SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden, amit az AIDS-ről tudnod kell

Dr. Elek Csaba [cikkei] - 2016-11-30
December 1. az AIDS világnapja. Dr. Elek Csaba, nőgyógyász szakértőnk minden fontos információt összegyűjtött, amit tudnunk kell a ma még gyógyíthatatlan, halálos betegségről.
Minden, amit az AIDS-ről tudnod kell

Az AIDS angol rövidítés (Acquired Immundeficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes). Az elnevezés meglehetősen idejétmúlt. Szerzett immunhiányt, ill. annak tünetegyüttesét ("gyenge" kórokozók által kiváltott súlyos fertőzések, ritkán előforduló daganatok véletlenszerű társulását ui. nagyon sok betegség ki tudja váltani. Ilyenek pl. az egyes rosszindulatú vérképzőszervi betegségek, a kezelésükre használatos kemoterápiás gyógyszerek, autoimmun betegségek gyógyításában, átültetett szervek kilökődésének megelőzésében alkalmazott gyógyszerek, stb.). Mégis a nemzetközi megállapodás értelmében AIDS-ről akkor beszélünk, ha az immunrendszer összeomlásának oka a HIV (humán immundeficiencia vírus) fertőzés. Helyesebb lenne pl. a vírusos immunhiányos betegség elnevezés.
 

A vírus természetrajza

A vírusok ribonukleinsavakból - RNS, ill. dezoxiribonukleinsavakból - DNS-ből, valamint fehérjékből álló, önálló életre nem alkalmas kórokozók. A DNS vírusok beépülnek a gazdaszervezet génszerkezetébe, és fehérjék készítésére alkalmas RNS-t termelnek. Az RNS kóros, mérgező fehérjék szintézisét indítja el. Az RNS vírusok a gazdaszervezet fehérjét elállító enzimjeinek közvetlen kisajátításával képesek ugyanerre. A HIV vírus viszont két olyan RNS szálat tartalmaz, melyek DNS szintézisét is képesek kiváltani, ezáltal „visszafelé” képesek módosítani a gazdasejt génállományát. Ezért ezeket retrovírusoknak nevezzük, az RNS-ről DNS szintézisét irányító enzimeket pedig reverz transzkriptázoknak. A HIV 2 szál RNS-t és a hozzájuk társuló reverz tranzkriptáz enzimeket tartalmazza, így közvetlenül fehérjeszintézist végrehajtó nukleinsavakból génmódosító nukleinsavakká lépnek elő. Erre a a mutatványra egyébként más vírusok is képesek, ezek többnyire rákkeltőek.
 

Az AIDS feltűnése, mint új betegsége

Az időpont 1981 Kalifornia, még pontosabban San Francisco. Ekkor vették észre, hogy a helyi férfi homoszexuális közösségben megnövekedtek az opportunista fertőzések (főként Pneumocystis carinii), és az egyébként nagyon ritka Kaposi szarkóma által okozott halálesetek, melyhez tartós senyvesztő betegségen keresztül vezetett az út (l. d. Philadelphia c. Oscar-díjas film). A betegségek-komplexumok vezető tünetei voltak az értelmi leépülés, bőrgyulladás, gyengeség, láz, tartós hasmenés, fogyás, agyhártyagyulladás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, övsömör, tüdőgyulladás, test szerte gombás fertőzések, hólyagos gerincvelő gyulladás, stb.
 

A világjárvány

Jelenleg a világon 36.7millió beteget tartanak számot. A fertőzött, fel nem ismert esetek aránya ennek bizonyára sokszorosa. A fertőzött anyáktól származó gyermeki esetek száma legalább 1.8 millió. A magzatok, gyermekek fertőzésére a későbbiekben kissé részletesebben is kitérünk. Manapság a világ legfertőzöttebb területe a szubszaharai afrikai régió. A területi megoszlás a nyomorszintet pontosan követi.
 

Európai helyzet

Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a felnőttek 0,3%-afertőzött. Eddig az említett régióban az AIDS-nek 22.000 halálos áldozatát regisztrálták, viszont évente 90.000 új fertőzés következik be. Kelet-Európában Romániában a legrosszabb a helyzet, mert a Ceausescu-reszim idején a vérkészítményekkel végrehajtott mikroinjekciós kezelés a hétköznapi orvosi rutin részét képezte. Az 1989-es Karácsonyi Forradalom óta a helyzet jelentősen javult.
 

AIDS helyzet Magyarországon
 

  • Tavaly 11 fő halt meg AIDS-ben. 2016-ban június végén 8 fő veszteségnél tartottunk.
  • Évente 200-300 új fertőzöttet regisztrálnak.
  • A betegek többsége a drogfogyasztók és a férfi/női szexmunkások közül kerül ki.

Fontos megemlíteni, hogy a HIV-pozitív, de nem AIDS-es betegek jelentős részénél az immunhiányos állapot megelőzhető lenne.
 

A HIV terjedése
 

  • Homoszexuális férfiak körében, főként anális közösülés mellett
  • Heteroszexuális kapcsolatban többnyire a férfi fertőzi meg a nőt és nem fordítva – miként a fertőzött testnedvek elválasztása sem azonos mértékű
  • Intravénás kábítószer élvezők körében
  • Nem kellően steril körülmények között végzett sebzésekkel, beleértve a tetoválást és az akupunktúrát is
  • Vérátömlesztésekkel, vérkészítményekkel történő kezelésekkel (a korai fertőzöttek jelentős része kóros vérzékenységben szenvedett)
  • Szülés közben történő fertőzés az anyáról a magzatra történik. AIDS-ellenes gyógyszeres kezeléssel a magzat fertőződésének kockázata ma már 50%-ról 5%-ra redukálható. Sajnos ez ma pont ott nem áll rendelkezésre, ahol erre a legnagyobb szükség lenne – Nyugat-Afrikában.


Hogyan nem terjed az AIDS?

Megbízható járványügyi tanulmányok szerint az AIDS nem terjed kézfogással, öleléssel, száraz csókkal („arcpuszival”), köhögéssel, tüsszentéssel, uszodában fürdőkkel, közös evőeszköz, WC, fürdőszoba, konyha használatával. A betegekkel tehát együtt lehet élni, de mindenkor törekedni kell a testnedvekkel történő érintkezés elkerülésére. A vírus a gazdaszervezet nélkül a szabad levegőn csak 3 percig életképes. A megelőzésnek ez a legfőbb alapelve.
 

Az AIDS kimutatása

Az AIDS fertőzés a bekövetkeztét követő 12 hét múltán mutatható ki vérvétellel. Kimutatására vállalkoznak a regionálisan akkrediált epidemiológiai központok (Budapesten az Országos Epidemiológiai Központ, 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.). Más helyeken felvilágosítást a családorvosától kaphat.
 

Az AIDS lefolyása

Az AIDS-nek 3 jól elkülöníthető stádiuma van:


1. fázis: Heveny HIV-fertőzés

Napokkal-hetekkel a HIV fertőzést követően mononucleosis szerű betegség bontakozik ki influenzaszerű lázzal, bőrkiütésekkel, de nem fertőző agyhártyagyulladással. Az első fázis 10-14 napig tart, és leggyakrabban a fertőzést követő 2-8 héten belül mutatkozik meg. Utólag a betegeknek csak mintegy fele emlékszik hasonló tünetekre. A HIV elleni antitestek a fertőzést követően átlagosan 12 hét elteltével jelennek meg.


2. fázis: tünetmentes vírushordozás

A fertőzés klinikai tünetekkel nem jár, azt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.
 

3. fázis: Egész testre kiterjedő nyirokcsomó-betegség (PGL = Persistent generalised lymphadenopahty)

Az egész szervezetre kiterjedő nyirokcsomó megnagyobbodás az immunhiányos állapot előtt 3-5 évvel jelentkezik. Jellemző rá a test szerte megjelenő fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanatok és a tartós hőemelkedés.
 

4. fázis: Szerzett immunhiányos betegség

Idült, mással nem magyarázható gyengeség, fogyás, bőrgyulladások, övsömör, idült hasmenés, a bőr és nyálkahártyák krónikus gombás fertőzései (száj, hüvely), Gyenge kórokozók által kiváltott („opportunista”) fertőzések, pl. pneumocytis tüdőgyulladások. Az immunhiány rosszindulatú daganatokban is megnyilvánul, melynek legjelesebb formáját, a Kaposi szarkómát a híres bécsi születésű magyar tudósról, Kaposi Mórról neveztek el és ismernek világszerte.

Az AIDS a központi idegrendszert sem kíméli. Súlyos központi idegrendszeri tünetek, főként értelmi leépülés jelzi a betegség fatális progresszióját. A beteg halálát a lebénult idegrendszer által lehetővé tevő fertőző és/vagy daganatos betegségek okozzák.
 

Az AIDS kezelése

A cél a vírusok pusztítása, a beteg általános állapotának rendezése, a társuló fertőzések és daganatos betegségek célzott kezelése. Sajnos eleddig a betegség progresszióját és prognózisát érdemben befolyásolni nem sikerült.
 

A HIV fertőzés megelőzése

Önmegtartóztatás a biztonságos monogám párkapcsolatig, illetve teljes monogámia abban az esetben, ha mindkét partner biztosan fertőzésmentes.

Tartózkodni kell minden olyan nemi együttléttől, amely a fertőző testnedvekkel való érintkezést lehetővé tenné, beleértve a vaginális, anális és orális közösülést is. Szájüregi és nemi szervi vérzések esetén szigorú önmegtartóztatás szükséges.

Fertőző testnedvekkel való érintkezés lehetősége esetén latex condom síkosítóval együtt történő alkalmazása javasolható. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét.

Az egyetlen hatékony megelőzési módszernek, járható útnak - mint az egészségvédelemben bárhol – az egészségkultúra javítása látszik. Ez évszázados program, még optimális esetben is. Első lépésként az iskolai egészségtan bevezetését javasoljuk és nemcsak Ugandában, hanem a kultúrájára oly büszke Magyarországon is.

Fotó: ryan melaugh/flickr

Dr. Elek Csaba


Dr. Elek Csaba
Általános orvos, szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus, epidemiológus, diabetológus, farmakológus, homeopata orvos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja