SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikroműanyagok: úgy ártasz a kisbabádnak, hogy nem is tudsz róla?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-14
Egy olasz kutatócsoport bebizonyította, hogy a születendő babák méhlepényébe mikroműanyagok juthatnak be, amik számos problémát eredményezhetnek. Mit jelent ez pontosan? Milyen hatással lehet a babákra?
Mikroműanyagok: úgy ártasz a kisbabádnak, hogy nem is tudsz róla?

Mi az a mikroműanyag?

A környezetünkben szinte minden területen jelen van a műanyag. Elég, ha csak körülnézel. A telefon vagy a számítógép, amin ezt a cikket olvasod, vagy a szék, amin ülsz, mind-mind tartalmaz műanyagot. A műanyag könnyen felhasználható, olcsó, strapabíró és sokoldalú alapanyag, viszont nagyon nehezen és lassan bomlik le. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor nem is tud lebomlani, hanem csak apró részekre esik szét. Ennek ellenére ugyanúgy műanyag marad, csak mi nem látjuk.

A mikroműanyagok azért is veszélyesek, mert jelen vannak a természetes vizekben, így az ott élő állatok táplálékába is belekerülhetnek, súlyos gyulladásokat, illetve pusztulást is okozhatnak. Amennyiben az adott élőlény túléli, úgy a táplálékláncban feljebb elhelyezkedő élőlények szervezetébe is jelen lehet. Így akár szépen lassan az emberi szervezetbe is.

Hogyan kerülhet mikroműanyag egy emberi szervezetbe?

Mivel a mikroműanyagok a természetben egyre több helyen megtalálhatók, ezért az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekben is megjelenhetnek. Akár az ivóvízben is.

Ezen felül bekerülhet a szervezetünkbe légzés során, valamit a különböző kozmetikai termékek használatával.
 

Mit jelent a mikroműanyag szervezetbe jutása egy kismama esetében?

Az olasz kutatócsoport bebizonyította, hogy az anya szervezetében jelen lévő mikroműanyagok kimutathatók a baba méhlepényében is, ahol akár az immunrendszer fejlődését is befolyásolhatják.

A vizsgálat során kimutatott mikroműanyagok kékre, narancssárgára, pirosra vagy rózsaszínűre festett anyagok voltak, amik nagy valószínűséggel csomagolóanyagokból, kozmetikai szerekből, festékekből, illetve higiéniai termékekből származtak. A méretük olyan kicsi, hogy gond nélkül bekerülhetnek a véráramba, viszont egyelőre nem tudják bizonyítani, hogy a babák szervezetébe is bekerül-e ilyen módon.

A szakértők szerint ez azért ijesztő, mert így nem lehet kijelenteni, hogy a babát kizárólag emberi sejtek alkotják, hanem azt kell mondaniuk, hogy biológiai és szervetlen entitások keverékéből épül fel a szervezete.

Az Environment International című szaklapban megjelent vizsgálat eredményét úgy foglalták össze, hogy a méhlepényben megjelenő potenciálisan káros műanyagrészecskék nagy aggodalomra adnak okot, hiszen maga a méhlepény döntő szerepet játszik a magzat fejlődésében, valamint a magzat és a külvilág összekapcsolódásában. Hangsúlyozták, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a jelen lévő káros anyagokból, vagyis a mikroműanyagokból felszabadulhatnak-e mérgező, egészségre káros szennyeződések.

Az említett kutatás felveti a kérdést, hogy azok a babák, akik műanyag üvegből isszák a tápszer, vajon mennyire vannak kitéve a mikroműanyagok által okozott veszélynek? Naponta mennyi mikroműanyagot nyelnek le?

Ma már nyilvánvaló, hogy a mikroműanyag szennyeződés az egész világot érinti. Teljesen mindegy, hogy a világ melyik részén élünk, mindenhol jelen van. Az is egyértelmű, hogy a mindennapjaink során a táplálékunkkal, valamint a beszívott levegővel ezek a szennyeződések bejutnak a szervezetünkbe. Hogy ott milyen hatást fejtenek ki, milyen károkat okoznak, azt egyelőre nem lehet tudni. A szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy mindenképpen foglalkozni kell a témával. Különösen azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy sok kisbaba már mikroműanyag szennyeződéssel a szervezetében születhet meg.

Kép forrása: Catherine Sheila fotója a Pexels oldaláról

Ha fontosnak tartod a környezet mentesítését a műanyagoktól, olvasd el ezt a cikkünket is! 

Zavar a szemét a természetben? 7 pont, amit tehetsz ellene!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja