SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megnyílt a Gyermek Neuropátia Centrum Budapesten

Családinet [cikkei] - 2017-02-23
Február 22-én dr. Nagy Péter, a Szent János Kórház orvos-igazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója megnyitották a Gyermek Neuropathia Centrumot, mely János Kórházhoz tartozó Budai Gyerekkórházban kapott helyet. Miközben a cukorbeteg gyermekek száma évről évre növekszik, eddig csak egyetlen helyen - Miskolcon - foglalkoztak kifejezetten ennél a korcsoportnál kialakuló szövődmények szűrésével. "Pedig ha időben szeretnénk fellépni a súlyos következményekkel szemben, megfelelően érzékeny műszerekkel és módszerekkel kell vizsgálni a tünetek kialakulását." - emelte ki dr. Blatniczky László, a centrum vezetője.
Megnyílt a Gyermek Neuropátia Centrum Budapesten

Hazánkban mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatalkorban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a késő serdülőkorban alakulhat ki. Napjainkban mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.

Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, ma már elsősorban az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják betegellátással megelőzni, elodázni a szövődményeket, fenntartani a jó anyagcsere állapotot, illetve hogy kialakulásuk után jól kézben tudják-e tartani ezeket. Ha egy szövődményt megfelelő módszerrel, elég érzékeny műszerrel vizsgálnak, akkor nagyon korán észrevehetik, és megtehetik a további romlás megakadályozásához, illetve a jelenség javulásához vezető szükséges lépéseket. Ha egyáltalán nem keresik a jeleket, akkor már csak olyan későn veszik észre, hogy nem lesz visszafordítható a folyamat. Ezért fontos, hogy ezek a korszerű diagnosztikai módszerek elérhetőek legyenek minden cukorbeteg számára.

Az egyik súlyos szövődmény a neuropátia (idegbántalom), mely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti és súlyos esetben olyan állapotokat eredményezhet, ami amputációhoz vezethet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetőek náluk. A különböző vizsgálatok nagyon eltérő: 10-70% közötti gyakoriságban mutatták ki a neuropátia meglétét a gyermekek körében. Az eredmények attól függtek, hogy milyen életkorú, milyen anyagcsere helyzetű, milyen régóta beteg gyermekeket vizsgáltak. Kimutatták, hogy nő a neuropátia kockázata azoknál, akik nem tartják rendben vércukorértékeiket, és akik már hosszabb ideje betegek. Azt a következtetést is le lehet vonni a tapasztalatokból, hogy a 10 év alatti gyermekeknél 5 éves betegségtartam után, a serdülőknél – akik sajnos veszélyeztetettebbek – 2 éves betegségtartam után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.

A Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában működő diabétesz rendelő Budapest második legnagyobb centruma, így sokak helyzetén javíthat, hogy a neuropátiát mostantól megbízhatóbban tudják szűrni. A most megnyíló Gyermek Neuropathia Centrum célja az 5 évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, pozitív esetben pedig a kezelése. A centrumban egy év alatt majdnem 400 gyermeket diagnosztizálhatnak, hosszú távon pedig 1000 beteg rendszeres szűrését tervezik. Ide tartoznak a budapesti, Pest-, Fejér-, Komárom-Esztergom- és Szolnok megyei gyermekek.

A vizsgálatokat kalibrált hangvilla, kardiovaszkuláris reflex tesztek, EKG, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 5 millió forint értékű Q-Sense készülék teszi majd lehetővé. A Q-Sense érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg- és melegérzet küszöbértékei. A Q-Sense mellett a Wörwag Pharma 200 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel is támogatja a centrum működését 350.000,- forint értékben.

A Gyermek Neuropátia Centrum hétfőn és csütörtökön 08:00-13:00 óra között várja a betegeket, melyre időpontot lehet kérni munkaidőben a 06 (1) 345 0615-ös, rendelési időben a 06 (1) 345 0600/3115 telefonszámon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja