SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

DIC - véralvadási zavar, mely halálhoz is vezethet

Családinet [cikkei] - 2018-06-28
A DIC (diffúz intravasculario coaguláció) egy igen súlyos, halálhoz is vezethető betegség.
DIC - véralvadási zavar, mely halálhoz is vezethet

Fellépése várandósság és szülés táján gyakoribb, de sokszor társul rosszindulatú folyamatokhoz, szepszishez is

A véralvadási zavarral járó állapot során egyszerre lép fel a kiserek, kapillárisok elzáródása, amit a fokozott fibrinolízis és az alvadási faktorok gyors felhasználódása miatt súlyos vérzékenység követ. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a DIC szindrómát ismerteti.
 

Zavar a véralvadási rendszerben

A véralvadás rendszer egészséges működésének lényege, hogy sérülés helyén, lokalizálódva olyan anyag jöjjön létre, mely megakadályozza a nagyobb vérvesztést. Zavar esetén kétféle út jöhet számításba:

  • fokozódik a véralvadás és vérrögök jönnek létre (így kialakul pl. a mélyvénás trombózis)
  • csökken a véralvadás és a vérzékenység állapota lép fel

DIC esetén a probléma, hogy a véralvadást elősegítő faktorok (elsősorban a III-as, un szöveti faktor) testszerte bekerülnek az erekbe, így sok helyen vérrögök keletkeznek. A baj emellett az, hogy ezáltal felhasználódásra kerülnek a faktorok, ezáltal a koncentrációjuk jelentősen lecsökken (ezt hívjuk felhasználódásos vérzékenységnek) és a vérlemezkék, melyek a véralvadásban vesznek részt, elfogynak, így egy idő után hiány lesz belőlük, és a folyamat átfordul a vérzékenység irányába - ennek következtében életveszélyes mennyiségű vérvesztés jelentkezhet.

"A mikrotrombusok (apró vérrögök) miatt a szervezet ún. fibrinoldó képessége beindul, bontani igyekszik a fibrint (véralvadáskor képződő anyag), de ennek során a fibrinogén is bomlik és ún. fibrin degradációs termékek (FDP) keletkeznek. Ezek viszont igen erősen gátolják az alvadás egyik fő enzimjét, a trombint. Tehát az alvadás leáll, a vérzékenység fokozódik. De igen fontos tudnunk, hogy a DIC mindig a következménye egy már meglévő kóros folyamatnak (magzatvíz embólia, elhalt magzat, méhrepedés, de lehet daganat, vérmérgezés (szepszis) is. Látható tehát, hogy az állapot igen súlyos, így nagyon fontos a mihamarabbi orvosi beavatkozás, melynek legfontosabb eleme, hogy a DIC-et kiváltó alapproblémát oldjuk meg, operáljuk meg kellő védelemben a beteget és eközben a hiányzó véralvadási faktorok, vérplazma és thrombociták pótlása következzen" - magyarázza prof. Blaskó György.
 

Mi minden okozhatja?

A DIC sosem egy betegség, hanem egy tünet, melyet valami kivált. Ezek a következők lehetnek:

  • fertőzések
  • daganat (főleg leukémia)
  • kígyóméreg
  • műtét
  • trauma
  • terhességi szövődmény
     

DIC, mint a terhesség nagy veszélye

A DIC kialakulásának esélye némileg megnő várandósság során, mivel a magzatvíz és a placenta nagy mennyiségben tartalmaz alvadást elősegítő és az ezzel ellenkező hatású, fibrinolitikus anyagokat. Zavar esetén sajnos a véráramba kerülhetnek ezek a faktorok, és beindítják a DIC folyamatát.
Ilyen probléma pl. a placenta leválás, magzatvíz embólia, hasat, méhet ért nagy külső trauma, HELLP szindróma, magzatelhalás, terhességi toxémia.

Tünetei:

  • testszerte jelentkező vérzések
  • thromboembóliás események
  • szervi problémák az egyes szervek károsodása, leállása miatt
     

Gyógyítható a DIC?

Hogy gyógyítható-e a DIC, az egyrészt attól függ, milyen gyors lefolyású, milyen gyorsan sikerül a kórismét megállapítani, valamint, hogy sikerül-e kezelni a kiváltó okot.

Sajnos a DIC sok esetben életet követelő állapot, ám ha az illető tisztában van a kiváltó tényezőkkel, nagyobb eséllyel kerülheti el. Sajnos a HELLP szindróma esetén gyakrabban fordul elő a zavar, ezért fontos, hogy már az enyhén toxémiás kismamák tisztában legyenek a szindróma hajlamosító tényezőivel. Ilyen pl. a Leiden mutáció, mely egyfajta trombofília. Több bizonyíték is van ugyanis arra vonatkozóan, hogy a trombofília, azon belül is a Leiden mutáció megnöveli a kockázatot. Hogy ezt bebizonyítsák, egy vizsgálatban 71 HELLP szindrómás nőt és 79 komplikációmentes terhességet vizsgáltak, mely során kiderült, hogy lényegesen nagyobb eséllyel fordult elő a szindróma heterozigóta Leiden mutációnál (ellenben a többi trombofíliánál ez nem figyelhető meg). A tudósok ezt a trombofília okozta placenta infarktussal hozzák összefüggésbe, mivel ekkor a magzatot tápláló méhlepény károsodik, fejlődése megáll.

Igen fontos tudni, hogy mind a DIC, mind a HELLP szindróma szakintézeti, kórházi kezelést igényel a megfelelő szakértelemmel, laboratóriumi háttérrel, stb, ezért igen fontos, hogy a beteg időben kórházba kerüljön!

"Hogy el lehessen kerülni a problémát, érdemes terhesség előtt ellenőriztetni, nem áll-e fenn Leiden mutáció (vagy egyéb trombofília), ugyanis pozitív eredmény esetén megfelelő prevenciós kezeléssel elkerülhető, vagy legalább minimálisra csökkenthető" - mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Emellett nagyon fontos a kimamáknak a várandós gondozásokon való rendszeres részvétel, ahol ki lehet szűrni több, DIC-re hajlamosító problémát.

Forrás: Trombózisközpont
Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja