SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babaúszás koronavírus idején - vigyük-e a gyermeket?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-20
Ősszel az általános iskolákban rendszeresen viszik a gyerekeket úszásoktatásra. Nagyon vártuk idén is, de a járványhelyzet miatt elmaradt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon más esetekben sem biztonságos az uszoda használata? Vajon a babaúszás sem tanácsos ebben az időszakban?
Babaúszás koronavírus idején - vigyük-e a gyermeket?

A babaúszás egy megosztó téma az anyukák között. Sokan szeretik és nagyon jó dolognak tartják, de olyan véleményt is hallottam, hogy ártalmas a babának. Most azonban nem az a kérdés, hogy hasznos-e a gyermekek számára, hanem az, hogy biztonságos-e.

Mikor biztonságos számotokra a babaúszás?

A Népegészségügyi központ tájékoztatása úgy szól, hogy amennyiben a medencék vizének minősége, illetve a klórtartalom mennyisége megfelel az előírt szabályoknak, abban az esetben a medence használata, így a babaúszás megtartása is biztonságos.

A medencék akkor tekinthetők biztonságosnak, ha a vízminőségen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a medencék szűrőinek tisztítására is. A medencék vizét naponta háromszor kell ellenőrizni, és gondoskodni kell az egyéb üzemeltetési feltételek betartásáról.

Fontos a babaúszás során is a távolságtartás, ezért a medence mérete határozza meg, hogy egy foglalkozáson hány gyermek vehet részt. Erről mindig előre tájékozódj a szervezőknél, nehogy egy túlzsúfolt medencében kelljen álldogálnotok.

A távolságtartás mellett az emberi érintkezések számának csökkentését is javasolják a hatóságok, ezért az oktatók számára nem ajánlott az a fajta oktatási módszer, amihez át kell venni a gyermeket a szülőtől.

Mindezeken felül kiemelt figyelmet kell fordítani azoknak a felületeknek a fertőtlenítésére, amelyekkel a foglalkozások során a szülők, illetve a gyermekek érintkeznek. Legyen szó az oktatás során használt eszközökről, a medencék bejáratánál lévő korlátokról, illetve bármilyen más olyan felületről, amin a vírus megtalálható.

A maszk használatát természetesen a foglalkozások során nem ajánlják, de előtte és utána érdemes hordani. Mivel a medencében nem lehet maszkot hordani, ezért a hangsúly inkább a távolságtartáson van, amit a medencékben és azon kívül is érdemes betartani.

Mire figyelj oda szülőként, ha babaúszásra szeretnéd vinni a gyermeked?

Talán az első és legfontosabb dolog az, hogy kizárólag egészséges, tünetmentes gyermeket vigyél úszásoktatásra. A betegségnek a legenyhébb gyanúja esetén is érdemes otthon maradni. Ez nem csak a babákra, hanem a szülőkre, kísérőkre is vonatkozik. Aki köhög, lázas vagy bármilyen panasza van, még kísérőként se vegyen részt az oktatáson. Ha korábban bármilyen tüneted vagy betegséged volt, akkor a tünetek megszűnése után várj még 3 napot, és csak ezután kezdjetek újra babaúszásra járni.

Tarts távolságot és figyelj oda, hogy gyermeked is betartsa ezt. A kicsiknél erre jobban kell ügyelni, hiszen ők még nem érzik a veszélyt, nem értik meg a távolságtartás szabályát. Szívesen játszanak egymás játékaival, és szívesen ölelik meg egymást. Segíts neki és óvd azzal, hogy járvány idején megpróbáljátok elkerülni a szoros kontaktust.

Ne járványidőszakban nézze meg a nagytesó, a barátnő vagy a nagyszülő, hogy milyen ügyesen úszik a baba. A medencéknél és az öltözőknél amúgy sem túl nagy a férőhely, ezért a szervezők általában azt kérik, hogy ebben a helyzetben lehetőleg kísérő nélkül érkezzenet.

A hatóságok ajánlása alapján kijelenthetjük, hogy maga a babaúszás oktatása nem jelent nagyobb veszélyt most, járvány idején. A klóros víz hatására a vírus elveszíti a fertőzőképességét, ezért a vízben biztonságban vannak a babák. A vízen kívül pedig nagy felelősség hárul a szülőkre és az oktatókra, hogy minden szabályt betartva a lehető legbiztonságosabb környezetet biztosítsák a babák számára.

Kép forrása: Yan fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja