháztartás optimális működéséhez.
  • Felnőtteknek is jolly joker az omega-3, hiszen a keringési rendszer nagy védelmezője, de segíti az idegrendszert, szebb lesz tőle a bőr, csökkenhetnek a gyulladások.

A felnőtt vitaminok és multivitaminok csak kamaszkortól adhatóak a gyerekeknek!

Melyek a legfőbb vitaminok (és ásványi anyagok) változó illetve idősebb korban?

A menopauza elkerülhetetlen, ám természetes folyamat, amely minden nőt érint élete során. Kit előbb, kit később. Ilyenkor a nők reproduktív folyamataik, pontosabban a fogamzóképességük végéhez érnek. Ennek különböző mellékhatásai és jelei vannak. Többek között az ösztrogénszint csökkenése, amely a szív- és érrendszer egészségére van hatással, magasabb lesz a vérnyomás, hőhullámok alakulhatnak ki és bizonyos betegségekre is fogékonyabbak lehetnek.
Ezért fontos a nagyobb mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitel, amelyeket tejtermékekkel és halak fogyasztásával pótolhatunk. Napjainkban pedig a kollagén étrend-kiegészítők is népszerűek lettek, amelyek szintén sokat segíthetnek a folyamat könnyebb lezajlásában és a szervezet gördülékeny működésében. Hasznos lehet a hialuronsav, az MSN és a glükozamin is. Míg agyunk frissen tartásához segítségül hívhatjuk a ginkgo bilobát vagy a brahmi és ashwagandha növényeket.


A vitaminok rendszeres szedését ne csak életkortól tegyük függővé. Igyekezzünk a változatos, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozásra is figyelni, amelyet egészítsünk ki a testünk számára elengedhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hogy ezzel is támogassuk annak jó működését.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja